Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: U Srbiji najviši stepen borbene gotovosti; Širenje COVID-19 u Kini prijeti poslovanju Applea


Preko murala poznate ukrajinske spisateljice je ispisano slovo Z, simbol ruske agresije na Ukrajinu, Beograd, 26. decembar 2022.
Preko murala poznate ukrajinske spisateljice je ispisano slovo Z, simbol ruske agresije na Ukrajinu, Beograd, 26. decembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Dan nakon nesreće na pruzi, kada je iz prevrnutog vagona iscurio otrovni gas amonijak, u Pirotu na jugoistoku Srbije je 26. decembra na snazi bila vanredna situacija. Zbog simptoma trovanja hospitalizovano je više od 50 osoba. Jedna osoba je preminula po prijemu u pirotsku bolnicu, ali nije potvrđeno da je uzrok smrti trovanje, prenio je javni servis Radio-televizija Srbije (RTS). Građanima je preporučeno da iz kuća ne izlaze bez prijeke potrebe, a da ako izlaze koriste maske. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić je izjavio da je situacija pod kontrolom, ali da će stručnjaci dati preporuke kako postupati u narednom periodu.

Selo Brezovica u južnom dijelu Kosova je 90-ih godina bilo jedan od najatraktivnijih centara za zimski turizam. Skoro tri decenije kasnije, ovaj ski centar se pretvorio u jedan od najvećih slučajeva korupcije koji istražuje kosovsko tužilaštvo. Više stotina nelegalnih objekata, narušavanje životne sredine, davanje i primanje mita samo su neka od krivičnih djela za koja je Osnovno tužilaštvo u Uroševcu podiglo dvije optužnice protiv 20 osoba.

Na olimpijskoj planini Bjelašnica nedaleko od Sarajeva u posljednjih 15-tak godina nikli su brojni hoteli, apartmani i vikendice. Iako je Ured za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo podnio više krivičnih prijava tužilaštvu zbog navodnih nezakonitosti tokom gradnje, na Bjelašnici se sada krči šuma za izgradnju velikog poslovno-sportskog centra koji će, kako je planirano, biti okružen apartmanskim zgradama.

Iako su novosadske vlasti početkom decembra najavile da će spomenik "Nevinim žrtvama 1944/45. godine" biti postavljen 26. decembra, to se još nije dogodilo. Radio Slobodna Evropa je od Uprave grada Novog Sada zatražio odgovore na pitanja zbog čega je ponovo odloženo podizanje spomenika i da li se razmišlja o odustajanju od tog nauma zbog negodovanja dijela javnosti, ali do zaključenja teksta odgovori nisu stigli. Spomenik je izazvao otpor i oštre kritike kod dijela Novosađana, jer kako tvrde, na spisku koji prati ovu inicijativu, nalaze se i osuđeni ratni zločinci.

Rat u Ukrajini

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba saopštio je da Kijev planira da pozove da se Rusija isključi sa pozicije stalne članice Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija zbog upotrebe "energetskog terora" u ratu protiv Ukrajine, objavio je ukrajinski servis Radija Slobodna Evropa. Rusija je posljednjih sedmica optuživana da je prekršila međunarodno pravo tako što je gađala izvore vode i struje u Ukrajini dok su temperature padale.

Prisustvo predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog u Vašingtonu 21. decembra posebno je istaknulo najavu administracije Joe Bidena o vojnoj pomoći namijenjenoj ratom razorenoj zemlji. U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Kako posljednji kontingent pomoći iz SAD-a jača Ukrajinu.

Rat mijenja i novogodišnje želje najmlađih, pa osim igračaka i karte za Englesku, mali Ukrajinci koji se u Budvi druže u centru Iriy na pitanje što žele u novoj godini kažu: da prestane rat i da svi budu dobro.

Svijet

S ubrzanim širenjem COVID-19 u Kini nakon ukidanje rigoroznih mjera zatvaranja, kompanije i fabrike u Kini se suočavaju s velikim brojem oboljelih radnika. Prekidi u proizvodnji i lancima snabdijevanja ugrozili su i isporuke novih modela iPhone američkog tehnološkog giganta Apple koji zbog sigurnosti snabdijevanja, ali i geopolitičkih tenzija razmatra izmještanje proizvodnje iz Kine, pišu svjetski mediji.

Turkmenistan, jednu od najrepresivnijih i najizolovanijih zemalja svijeta, pogađa široko rasprostranjeno siromaštvo. Međutim, vlasti namjeravaju da predstave novoizgrađeni grad vrijedan 1,5 milijardi dolara, Arkadag, u čast bivšeg predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova.

Post Scriptum

Rat u Ukrajini ne jenjava ni tokom zime, zbog čega ga porede i sa "Zimskim ratom" Sovjetskog Saveza i Finske prije osam decenija, o kojem govorimo u novom izdanju Post Scriptuma.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG