Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: 'Težak sastanak' Vučića i Kurtija; Sumnje Zapada o planu Pekinga za okončanje rata u Ukrajini


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, evropski specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak i premijer Kosova Albin Kurti u Briselu 27. februara 2023.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, visoki predstavnik EU za zajedničku vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell, evropski specijalni predstavnik za dijalog Miroslav Lajčak i premijer Kosova Albin Kurti u Briselu 27. februara 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti usaglasili su se u ponedjeljak uveče da nema potrebe za daljim razgovorima o prijedlogu Evropske unije, odnosno 'Sporazumu o putu normalizacije između Kosova i Srbije', izrazivši spremnost da nastave njegovu primjenu, saopšteno je iz kabineta visokog predstavnika Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Josepa Borrella, nakon zajedničkog sastanka u Briselu.

Vučić je poslije sastanka rekao da je imao "težak sastanak" sa Kurtijem te je izrazio nadu da je moguće da se postignu neki kompromisi. Premijer Kosova je kazao da postoji saglasnost u vezi sa sadržajem evropskog prijedloga za normalizaciju odnosa dvije zemlje, ali da sporazum nije potpisao "jer druga strana nije bila spremna da potpiše". Slijede pregovori kako provesti sporazum, a naredni sastanak će biti 18. marta u Sjevernoj Makedoniji.

Na prijedlog makedonske stranke Alternativa da se u Sjevernoj Makedoniji trebaju osnovati Zajednice albanskih opština po uzoru na Zajednicu opština sa srpskom većinom na Kosovu, uslijedile su brojne reakcije i upozorenja da je to opasna ideja. Iz Alternative sada uvjeravaju da niko ne govori o federalizaciji, promjeni Ustava ili otkazivanju Ohridskog okvirnog ugovora.

U Šta se zna o slučaju EPS zbog kojeg su navodno smijenjene tužiteljice u Srbiji pročitajte kako je u šest dana nakon hapšenja šestorice osumnjičenih za zloupotrebu u Elektroprivredi Srbije (EPS), uslijedila smjena zaposlenih u beogradskom Višem javnom tužilaštvu, demanti tužilaštva, protest i optužbe opozicije na račun vlasti za politički pritisak na pravosuđe.

Crna Gora i Albanija su u potpunosti posvećene evropskim integracijama, a odnosi ove dvije države su za primjer na Zapadnom Balkanu, ocijenili su premijeri Edi Rama i Dritan Abazović na sastanku u Podgorici 27. februara. Potpisano je nekoliko sporazuma među kojima i sporazum o izgradnji mosta na rijeci Bojani koji će povezati dva turistička centra, Ulcinj i Veljipoje.

Skupština Crne Gore izabrala je troje, od četvoro nedostajućih sudija Ustavnog suda čime će najviša sudska institucija biti odblokirana poslije pet mjeseci.

U Crnoj Gori je počela i kampanja za predsjedničke izbore zakazane za 19. mart. Ko su kandidati, pogledajte u videu.

U svom posljednjem izvještaju, kompanija Meta, u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, saopštila je da je krajem 2022. skinula sa svojih platformi mrežu koordinisanog neautentičnog ponašanja povezanog sa Srpskom naprednom strankom (SNS) čiji je cilj, kako se precizira, bio da stvori percepcija o široko rasprostranjenoj i autentičnoj podršci predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i SNS-u. Više o tome pročitajte u Plaćeni 'like' za predsjednika Srbije.

Ulaganja u bh. privredu iz inostranstva u toku 2022. godine su za 26 odsto manja nego u godini ranije, kazali su za RSE u državnoj Agenciji za promociju stranih investicija (FIPA). Ističu kako je na pad stranih investicija najviše uticao rat u Ukrajini. Međutim, analitičari i predstavnici poslovne zajednice tvrde da je BiH sve manje zanimljiva investitorima zbog nestabilne političke situacije i komplikovanih birokratskih i pravnih procedura.

Pogledajte foto priču 'Porodice žrtava i dalje čekaju pravdu' koja prikazuje kako je u Srbiji i Crnoj Gori obilježena 30. godišnjica od zločina u mjestu Štrpci u BiH, gdje su pripadnici Vojske Republike Srpske iz voza 671 na pruzi Beograd - Bar oteli 20 putnika, većinom bošnjačke nacionalnosti, koje su potom ubili kod Višegradske Banje. Najmlađa žrtva zločina u Štrpcima imala je 16 godina, a najstarija 59.

Rat u Ukrajini

Početkom marta 2022., dok su se ruske trupe približavale Kijevu, posljednje uporište na putu prema ukrajinskoj prijestolnici bilo je selo Moščun. Međutim, tu su ih ukrajinske snage zaustavile. Koristeći video zapise i fotografije iz više izvora, od kojih su mnogi prvi put objavljeni, Ukrajinski servis RSE rekonsturisao je prekretnicu u prvoj godini rata.

Pogledajte interaktivnu mapu koja prikazuje kako se mijenjala kontrola teritorije u Ukrajini od početka ruske invazije 24. februara 2022.

RSE intervju

Otkako je Rusija prije godinu dana pokrenula invaziju na Ukrajinu, tri baltičke zemlje - Latvija, Litvanija i Estonija - bile su među najglasnijim zemljama u svijetu koje su osudile agresiju Moskve i među prvima koje su pružile podršku Kijevu.

U intervjuu za Gruzijski servis RSE, predsjednik Latvije Egils Levits kaže da se zalaže za što brže uspostavljanje tribunala za ratne zločine te da je put Ukrajine u EU neizbježan. Također je kazao da je Zapad bio zatečen, dijelom, zbog "iluzija" koje je imao o posthladnoratovskoj Rusiji.

Svijet

Uprkos nastojanju Kine da se prikaže kao mirotvorac neutralan u ratu u Ukrajini, plan Pekinga za okončanje sukoba naišao je na sumnje na Zapadu. Naime, plan Kine se nije distancirao od Moskve niti osudio invaziju koju je prije godinu dana naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, pišu svjetski mediji.

Francuska za utorak, 28. februar, planira sastanak s još 12 članica Evropske unije s ciljem izgradnje saveza država koji će se zalagati da nuklearna energija bude uključena u energetsku politiku EU. Francuska lobira da nuklearna energija bude u rangu s obnovljivim izvorima energije u evropskoj regulativi koja se tiče klimatskih promjena i da time iskoristi prednosti predstojećih planova EU za podsticanje zelene industrije.

Šta ima?

Za kraj poslušajte koje su informacije u fokusu jutros u Bosni i Hercegovini u podcastu Šta ima?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG