Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Operacije spašavanja nakon zemljotresa u Turskoj i Siriji; Upozorenja o hakerskim napadima u Evropi i Sjevernoj Americi


Reakcija djevojke dok spasioci traže preživjele zemljotresa ispod ruševina zgrade u Adani, Sirija, 6. februar 2023.
Reakcija djevojke dok spasioci traže preživjele zemljotresa ispod ruševina zgrade u Adani, Sirija, 6. februar 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Izricanje prvostepene presude Suda BiH u predmetu nabavki kineskih respiratora tokom pandemije Covid-19 očekuje se do početka aprila ove godine, potvrdila je za RSE advokatica Fikreta Hodžića, vlasnika firme "F.H. Srebrena malina". Pored Hodžića, optužnicom su obuhvaćeni predsjednik Vlade entiteta Federacija BiH (FBiH) Fadil Novalić, ministrica finansija u ovoj Vladi Jelka Milićević, te direktor Civilne zaštite ovog entiteta Fahrudin Solak. Suđenje za nabavku stotinu kineskih respiratora za potrebe zdravstvenog sistema u FBiH, počelo je prije godinu dana. Istraga je pokrenuta nakon što je objavljeno da je posao, u vrijednosti od oko 5,4 miliona eura, obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s Hodžićevom firmom, koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Iz Vlade Srbije i Ministarstva finansija i dalje nema komentara na odluku Rusije da omogući Srbiji otplatu ruskih kredita u rubljama. Ukoliko prihvati ovu ponudu, srpska strana bi dva kredita u ukupnoj visini od blizu milijardu eura, koje je od Rusije u toj valuti uzela za izgradnju željezničke infrastrukture, mogla da nastavi da isplaćuje u ruskoj nacionalnoj valuti. Milan Nedeljković, profesor na privatnom Fakultetu za ekonomiju, finansije i administraciju u Beogradu i dugogodišnji konsultant Svjetske banke, kazao je za RSE da Srbija može imati dodatne troškove prilikom konverzije eura u rublje, ali ne očekuje da može biti političkih posljedica ukoliko bi prešla na otplatu kredita u ruskoj valuti.

Iako je vlada Crne Gore usvojila Osnovu prijedloga novog sporazuma s Evropskom agencijom za graničnu i obalsku stražu (Frontex), koji će njihove nadležnosti proširiti na čitavu crnogorsku granicu, neizvjesno je kada će se to dogoditi, jer pregovori nisu vremenski ograničeni, rečeno je RSE u Evropskoj komisiji i Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore. Važećim sporazumom od jula 2020., Frontex pomaže Crnoj Gori u kontroli granica sa članicama Evropske unije, Hrvatskom i Italijom u situacijama pojačanog priliva migranata sa Bliskog Istoka i konfliktnih područja.

Pogledajte video prilog o tome kako su poplave, suše, zagađenost zraka i drugi klimatski ekstremi sve češći u regiji Zapadnog Balkana. Stručnjaci kažu da je to posljedica ljudskog djelovanja, upozoravajući na veće klimatske promjene u budućnosti.

Rat u Ukrajini

Intenzivne borbe nastavljene su na istoku Ukrajine dok Kijev šalje različite signale o preraspodjeli kadrova unutar ministarstva odbrane. Dan nakon što je rekao da će aktuelni ministar odbrane biti smijenjen, jedan od glavnih saveznika ukrajinskog predsjednika kazao da neće biti izmjena u sektoru odbrane.

Vira Levadna i Nina Podrepna i njihove porodice preživjele su višemjesečnu rusku okupaciju i gotovo godinu dana patnje u svom selu nedaleko od Harkiva na sjeveroistoku Ukrajine. Za to vrijeme su, kako kažu, od komšija postali poput porodice.

Svijet

Poznata izreka na turskom "cografia kaderdir" ili "geografija je sudbina", opisuje izloženost Turske zemljotresima. Većina Turske se nalazi na anadolskoj tektonskoj ploči koja se pomijera na zapad za oko dva centimetara godišnje. Smještena je između dvije velike ploče, euroazijske i afričke, i manje, arapske. Taj pritisak se akumulirao i oslobođen je sa katastrofalnim posljedicama u snažnom zemljotresu 6. februara. Razoran zemljotres jačine 7,8 stepeni Rihterove skale koji je u ponedeljak izjutra pogodio jug Turske, najsnažniji je od 1939. godine u kome je poginulo 30.000 ljudi. U analizi RSE pročitajte zašto je Turska podložna zemljotresima.

Nakon što je Italija iskusila prekide interneta na nizu lokacija u nedjelju, 5. februara, agencije za sajber sigurnost u Evropi upozorile su na napade širom Evrope i Sjeverne Amerike. Napadi se vrše ucjenjivačkim softverom ransomware koji zloupotrebljava kompjutersku grešku staru dvije godine, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Kanadski regulator za narkotike najavio je da će privremeno dekriminalizovati ličnu upotrebu ilegalnih teških droga u provinciji na zapadu, Britanskoj Kolumbiji na tri godine počevši od 31. januara 2023. Prvi put u istoriji Kanade uvodi se ova mjera i odgovor je na nezapamćenu krizu overdoziranja kod zavisnika koji koriste teške droge.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Zašto kanadska provincija eksperimentiše sa dekriminalizacijom teških droga.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG