Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Biden u Kijevu; Putinovo obraćanje naciji; Sjeverna Koreja pojačava raketne prijetnje


Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu 20. februara
Američki predsjednik Joe Biden i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u Kijevu 20. februara

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Na sastanku zakazanom za 27. februara, kosovski premijer Albin Kurti i srpski predsjednik Aleksandar Vučić bi trebali razgovarati o planu poznatom kao francusko-njemački prijedlog za buduće odnose Kosova i Srbije, kojeg su podržale Evropska unija i SAD. Kakav će biti konačni stav dvojice lidera trenutno nije poznato ni međunarodnim predstavnicima, a nagađanja hoće li ili neće prihvatiti plan zaokupila su javno mnijenje na obje strane.

Od 2008. kada je Kosovo proglasilo nezavisnost, davanja iz budžeta Srbije su se zaključno sa 2021. udvostručila. To proizilazi iz završnih računa budžeta, koje su usvojili poslanici Skupštine, a koje je RSE analizirao. Podaci dostupni u dokumentaciji pokazuju da su izdvajanja za Kosovo 2008. iznosila 52,3 miliona eura, da bi 2021. dostigla 124,2 miliona eura.

Suprotno privrednoj tranziciji, u mandatu tehničke Vlade Crne Gore Dritana Abazovića nekada državna pa privatna preduzeća, ponovo postaju državna, ili pod državnom upravom. Po jednim Crna Gora čini otklon od tržišne ekonomije, a po drugima brani šta se braniti može. Lista kompanija koje su doživjele takvu sudbinu, u međuvremenu se proširuje.

Vlada Hrvatske najavljuje da će, zbog sve većih cijena najamnine stanova, finansijski pomoći studentima subvencioniranjem dijela stanarina. Prve kritike kažu da mjera neće imati svrhe i da će taj novac na kraju završiti kod stanodavaca.

Ustav BiH prepoznaje tri konstitutivna naroda (Bošnjak, Srbin, Hrvat), te pripadnike "Ostalih" i građane Bosne i Hercegovine. Međutim, ne precizira ko čini "Ostale" niti daje precizna objašnjenja o tome ko su građani BiH. Pročitajte zašto se u BiH negdje može, a negdje ne može biti Bosanac.

Film o opsadi Sarajeva i otporu umjetnosti i muzike debitirao je na Berlinskom filmskom festivalu. Među producentima filma "Kiss the future" je i holivudski glumac Matt Damon, a režiser Nenad Čičin-Šain počeo je raditi na filmu prije početka rata u Ukrajini, misleći da pravi film o posljednjem ratu u Evropi.

Rat u Ukrajini

Kada je Rusija počela invaziju na Ukrajinu 24. februara 2022. godine, to je pokrenulo najveći vojni sukob u Evropi od Drugog svjetskog rata. Hiljade civila su ubijene, a milioni su raseljeni. Radio Slobodna Evropa se osvrće na neke od najupečatljivijih slika iz rata.

Godinu dana od početka ruske invazije na Ukrajinu, bjeloruski dobrovoljci koji se bore na strani Kijeva plaćaju visoku cijenu za svoj izbor da "oslobode Bjelorusiju oslobađanjem Ukrajine". To, međutim, ne sprječava protivnike Lukašenkovog režima da se pridruže redovima puka Kastus Kalinouski, koji djeluje pod okriljem ukrajinske vojne obavještajne službe u sklopu ukrajinskih oružanih snaga.

Pogledajte video prilog o Juliji Hordieievoj iz Kijeva, koja godišnjicu ruske agresije na Ukrajinu dočekuje u Podgorici. Rat je, kaže, daleko, ali uvijek prisutan.

Svijet

Ruski predsjednik Vladimir Putin obratiće se naciji u utorak, 21. februara, nakon što je otkazao redovnu godišnju konferenciju za novinare i govor u Parlamentu u decembru 2022. To je prvi put da je odložio obraćanje javnosti u više od jedne decenije. Obraćanje dolazi oko 13 mjeseci prije predsjedničkih izbora, predviđenih za mart 2024. Pročitajte koji je Putinov sljedeći korak.

Poslije novih sjevernokorejskih lansiranja raketa, sestra lidera Kim Džong Una upozorila je SAD i Južnu Koreju da ne održavaju zajedničke vojne vježbe, pojačavajući raketne prijetnje. Pjongjang nastavlja lansiranja balističkih projektila uprkos rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koristeći tenzije u odnosima SAD s Rusijom i Kinom, dok se i u Južnoj Koreji u strahu od napretka sjevernokorejskog programa nuklearnog oružja pojavljuju zahtjevi za razvijanjem takvog oružja, pišu svjetski mediji.

Zaviri ispod površine

Za kraj poslušajte novi u epizodu podcasta ZIP koji govori o tradicionalnom Kotorskom karnevalu koji se održava svakog februara i kroz niz sadržaja simbolično dočekuje proljeće i slavi život.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG