Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Protesti u Gruziji; Procurili dokumenti američkih službi o ratu u Ukrajini; Napuhane cijene namirnica za ukrajinsku vojsku


Demonstranti ispred gruzijskog parlamenta na skupu koji je organizovala glavna opozicijska snaga u zemlji, Ujedinjeni nacionalna pokret, 9. april 2023.
Demonstranti ispred gruzijskog parlamenta na skupu koji je organizovala glavna opozicijska snaga u zemlji, Ujedinjeni nacionalna pokret, 9. april 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Za oko dvije sedmice Upravljački tim će predstaviti nacrt statuta za formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom u okviru dijaloga Prištine i Beograda na najvišem političkom nivou, koji vode premijer Kosova Albin Kurti i predsjednik Srbije Aleksanar Vučić. Tako nešto su najavili glavni pregovarači Kosova i Srbije u dijalogu o normalizaciji odnosa, Besnik Bislimi i Petar Petković, nakon sastanka u Briselu 4. aprila. Međutim, ne zna se tačno ko čini ovaj tim, odnosno ko je napisao statut za formiranje Zajednice.

Vina sa područja Zapadnog Balkana stigla su do potrošača u svim dijelovima svijeta, ali ne i do potencijalnih kupaca u svim zemljama regiona. U Srbiji nema vina iz Albanije i sa Kosova, a vina iz Srbije nema u Albaniji. Srbija je jedan od najvećih uvoznika vina iz Sjeverne Makedonije, dok u tu susjednu zemlju izvozi neznatne količine, podaci su iz Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju Privredne komore Srbije. RSE je razgovarao sa tri vinara iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Hrvatske o značaju regionalne saradnje za poslove kojima se bave.

Gotovo milion odraslih i dvije hiljade djece uzrasta od 10 do 14 godina u Bosni i Hercegovini svakodnevno konzumira duhanske proizvode. Godišnje od posljedica pušenja umre devet hiljada ljudi. U emisiji TV Liberty Radija Slobodna Evropa pogledajte hoće li nova zakonska rješenja u Federaciji BiH, koja stupaju na snagu 20. maja, donijeti poboljšanje?

Stanovnici bosanskohercegovačkog sela Medna pored Mrkonjić-Grada nezadovoljni su posljedicama iskopavanja uglja nadomak njihovog sela. Firma "Medna NV" je tu prošle godine otvorila rudnik, koji se prostire na obje strane potoka koji se ulijeva u lokalnu rijeku i on je, kažu, prvi na udaru zagađenja. Izmjerena koncentracija željeza u vodi iz potoka je u februaru ove godine bila skoro 30 puta veće od maksimalno dozvoljene, aluminija 27, a bakra četiri puta. Ekološko udruženje Centar za životnu sredinu i organizacija Green Ways iz Mrkonjić-Grada pokušavaju pravnim putem umanjiti štetni uticaj rudnika na životnu sredinu i stanovnike.

U najnovijem Mostu Radija Slobodna Evropa razgovaralo se o tome mogu li zelene stanke biti generatori saradnje i mira na Zapadnom Balkanu. Povod je bio Deklaracija o zajedničkim ciljevima koju su nedavno u Sarajevu potpisale zelene stranke iz šest država Zapadnog Balkana. Sagovornici Omera Karabega su bili Amna Popovac, kopredsjedavajuća stranke Hoćemo iz Bosne i Hercegovine i Nebojša Zelenović, kopredsjednik stranke Zajedno iz Srbije.

Rat u Ukrajini

Ugovori i poreski dokumenti koje su nabavili novinari istraživačkog projekta Ukrajinskog servisa RSE, pokazuju da najmanje pet ugostiteljskih firmi naplaćuje Ministarstvu odbrane usluge nabavke i isporuke osnovnih namirnica ukrajinskim trupama po cijenama koje su znatno iznad tržišnih.

Pogledajte video prilog o ukrajinskoj fotografkinji Marti Sirko koja pretvara ratne povrede u umjetnička djela.

Iako je na ruskoj "listi neprijateljskih država", u prva tri mjeseca ove godine u Crnoj Gori boravak do 90 dana prijavilo je preko 64.000 državljana Rusije, što je preko 10 odsto ukupne populacije Crne Gore. Uz to, već odobreni privremeni, poduženi ili stalni boravak ima preko 21.000 Rusa. Demograf Miroslav Doderović za RSE ukazuje na ograničene kapacitete Crne Gore da integriše toliku populaciju.

Donosimo i foto-priču o tome kako je spas od Putinove ratne mašinerije ruski par pronašao na moru.

Svijet

Povjerljivi dokumenti obavještajnih službi SAD koji su dospjeli na društvene mreže pokazali su da su američki špijuni prodrli duboko u ruske obavještajne i sigurnosne sisteme, ali da također špijuniraju i prijateljske i savezničke zemlje.
Dokumenti pružaju uvid u američke procjene stanja na bojnom polju u Ukrajini i potrebe Kijeva za pokretanje kontraofanzive radi oslobađanja teritorija koje je Rusija okupirala, mada su neki od materijala objavljeni na internetu izmijenjeni kako bi se preuveličali ukrajinski a smanjili ruski gubici, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

U današnjem izdanju podcasta Šta ima? poslušajte šta će biti sa formiranjem Vlade Federacije BiH? Komentariše Ivana Marić. Danas godišnjica formiranja Radija Sarajevo. Zašto je radio poseban govori Boro Kontić. Kako je raditi četiri radna dana u sedmici?

Za kraj pogledajte video i foto galeriju o proslavi Uskrsa od Vatikana preko Iraka do Južne Koreje.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG