Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: BP procjenjuje da rat u Ukrajini ubrzava zelenu tranziciju; Pakao zatvora u Čečeniji


Spasilačka akcija na mjestu bombaškog na džamiju unutar policijskog kompleksa u pakistanskom gradu Pešavaru napada, 30. januar 2023.
Spasilačka akcija na mjestu bombaškog na džamiju unutar policijskog kompleksa u pakistanskom gradu Pešavaru napada, 30. januar 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Njemačka organizacija Friedrich-Ebert-Stiftung predstavila je 30. januara u Prištini nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, čije je formiranje dogovoreno u okviru dijaloga Kosova i Srbije 2103. godine. U statutu ove fondacije piše da je taj dokument najviši pravni akt, te da je Zajednica opština sa srpskom većinom "pravni entitet, koji se formira u skladu sa Ustavom i zakonskim okvirom Kosova". Zajednica bi imala svoje simbole, uključujući grb i zastavu, koje bi osmislio upravni odbor Zajednice i morali bi da budu u skladu sa Ustavom Kosova.

Svoje buduće akcije usmjerene protiv francusko-njemačkog prijedloga za rješavanje odnosa sa Kosovom, desno orijentisane stranke i pokreti u Srbiji opisuju kao početak "velikog nacionalnog" okupljanja. Potpredsjednica Srpskog pokreta Dveri i poslanica u Skupštini Srbije Tamara Milenković Kerković navela je za RSE da nacionalno okupljanje znači pokretanje političkih i patriotskih snaga koje predstavljaju građane koji su protiv "predaje" Kosova.

Zahtjev za uslovnim otpustom čovjeka koji je pred 30 godina ubio šefa osječke policije Josipa Reihl Kira i dvojicu srpskih pregovarača je pravno utemeljen, kaže osječka aktivistica za ljudska prava Veselinka Kastratović. Međutim, ostaje pitanje kako će to odjeknuti kod porodica žrtava i u javnosti, jer priča o ratnim zločinima u Osijeku početkom devedesetih još nije završena.

Iako je vlada Crne Gore zabranila vađenje pijeska i šljunka iz rijeka Morače i Cijevne, nadležni nisu uspjeli da zaustave te nelegalne aktivnosti pa je premijer Dritan Abazović 25. januara najavio angažovanje Vojske Crne Gore. Međutim, Ustav i zakon o vojsci propisuju način i situacije kako i kada se ona može angažovati. Te procedure u ovom slučaju nisu ispoštovane.

Smederevo je postalo žarište malih boginja (morbila) u Srbiji. Sedamdeset kilometara istočno od Beograda proglašena je epidemija, a do 27. januara registrovano je 18 oboljelih. Većina nije primila MMR vakcinu koja štiti od te bolesti. Obuhvat vakcinacije protiv morbila u Srbiji je rekordno nizak. U video prilogu donosimo istine i zablude o MMR vakcini.

Pogledajte video priču o posljednjem čuvaru ljekovite Banje Guber kraj Srebrenice. Privatizacija, opstrukcije i politika ostavile su Milorad Kolović bez plaće tri godine. Ipak, i dalje ide na posao i poručuje da će i dalje čuvati ljekovitu vodu čekajući bolja vremena.

RSE intervju

Dvadesetpetogodišnjeg Dušana Pajovića iz Crne Gore najčitaniji francuski portal o Balkanu, Le Courrier des Balkans, proglasio je za ličnost godine. Polja interesovanja su mu balkanska politika sa naglaskom na Crnu Goru, post-kapitalistička ekonomija i društvo. U brojnim tekstovima kritikuje uspon klerikalizma i desnog populizma.

U intervjuu za Radio Slobodna Evropa, Pajović pojašnjava kako crkva utiče na mlađe generacije u Crnoj Gori, zašto političku elitu vidi kao despotiju nesposobnih, te zbog čega mladi ne pričaju o putovanjima.

Rat u Ukrajini

Ruske snage tvrde da su ostvarile male teritorijalne dobitke u intenzivnim borbama na istoku Ukrajine usred izvještaja da je Moskva premjestila dodatne snage u regiju Kursk na granici s Ukrajinom. Ukrajina je pozvala svoje zapadne saveznike da ubrzaju isporuku teškog naoružanja obećanu posljednjih sedmica dok pokušava zadržati teritoriju na istoku usred nadmoćne prednosti Rusije.

Predsjednik Volodimir Zelenski nazvao je situaciju na terenu "vrlo teškom".
Glavni borbeni tenkovi koje su NATO saveznici donirali Ukrajini važni su za tok rata, ali neće imati neposredni i nagli učinak, ocijenili su stručnjaci. Neki vojni analitičari strahuju da se zapadni tenkovi možda neće pokazati kao faktor koji "mijenja igru" kako su mnogi Ukrajinci zamišljali - čak i ako Ukrajinci govore o potencijalu.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je da Sjedinjene Države neće isporučiti borbene avione F-16 Ukrajini. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je, pak, rekao da ne bi isključio isporuku borbenih aviona Ukrajini, ali je upozorio na opasnost od eskalacije sukoba.

Dok ruske snage svakodnevno napadaju gradove u oblasti Donjeck u Ukrajini, vojnici u rovovima drže svoje položaje. U video prilogu pogledajte razgovore s vojnicima koji u uništenim naseljima prave skloništa i kažu da neće odstupiti.

Svijet

Energetski gigant BP procenjuje da će rat u Ukrajini uticati na dugoročnu potražnju za energijom i ubrzati prelazak na obnovljive izvore energije, što će dovesti do smanjenja emisija ugljenika. To, međutim, neće biti dovoljno za ciljeve ukupne nulte emisije, pišu svjetski mediji.

Zbog komentara na Instagramu 25-godišnji muškarac doživio je pakao zatvora u Čečeniji, gdje su njega i druge zatvorenike tukli i mučili. Pet godina nakon torture, on opisuje kroz šta je prošao i zašto.

Post Scriptum

Današnji svijet u mnogo čemu podsjeća na svijet iz 1930-ih kada je Hitler došao na vlast: Rat u Ukrajini, geopolitičke tenzije, ekonomska kriza i marš novih autokrata. U novom Post Scriptumu govorimo o tome gdje je Njemačka 90 godina od dolaska Hitlera na vlast

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG