Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Turska traži odgovorne za urušavanje zgrada; Novi optuženi u slučaju Katargejt


Španski vojnik tokom potrage za preživjelima i tijelima nastradalih u ruševinama u Iskenderunu, u Turskoj, 12. februar 2023.
Španski vojnik tokom potrage za preživjelima i tijelima nastradalih u ruševinama u Iskenderunu, u Turskoj, 12. februar 2023.

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Srbija se usaglasila sa manje od pola spoljnopolitičkih deklaracija Evropske unije (EU) u 2022. godini. U pitanju je najmanja stopa usaglašenosti od 2017. godine, kada je, umjesto sadašnjih 48 odsto, bilo usaglašeno 47 procenata. Na problem spoljne politike Srbije ukazao je još jednom i izvjestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu (EP) Vladimir Bilčik 9. februara.

Nacionalisti su isti, svuda na kugli zemaljskoj. Tim riječima beogradski pozorišni režiser Zlatko Paković objašnjava razlog zbog koga se njegova nova predstava našla na udaru kritika iz pojedinih krugova u Bosni i Hercegovini. Pakovićeva predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča, kako je danas zidamo" premijerno je odigrana 3. februara na pozornici srednjebosanskog grada Zenica. Beogradski režiser kaže da nije prvi put da se zbog svojih predstava mora nositi sa optužbama i prijetnjama.

Pola miliona maraka za pomoć građanima Sirije i Turske prikupilo je Udruženje Pomozi.ba. Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca priključio se akciji pozivima na humanitarni telefon 17006 i direktnom uplatom na račun udruženja. U više gradova skupljana je hrana, topla odjeća i predmeti koji mogu biti od pomoći nakon katastrofalnog zemljotresa koji je 6. februara zadesio ove zemlje.

Egzon Sulja, pripadnik Bezbjednosnih snaga Kosova, za RSE je prenio utiske spašavanja djevojčice i njene mame iz ruševina nakon zemljotresa u Turskoj. Ove snage od 7. februara tragaju za preživjelima u jednom od najpogođenijih regiona u Turskoj, Hataju.

Tema Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li bi prihvatanje sporazuma o Kosovu, koji su ponudile Evropska unija i Sjedinjene Američke Države, ugrozilo vlast predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Sagovornici su bili Dušan Spasojević, profesor beogradskog Fakulteta političkih nauka, i Zoran Gavrilović, direktor Biroa za društvena istraživanja iz Beograda.

Rat u Ukrajini

Novac za ugroženo stanovništvo, lijekovi, hrana, ćebad, ambulantna kola, ali i vojna oprema i tenkovi – sve to su države Zapadnog Balkana poslale Ukrajini koja se gotovo godinu dana bori sa posljedicama ruske agresije. RSE donosi pregled, kako su Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Kosovo, Sjeverna Makedonija i Srbija pomagale Ukrajini tokom 2022. godine.

Pogledajte video prilog o Ukrajincima koji su od rata pobjegli u Sjevernu Makedoniju. Pamte 24. februar, dan koji im je zauvijek promijenio živote. Iako kažu da im je u Sjevernoj Makedoniji dobro, nadaju se da će se rat što prije završiti i da će se vratiti u rodnu Ukrajinu.

Godinu dana nakon što je s majkom protjerana iz Dnjepra, na istoku Ukrajine, sedmogodišnja Nika Streleckaj živi s drugim ukrajinskim izbjeglicama u preuređenom hotelu u bugarskom gradu na obali Crnoga mora, Varni. Slikanje joj pomaže da se lakše nosi s posljedicama rata. Fond Otvoreno srce ovog mjeseca organizuje izložbu Nikinih slika koja će se poklopiti s prvom godišnjicom ruske invazije, odnosno rata koji je promijenio živote desetinama miliona Ukrajinaca, uključujući djecu poput nje.

Posebno groblje za sahranjivanje poginulih Vagnerovih boraca raste iz dana u dan, dok četa plaćenika i dalje trpi velike gubitke u Ukrajini. Analiza RSE također otkriva da je velika većina plaćenika sahranjenih na groblju ranije osuđivana za krivična djela nasilja.

Svijet

U okviru nastavka istrage o skandalu "Katargejt" koji je potresao evropske institucije i pokrenuo zahtjeve za reforme Evropskog parlamenta, belgijske vlasti su proširile krug optuženih za uzimanje mita kako bi uticali na odluke parlamenta Evropske unije (EU) u vezi s Katarom i Marokom, pišu svjetski mediji.

Nomadski stočari na Rogu Afrike čekali su više od dvije godine na kiše koje ne dolaze. Posljednjih pet kišnih sezona od kraja 2020. godine su propale, što je izazvalo najgoru sušu u posljednje četiri decenije u Etiopiji, Somaliji i Keniji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG