Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kurti spreman da potpiše sporazum sa Srbijom; Dvije decenije od ubistva Zorana Đinđića; Ustavno pravo na abortus u Francuskoj


Lider demokrata Zoran Đinđić iz dana visokog političkog uspona, 1999. godine, sa jednih od demonstracija protiv Slobodana Miloševića. Đinđić, kao prvi demokratski izabrani premijer Srbije, ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.
Lider demokrata Zoran Đinđić iz dana visokog političkog uspona, 1999. godine, sa jednih od demonstracija protiv Slobodana Miloševića. Đinđić, kao prvi demokratski izabrani premijer Srbije, ubijen je u atentatu 12. marta 2003. godine.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Intervju

Zoran Đinđić je zaista shvatao da pomirenje ne znači samo potiskivanje istorije u prošlost, već i prevazilaženje osjećanja međusobnog nepovjerenja, kazao je za RSE Jorgos Papandreu, koji je u vrijeme ubistva srpskog premijera bio šef grčke diplomatije, a kasnije i predsjednik Vlade.

On je odbacio kao neosnovane napade srpskih nacionalista protiv Đinđića, naročito nakon izručenja Slobodana Miloševića Haškom tribunalu. "On svakako nije bio nacionalni izdajnik već se borio za svoju zemlju, volio je i imao je viziju", rekao je bivši šef grčke diplomatije i premijer podsjećajući da su Đinđića zvali i "srpski Kenedi".

Balkan na RSE

Meta na čelo i gušenje kritike vlasti po ruskom receptu je samo jedan od komentara koji se može čuti u nevladinim organizacijama nakon što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo najavio uvođenje termina "strani agent" u zakon. Dodiku ovo nije prvi put da najavljuje zakon koji bi, kako on kaže, trebao biti po uzoru na američki.

Premijer Kosova Aljbin Kurti i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se 18. marta na Ohridu u Sjevernoj Makedoniji, kako bi razgovarali o izradi mape puta za implementacije evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa Prištine i Beograda. Međutim, protivljenje opozicionih partija - Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK) – evropskom prijedlogu izazvalo je zabrinutost kod zapadnih partnera.

Dvije nedjelje uoči predsjedničkih izbora u Crnoj Gori, započeli su promotivni skupovi sedam kandidata. Kampanja je atipična i za sada meka, smatra istoričar Miloš Vukanović inače član posmatračke misije Centra za monitoring (CEMI), dok profesor na državnom univerzitetu i stručnjak za komunikacije Vuk Vuković ocjenjuje da Crna Gora konstantno živi izbornu kampanju u kojoj su polarizovane strane nategnute do krajnjih granica. Izbori su zakazani za 19. mart.

Studentica i aktivistkinja Nevena Zelenika bila je na meti napada tokom osmomartovskog marša u Banjaluci, kada su joj napadači iz ruke oteli zastavu koja je simbol LGBTIQ zajednice a koju je nosila s ciljem da ukaže na težak položaj žena iz ove marginalizovane grupe. Do inicidenta je došlo deset dana uoči programa u Banjaluci, koji je najavljen kao uvod za Povorku ponosa zakazanu za juni u Sarajevu. Iz organizacija koje se bave pravima LGBTIQ zajednice upozoravaju da BiH zaostaje za zemljama regije kada je u pitanju donošenje zakona koji bi štitili njihova prava.

Prema posljednjim zvaničnim podacima, prosječna zarada bez poreza i doprinosa u cijeloj Srbiji za decembar 2022. iznosila je oko 715 eura. Međutim, građani svjedoče kako u gradovima Srbije postoje razlike u platama. Tako je u Beogradu, prema zvaničnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, prosječna plata bez poreza i doprinosa u 2022. godini bila oko 810 eura. Oko 280 kilometara dalje, u Novom Pazaru, ta plata iznosila je oko 470 eura i ujedno je bila najmanja u Srbiji.

Hrvatska vlada dovršava novi paket mjera pomoći građanima da bolje podnesu poskupljenja uzrokovana ruskim napadom na Ukrajinu i poskupljenjem energenata. Dok je opozicija skeptična prema vladim mjerama, premijer Andrej Plenković demantuje tvrdnje da će novi paket mjera pomoći imati i socijalnu komponentu, odnosno da će visina subvencija za struju i plin za domaćinstva ovisiti o imovinskom cenzusu.

Rat u Ukrajini

Rusija je 9. marta lansirala projektile na ciljeve širom Ukrajine, od Harkiva na sjeveru do Odese na jugu i Žitomira na zapadu. Prijavljeni su i napadi na glavni grad Kijev. Prijavljeno je da ima poginulih, a napadi su uzrokovaliuništavanje zgrada i infrastrukture, višestruke nestanke struje širom zemlje te privremeni prekid u snabdijevanju strujom nuklearne elektrane Zaporižje, dok je na istoku nastavljena bitka za Bahmut.

Regularne ruske snage i vojnici ozloglašene privatne plaćeničke grupe Vagner napadaju Bahmut od avgusta, u pokušajima da izmjeste ukrajinsku odbranu iz rovova u malom gradu u regiji Donjeck. Napadi su se intenzivirali u decembru i sada su ruske snage sa tri strane opkolile grad, dok je Ukrajincima dostupan samo jedan glavni put. Pročitajte zašto bitka za Bahmut ima više simboličan nego vojni značaj.

Pogledajte video Ukrajinske ljekare na prvoj liniji fronta progone izgubljeni životi.

Međusobno optuživanje i blaćenje timova ruskih liberala - zatvorenog ruskog opoziocionara Alekseja Navaljnog i bivšeg glavnog urednika Eho Moskve Alekseja Venediktova, za mnoge je smetnja u trenutku kada bi opozicija trebala biti ujedinjena u svojim naporima da zaustavi rat u Ukrajini.

Svijet

Francuski predsjednik Emmanuel Macron založio se da se pravo na abortus unese u Ustav, čime bi Francuska bila prva zemlja na svijetu koja bi na taj način zagarantovalo to pravo kao neotuđivo. Abortus je već legalan u Francuskoj i ne postoji ozbiljna prijetnja po njegovu zakonitost, ali je prošlogodišnja odluka Vrhovnog suda SAD da poništi ustavno pravo na abortus pokrenula napore da se zaštiti i prizna kao neopozivo pravo, pišu svjetski mediji.

Šta ima?

Za kraj poslušajte šta ima novo jutros u BiH u Dodik sa ruskim ambasadorom, u Mostaru sajam poslova.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG