Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Samoopredjeljenje i DPK odnijeli izbornu pobjedu na sjeveru Kosova; Upozorenje o ruskom zaobilaženju sankcija


Glasački listići na izbornom mjestu Ujman, Zubin Potok, 23. april 2023.
Glasački listići na izbornom mjestu Ujman, Zubin Potok, 23. april 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

U Spomen-području Jasenovac obilježena je 78. godišnjica proboja preostalih logoraša iz ustaškog konclogora Jasenovac. Na komemoraciji koja je održana bez govora političara, učestvovao je kompletan hrvatski državni vrh i predstavnici svih naroda žrtava – Srba, Jevreja, Roma i Hrvata antifašista, kao i predstavnici vjerskih zajednica i diplomatskog kora. Na komemoraciji su pročitana sjećanja preživjelih logoraša i pisma članova porodice koji su tražili puštanje najbližih iz logora, dok su vjerski službenici izgovorili molitvu za stradale.

Tema najnovijeg Mosta RSE bila je kojim putem će krenuti Crna Gora nakon aprilskih predsjedničkih izbora na kojima je Jakov Milatović iz Pokreta Evropa sad ubjedljivo pobijedio dugogodišnjeg predsjednika Mila Đukanovića. Sagovornici su bili predstavnici dvije nevladine organizacije iz Podgorice - Daliborka Uljarević, direktorka Centra za društveno obrazovanje, i Zlatko Vujović, predsjednik Upravnog odbora Centra za monitoring i istraživanje.

U ovosedmičnom magazinu Radija Slobodna Evropa TV Liberty saznajte kakav je položaj osoba s invaliditetom na tržištu rada BiH. Pomoć pri zapošljavanju najčešće pruža nevladin sektor, dok se pomoć države većinom ogleda u novčanim poticajima poslodavcima.

Pet državljana Kosova i Srbije učestvovalo je u snimanju međunarodnog filma u dvije epizode "Kosovo: Prvi put" i "Srbija: Prvi put". Riječ je o Srbima i Albancima koji su prvi put posjetili jedni druge. Autor filma je Idro Seferi, novinar s Kosova sa sjedištem u Beogradu. Film je premijerno prikazan u Prištini 18. aprila.

Pogledajte kako je protekla 10. akcija čišćenja Srbije pod nazivom "Zavrni rukave" povodom Dana planete Zemlje.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski insistirao je na pooštravanju sankcija Rusiji kako bi se okončala 14-mjesečna invazija. Također je molio za više municije dok su se intenzivne borbe nastavile na istoku Ukrajine. Zelenski je u svom redovnom video pojavljivanju kasno 22. aprila rekao da se dalji "paket sankcija detaljno razrađuje". Ukrajinska vojska je 23. aprila saopštila da se trenutno vode "najžešće" borbe oko gradova Bahmut i Marjinka u oblasti Donjecka.

Pogledajte video o volonterima u ukrajinskom gradu Hersonu koji neumorno rade kako bi pomogli popraviti živote i domove lokalnih stanovnika. Opisujući ga kao "polumrtav grad", jedan stanovnik je rekao da je ponovna izgradnja bila opasna jer je Herson još uvijek na meti ruskog granatiranja.

Poljoprivrednik čija je zemlja prošle godine bila na prvoj liniji fronta prihvatio se riskantnog posla čišćenja mina. Pogledajte video priču o Bogdanu iz Mikolajiva koji kaže da nije mogao čekati deminiranje jer su im hitno potrebni usjevi ali i radna mjesta.

Svijet

Sjedinjene Američke Države upozorile su evropske zemlje na metode kojima Rusija izbjegava sankcije uvozeći osjetljivu robu i tehnologiju koju koristi u ratu protiv Ukrajine. S druge strane, grupa ekonomista s Harvarda ocjenjuje da postojeće sankcije nisu dovoljno efikasne zbog manjka koordinacije između SAD i Evropske unije, pišu svjetski mediji.

Nakon što su iranske vlasti prije dvije godine ograničile medicinske abortuse u sklopu pokušaja da se poveća natalitet u zemlji, zdravstveni zvaničnik upozorio je na značajan porast ilegalnih abortusa. Aktivisti tvrde da su državna ograničenja na medicinske abortuse i kontraceptivna sredstva dovela u opasnost živote iranskih žena.

Šta ima?

Šta čitati i kakva je pozicija mladih autora u Bosni i Hercegovini poslušajte u prvom ovosedmičnom izdanju podcasta Šta ima?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG