Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Zemljotres u Turskoj i Siriji; Nove napetosti u odnosima Kine i SAD; Pitanja o etničkim manjinama nakon popisa u Rusiji


Čovjek na ruševinama u turskom Dijabakiru nakon potresa, 6. februar 2023.
Čovjek na ruševinama u turskom Dijabakiru nakon potresa, 6. februar 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Tema Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li je nakon neformalnih susreta predsjednika Srbije i premijera Hrvatske u Davosu i njihovih ministara vanjskih poslova u Subotici počelo odmrzavanje odnosa između dvije zemlje koji su godinama na najnižem nivou. Sagovornici Omera Karabega su bili Ivo Goldstein, istoričar i profesor Filozofskog fakulteta u Zagrebu, i Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada.

Više desetina pristalica neonacističke grupe "Zentropa Srbija" okupilo se 4. februara u centru Beograda povodom godišnjice smrti Milana Nedića, predsjednika kvislinške Vlade za vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Nedaleko od njih, okupljeni antifašistički aktivisti nosili su transparente "Smrt fašizmu, sloboda narodu", "Kolaboracionista" i transparente opozicionog pokreta "Ne davimo Beograd", koji je ranije pozvao na zabranu skupa neonacista. I nevladina Inicijativa mladih za ljudska prava pozvala je ranije policiju da zabrani okupljanje neonacista, ali odgovori na te pozive su izostali.

U Sjevernoj Makedoniji proteklog vikenda obilježena je godišnjica rođenja revolucionara Goce Dolčeva, kojeg i Sjeverna Makedonija i Bugarska smatraju svojim herojem. Pod jakim policijskim osiguranjem i uz pratnju, državne, partijske i građanske organizacije Sjeverne Makedonije ali i državni vrh Bugarske došli su do groba makedonskog revolucionara. Ipak, zbog kolapsa sistema graničnog prijelaza Deve Bair, veliki broj bugarskih državljana nije mogao doći ili su odustali od puta prema Skoplju.

Grupa lokalnih Srba u selu Dren, opština Leposavić na sjeveru Kosova, protestovala je sa zahtjevom da Vlada Kosova povuče odluku o eksproprijaciji zemljišta u tom kraju, koju je donijela sredinom januara. Iz Policije Kosova su za RSE potvrdili da su u selu Dren započeti radovi na izgradnji stanice granične policije, "sa ciljem da se obezbijedi sigurnost građana, upravljanje granicom i spriječi krijumčarenje u tom regionu".

Crna Gora ulazi u još jedan izborni proces, predsjedničke izbore koji su zakazani za 19. mart, sa nesređenim biračkim spiskom. Na njima se, prema posljednjim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, može izjasniti 543.175 građana, što je za preko tri hiljade birača više u odnosu na parlamentarne izbore održane 2020. godine. Prema Zavodu za statistiku, u Crnoj Gori živi oko 618.000 stanovnika, što govori da su oko 88 procenata građana - birači. Odnos broja birača i stanovnika u zemljama Evropske unije u prosjeku je 70 posto.

Građanima Hrvatske koji si nezadovoljni vrlo niskom kamatom na redovnu i oročenu štednju u komercijalnim bankama,država nudi narodne obveznice u vrijednosti od pet milijardi eura s kamatom od tri posto godišnje ili više. Država to radi zbog refinansiranja potraživanja koja dospijevaju ove godine i tekuće potrošnje, a ankete pokazuju da je preko 60 posto građana zainteresovano za te obveznice. Očekuje se da će narodne obveznice biti izdane do kraja marta ove godine.

Rat u Ukrajini

Oleksij Reznikov više neće biti ministar odbrane Ukrajine. Kako je u nedjelju objavila novinska agencija AFP, zamijenit će ga dosadašnji šef vojne obavještajne agencije, Kirilo Budanov. Reznikov se našao pod pritiskom zbog korupcijskog skandala u svom ministarstvu.

Sa osjećajem ugroženosti ruskog predsjednika Vladimira Putina, raste i nuklearna prijetnja, smatra Sergej Radčenko, profesor historije na američkom Univerzitetu Johns Hopkins. U specijalnom izdanju podcasta 'Između redova' poslušajte i zašto Radčenko kaže da Putin sebe doživljava "glasnikom" novog svjetskog poretka i da li njegove ideje nailaze na širi odjek.

U video prilogu 'Učionica na vrhu brda' pogledajte kako su djeca ukrajinskog sela u regiji Herson, u želji za druženjem, učenjem i u potrazi za internetom sagradila sebi učionicu. Improvizirani šator na brdu postao je mjesto susreta i širenja znanja budući da se nastava već mjesecima odvija na daljinu.

Donosimo foto-priču o 36-godišnjem Jevhenu Dubovikovom koji je od prošlog proljeća, kada se evakuisao iz svog rodnog grada Sjeverodonjecka i preselio u Dnjipro sa svojom majkom i psom, prešao više od 100.000 kilometara dostavljajući pomoć ljudima i životinjama u ratom razorenim gradovima i selima istočne Ukrajine.

Svijet

Otkriće i obaranje onoga što je Pentagon nazvao kineskim "balonom za prikupljanje obavještajnih podataka" i odluka državnog sekretara Antonyja Blinkena da otkaže svoje putovanje u Peking, mogli bi produbiti tenzije između SAD i Kine. Incident s balonom ilustrovao je dugotrajno nepovjerenje u odnosima dvije sile opterećene sve napetijim rivalstvom za geopolitičku, vojnu i tehnološku dominaciju, pišu svjetski mediji.

U međuvremenu, Sjedinjene Američke Države proširuju vojno prisustvo u Aziji kako bi se suprostavile zvaničnom Pekingu i uvjerile indo-pacifičke saveznike da će stati uz njih protiv prijetnji iz Kine i Sjeverne Koreje. Američke akcije se protežu od Japana do Solomonskih Ostrva i uključuju naprednije vojne vježbe i dodatne rotacije trupa u blizini najvažnijih regiona poput Tajvanskog moreuza i Južnog kineskog mora.

Kremlj je krajem prošle godine objavio rezultate popisa stanovništva iz 2021. koji je odložen zbog COVID-a, a brojke su uznemirile mnoge među etničkim manjinama u zemlji. Stručnjaci i aktivisti tvrde da pripadnici manjina u Rusiji nisu pravilno prebrojani, dovodeći u pitanje proces i rezultate popisa.

Za kraj pročitajte kako je hapšenje influencera Andrewa Tatea zbog optužbi za trgovinu ljudima i silovanje, stavilo pod lupu njegove problematične izjave i dovelo u pitanje uticaj ovog bivšeg kickboksera na mlade ljude, naročito muškarce. "Dosta ideja podržavam, ali ne i svake", "sviđa mi se način na koji motiviše muške osobe da se dozovu", "mislim da je uspio u životu", neki su od odgovora mladih ljudi iz Sarajeva i Beograda, koji su razgovarali s novinarima RSE.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG