Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Federacija BiH na putu da dobije novu vladu; Sijev poziv Zelenskom za popravku odnosa Kine i EU; Kineski zakon o špijuniranju


Kineski lider Si Đinping i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali su telefonom 26. aprila 2023.
Kineski lider Si Đinping i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski razgovarali su telefonom 26. aprila 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nametnuo je 27. aprila izmjene Ustava entiteta Federacija BiH kojima bi se trebalo olakšati formiranje Vlade Federacije kao i krivičnih zakona u BiH koje bi trebale prevenirati izborne prevare. Schmidt je najprije donio privremenu odluku koja će vrijediti samo za ovaj izborni ciklus, kako bi se omogućilo formiranje nove vlade entiteta Federacije BiH, gotovo sedam mjeseci nakon izbora održanih u oktobru prošle godine. Odluku šefa OHR-a je pozdravila Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini. Nakon Schmidtove odluke u vezi s formiranjem vlade FBiH za petak, 28. aprila zakazana je vanredna sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će se glasati o potvrđivanju vlade tog entiteta.

Republika Srpska planira prodati obveznice Kini zbog naplate dugova koji im pristižu uskoro. U Transparency Internationalu BiH kažu kako su detalji kineskih aranžmana uglavnom tajni. Kineski projekti u BiH iznose oko tri milijarde eura. Šta Dodik nudi u zalog Kinezima?

Nakon najava promjene vanjske politike zbog odnosa prema Kosovu, zvaničnici Srbije i pojedinačno upiru prstom u pojedine države koje su olakšale put bivše pokrajine u Vijeću Evrope. Ukrajina, Moldavija, Grčka, Slovačka, Armenija, ali i susjedne Bosna i Hercegovina i Crna Gora mogle bi biti suočene sa reciprocitetnom vanjskom politikom Srbije. Razlog tome je što su te zemlje bile uzdržane na Komitetu ministara Vijeća Evrope prilikom glasanja o aplikaciji Kosova za članstvo, osim Armenije koja nije glasala. I dok su bilateralni odnosi nekih od ovih zemalja sa Srbijom zanemarljivi, pojedine od njih se suočavaju sa izazovima u kojima računaju na svaku podršku.

Za nekoliko dana funkcioneri će početi da primaju plate veće za oko 1.000 eura, po odluci Ustavnog suda po kojoj funkcionerima plate mogu biti povećane za skoro 80 posto. Prosječna neto plata u Sjevernoj Makedoniji sada je oko 550 eura, a od ovog mjeseca minimalna plata je podignuta na nešto manje od 330 eura. Radnik sa minimalnom platom morao bi da radi osam mjeseci da bi zaradio ono što bi premijer ili predsjednik zaradili za mjesec dana.

Parlamentarna većina u Crnoj Gori izmjenama Zakona o sprečavanju korupcije namjerava da ukine praksu isplate otpremnina funkcionerima u upravama državnih preduzeća, koje su prethodnih deceniju i po isplaćivane iz budžeta svih građana. To je novina Nacrta izmjena zakona o sprečavanju korupcije, koji je usvojio skupštinski Odbor za antikorupciju 26. aprila ove godine. Ovo je dobar korak ka prekidu prakse da se javna funkcija posmatra kao plijen - kaže za RSE Dejan Milovac iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS), koja se godinama bavi borbom protiv korupcije.

Gotovo tri decenije od završetka rata u BiH, osnovci i srednjoškolci učestvuju u obilježavanju godišnjica ratnih brigada Armije RBiH, Hrvatskog vijeća obrane (HVO) ili Vojske Republike Srpske. Učenici u svojim pjesmama i crtežima veličaju ratne pobjede vojski koje više ne postoje. Nenad Veličković, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i urednik magazina "Školegijum" kaže kako je jasno da je cilj indoktrinacija djece. "To je zavođenje djece u svijet nacionalističkih, šovinističkih, militantnih vrijednosti", kaže Veličković za RSE.

Enver Hasanbašić pokrenuo je prvu građansku parnicu za zagađenje zraka u Zenici. I izgubio. Dok su u Bosni i Hercegovini zakonodavstvo i borba za okoliš u povoju, na globalnom planu se pravo na čist zrak, vodu i tlo proglašava elementarnim ljudskim pravom.

Rat u Ukrajini

Telefonski razgovor kineskog lidera Si Đinpinga i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog dogodio se samo nekoliko dana nakon što je kineski ambasador u Francuskoj Lu Šaje izazvao oštre kritike Evropljana rekavši da zemlje koje su ranije bile dio Sovjetskog Saveza nemaju "efektivni status" u međunarodnom pravu dok je osporavao suverenitet Ukrajine nad Krimom. Sijev poziv Zelenskom – prvi otkako je Rusija napala Ukrajinu prije više od godinu dana - mogao bi predstavljati pokušaj kontrole štete nakon kontroverznih izjava kineskog ambasadora i pokušaj da se poprave zategnuti odnosi Pekinga i Brisela.

Ukrajinski premijer Denis Šmihal pozvao je u četvrtak, 27. aprila, papu Franju da posjeti njegovu zemlju, tokom sastanka u Vatikanu, gdje je također zatražio pomoć za povratak djece koja su nasilno odvedena u Rusiju. On je rekao da je sa 86-godišnjim papom razgovarao o mirovnom planu koji je predložio ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski za okončanje rata izazvanog invazijom Rusije prošle godine.

Svijet

Kina je značajno proširila svoj već obuhvatan zakon protiv špijuniranja pooštrivši državnu kontrolu nad podacima i digitalnim aktivnostima. Promjena će donijeti dodatne pravne rizike stranim kompanijama, novinarima i naučnicima koji pokušavaju da bolje razumiju politiku ili ekonomiju Kine, pišu svjetski mediji.
Pogledajte video iz Sirije o problemima smještaja i liječenja onkoloških pacijenata koje predstavlja veliki izazov za zdravstvo naročito na sjeveru, nakon februarskog zemljotresa koji je pogodio ovu zemlju i Tursku.

Tražimo odgovore

Visoke cijene zlata loša su vijest za amazonske prašume jer potiču potražnju za plemenitim metalom i povećavaju ilegalno rudarenje koje se povezuje sa uništavanjem šuma i nasiljem nas autohtonim zajednicama. Trenutno, cijene zlata se bliže najvišem rekordu od kada su početkom aprila porasle na 2.000 za uncu zlata.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici saznajte Zašto amazonske prašume trpe zbog visokih cijena zlata.

Šta ima?

Za kraj, u podcastu o dešavanjima u BiH poslušajte više o današnjem zasijedanju Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, kao i o tome zašto BiH nema podatke o broju povreda na radu te o memorijalnoj biciklističkoj vožnji Sarajevo-Goražde.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do srijede, 3. maja,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG