Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: SAD oznaka za rusku plaćeničku grupu Vagner; Poruke ukrajinskih tinejdžera plesača


Leci sa fotografijom predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i natpisom "NATO terorista" na Trgu republike u Beogradu, 22. januar 2023.
Leci sa fotografijom predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog i natpisom "NATO terorista" na Trgu republike u Beogradu, 22. januar 2023.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE intervju

Ljudi su privedeni od ruskih snaga, neki su nezakonito deportovani na teritoriju Ruske Federacije, a mnogi od njih se još uvijek vode kao nestali. Registrovali smo i određeni broj zločina u odnosu na djecu, uključujući i širok spektar seksualnog zlostavljanja. Ovo u intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) kaže Jasminka Džumhur, članica Nezavisne međunarodne istražne komisije za Ukrajinu koju su formirale Ujedinjene nacije (UN).

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda za promociju i zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda u borbi protiv terorizma Fionnuale Ni Aolain, koja je prethodnih dana boravila u Bosni i Hercegovini, kazala je u intervjuu za RSE da su djeca državljana BiH, njih oko 60 koji su s majkama u Siriji zatvoreni u dva kampa više od tri godine, žrtve terorizma i tzv. Islamske države.

Pročitajte i intervju sa Bodom Weberom, stručnjakom za Balkan i višim saradnikom Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu koji kaže da je neotkrivanje detalja sa sastanaka zapadnih posrednika sa premijerom Kosova Albinom Kurtijem i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, signal da i dalje postoji blokada u procesu dijaloga dvije strane. Weber smatra da je problem u ovim razgovorima to što se oni vode iza zatvorenih vrata, dok "i dalje ima otpora u pokušaju da se napravi napredak u pogledu prijedloga EU ili takozvanog njemačko-francuskog prijedloga".

Balkan na RSE

Novi Sad, grad u Vojvodini prethodnih mjeseci je u fokusu aktivista i dijela građana koji upozoravaju na jačanje fašizma i učestale incidente. Novosadski lokal “Crni ovan“, poznat po antifašističkoj tradiciji, kao i goste koji su u tom trenutku bili prisutni, napali su neofašisti 15. januara. Bio je to četvrti takav napad na lokal u proteklih godinu dana. Vlasnik lokala Bojan Šovljanski najavio je da će tražiti zaštitu policije i sve moguće sigurnosne mjere.

U Hrvatskoj je prozivanje zastupnice Hrvatske demokratske zajednice na račun zastupnice krajnje ljevice da ima rusoljubno i srboljubno srce, a potom i molba premijera Andreja Plenkovića da se izvini, što je ona i učinila, iznova otvorila pitanje govora mržnje u hrvatskom društvu.

Bosna i Hercegovina će tokom 2023. godine izvršiti popis stoke, štala i poljoprivrednog zemljišta, dok je popis stanovništva, domaćinstava i stanova upitan jer nije predviđen novac u državnom budžetu. Posljednji popis stanovništva je bio 2013., tri godine nakon većine zemalja svijeta. Tada je kasnio zbog političkih nesuglasica, a glavni spor je bio hoće li se brojati i oni koji žive i rade izvan BiH.

Most

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je može li vladajuća koalicija, koja je formirana nakon oktobarskih izbora, stabilizovati situaciju u Bosni i Hercegovini. Sagovornici Omera Karabega bili su politička analitičarka iz Banjaluke Tanja Topić i profesor Fakulteta političkih nauka u Sarajevu Sead Turčalo.

Svijet

Američke vlasti najavile su da će ruska plaćenička grupa Vagner biti označena kao "translacionalna kriminalna organizacija" zbog toga što je do početka rata u Ukrajini djelovala kao instrument ruske moći u desetinama država. Njeno djelovanje prije svega je registrovano u Siriji i više od desetine država u Africi. Paravojna organizacija Vagner u Ukrajini je počela da u svoje redove regrutuje zatvorenike kao zamjenu za odsluženje kazne.

Rat u Ukrajini

Prevazilazeći rat, raseljavanje, okupaciju i smrt, pet ukrajinskih tinejdžera izveli su nastup koji govori o njihovoj zemlji pred milionskom publikom popularnog američkog televizijskog programa America's Got Talent. "Htjeli smo da kažemo Americi i cijelom svijetu šta se događa u Ukrajini", rekla je 17-godišnja plesačica Marija Honjukova iz plesne trupe Light Balance Kids, opisujući nedavni trijumf grupe.

Pogledajte video o obnovi struje i vode u gradovima i selima u oslobođenoj ukrajinskoj regiji Harkiv. Ekipe komunalnih službi koje ponovo uspostavljaju struju u blizini sela Makarove moraju paziti da ne stanu na mine koje su rasute po poljima gdje vrše popravke. U međuvremenu vodu, gorivo i hranu mještanima donose volonteri.

Tražimo odgovore

Kako Kina ulazi u "eru negativnog rasta" nakon što je Nacionalni zavod za statistiku objavio istorijski demografski pad, stručnjaci kažu da je očekuju najrazličitiji izazovi – od otežane podrške i pomoći starijim osobama pa do nedovoljno ljudstva za vojsku.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Zašto se Kina suočava sa demografskom krizom.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG