Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Timovi s Balkana spašavaju preživjele u Turskoj; Agencija za cenzuru u Rusiji; Zaštita najvećeg autohtonog rezervata u Brazilu


Pripreme za ukop tijela žrtava zemljotresa, Kahramanmaraš, Turska.
Pripreme za ukop tijela žrtava zemljotresa, Kahramanmaraš, Turska.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE Intervju

Ključ efikasnosti državnih energetskih preduzeća leži u ograničenju političkog upliva, izjavio je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) ambasador Norveške u Srbiji Jorn Eugen Gjelstad. Srbija sa Norveškom mjesecima unazad pregovara o saradnji kako bi modernizovala državna energetska preduzeća da ona postanu profitabilna i efikasna. Taj model bi podrazumijevao, kako je objasnio, da preduzeća ostanu u državnom vlasništvu, ali da njegovo upravljanje i poslovanje funkcioniše kao u privatnim kompanijama.

Balkan na RSE

Evropska komisija zabrinuta je zbog mogućeg usvajanja izmjena Zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalnom u Crnoj Gori, kojim se ignorišu njihove ranije preporuke, saopštila je za RSE portparolka Komisije, Ana Pisonero. Evropska komisija je 9. decembra dala smjernice o ovom zakonu, naglasivši da je neophodno njegovo usklađivanje sa pravnim tekovinama Evropske unije. Te preporuke su se odnosile na prvu verziju izmjena Zakona, koji je crnogorska vlada izradila i nazvala ga "anti-mafija" zakon.

Hrvatska policija u mjesec dana članstva Hrvatske u šengenskom prostoru bilježi manji broj iregularnih migranata, ali zato osjetno povećani broj zahtjeva za međunarodnom zaštitom, rečeno je na okruglom stolu o Nezavisnom mehanizmu nadzora postupanja policije prema migrantima. Mehanizam je prvobitno formiran nakon brojnih pritužbi migranata da ih hrvatska policija nasilno vraća u Bosnu i Hercegovinu, premlaćuje ih, oduzima im ili uništava mobitele.

Motel 'Kon-Tiki', nekad poznato okupljališta Sarajlija koje je tokom rata pretvoreno u logor za Bošnjake i Hrvate, sarajevske vlasti planiraju pretvoriti u muzej. Motel se nalazi u Vogošći, sarajevskoj opštini, udaljenoj desetak kilometara od centra. U motelu koji je tokom rata bio pod kontrolom Vojske Republike, brojne žene su silovane, a muškarci mučeni.

Rat u Ukrajini

Tokom obraćanja liderima Evropske unije (EU) na samitu u Briselu 9.februara, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski poručio je u Briselu da nema slobodne Evrope bez slobodne Ukrajine. Dodao je da vjeruje kako će se njegova zemlja pridružiti EU nakon što izađe kao pobjednica iz rata s Rusijom.

Kremlj je saopštio “da će Ukrajinci stradati” ako Velika Britanija ili druge zapadne zemlje isporuče borbene avione Kijevu, i dodao da će Moskva nastaviti sa vojnom kampanjom u Ukrajini bez obzira na oružje koje Zapad šalje. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je 9.februara da bi svaka isporuka naprednih borbenih aviona standarda NATO-a “donijela samo bol i patnju Ukrajincima”.

U video prilogu pogledajte svjedočenje Tetjane Hončarove, stanovnice ukrajinskog sela o ruskom masovnom uništavanju i pljački u oblasti Harkiva.

RSE istražuje

Curenje velikog broja internih dokumenata i prepiske pokazuje kako malo poznata ruska vladina agencija budnim okom prati internet – proteste opozicije, istrage o korupciji zvaničnika, rasprave o ratu u Ukrajini. Kako radi agencija za cenzuru u Rusiji?

Svijet

U nastojanju da zaštiti najveći autohtoni rezervat od rudarskih mafija, brazilska vlada je pokrenula veliku akciju protjerivanja desetina hiljada ilegalnih rudara zlata sa amazonske teritorije koja pripada autohtonom narodu Yanomami.

Dok mnogi smatraju da je vlada bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara ohrabrila ilegalne aktivnosti u ovoj oblasti blizu granice s Venecuelom, donoseći nasilje i humanitarnu katastrofu brazilskim starosjediocima, novi predsjednik obećava potpunu zaštitu prašuma Amazonije i njenih čuvara, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Infrastruktura koja se raspada, nestašica hrane, opća humanitarna kriza i zemlja razorena ratom. To je slika Sirije koja nikako nije bila spremna za zemljotres koji ju je pogodio u ponedjeljak, 6. februara 2022. Opterećena sukobima, nestašicom hrane, ekonomskim kolapsom i nedavnim izbijanjem zarazne bolesti kolere, nacionalna infrastruktura zemlje je godinama jedva u stanju da izdrži svoje ratom umorno stanovništvo.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte koliko je zemljotres pogoršao krizu u Siriji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG