Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Nove tenzije u Nagorno-Karabahu; Povratak Netanjahua u naglom pomaku Izraela udesno


Na jednom od transparenata na protestu 22. decembra u Rudaru na sjeveru Kosova pisalo je: 'Jer odavde nema nazad'
Na jednom od transparenata na protestu 22. decembra u Rudaru na sjeveru Kosova pisalo je: 'Jer odavde nema nazad'

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Protest predstavnika Srba koji je trajao kratko 22. decembra u Rudari kod Zvečana završen je iznošenjem tri zahtjeva da bi se uklonile barikade koje se nalaze na sjeveru Kosova od 10. decembra. Zatraženo je oslobađanje uhapšenih Srba, povlačenje "tajnih spiskova za hapšenje i odstrijel Srba", te povlačenje specijalnih jedinica Policije Kosova.

Protest koji je trajao oko sat vremena održan je na poziv Kriznog štaba koji čine zaposleni u institucijama Srbije na Kosovu, te predstavnici Srpske liste – partije koja djeluje uz podršku Beograda. Tokom protesta, neki građani su u izjavi za RSE rekli da su im uskraćena prava, dok su drugi pak kazali da nemaju pojma zašto protestuju.

Poruke Brisela da bi Evropska unija mogla da zaustavi pregovore sa Crnom Gorom ukoliko se formira nova vlada na temelju spornih izmjena Zakona o predsjedniku, niko iz vladajuće većine u Crnoj Gori nije komentarisao. Profesor na Univerzitetu u Bostonu Vesko Garčević smatra da je EU reagovala kasno uz tvrdnju da Zapadni Balkan odavno nije na listi prioriteta Brisela.

Oko 3.600 radnika u devet rudnika kompleksa Resavica na istoku Srbije obustavilo je proizvodnju uglja 19. decembra. Tražili su veće plate i izmirenje duga najvećeg rudnika u kompleksu - Soko, kako bi dobio dozvolu za rad i ponovo počeo proizvodnju. Nakon četvorodnevne obustave rada, štrajk je prekinut i zahtjevi radnika su prihvaćeni. Međutim, problemi u rudnicima ostaju.

Policija u Srbiji još traga za napadačima na članove ansambla studentskog teatra &TD iz Zagreba koji su pretučeni u Novom Sadu, u noći između 19. i 20. decembra. Članove ansambla napala je grupa mlađih muškaraca na putu prema hotelu nakon predstave u okviru festivala "Synergy World Theatar" u Novosadskom pozorištu. Ovo je samo jedan u nizu nacionalističkih incidenata koji su se dogodili u gradu u Vojvodini, koji u 2022. godini nosi titulu Evropske prijestonice kulture.

"Ovaj Božić i ovu Novu godinu dočekujemo u izuzetno teškoj situaciji", kazao je Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata na konferenciji za novinare u Zagrebu 22. decembra. "Potrošačka košarica" hrane koja se tradicionalno priprema za predstojeće praznike koštat će ovog puta građane Hrvatske 2.600 kuna (350 eura).

Kina na Balkanu

Istraživanje Međunarodnog republikanskog instituta – IRI, pokazuje da je 32 posto građana Sjeverne Makedonije odgovorilo da se u potpunosti ili donekle slažu da su jaki odnosi s Kinom u najboljem interesu zemlje, što je povećanje u odnosu na prošlu godinu. Slanje besplatnih vakcina u eri takozvane kineske "COVID- diplomatije" i uticaj preko Srbije, kao zemlje sa neutralnim vojnim i političkim statusom, doveli su do porasta pozitivne percepcije građana Sjeverne Makedonije o Kini, kaže profesor Marjan Gjurovski.

Rat u Ukrajini

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi sastao se u Moskvi sa zvaničnicima ruske vojne i državne kompanije za atomsku energiju nastojeći da se uspostavi zaštitna zona oko nuklearne elektrane u Zaporižju koju je Rusija okupirala u Ukrajini. Ruska kompanija Rosatom opisala je razgovor o mjerama potrebnim za zaštitu ove nuklearke i okolnog regiona kao "suštinski, koristan i iskren", dok je Grossi ukazao da su potrebni dodatni pregovori.

Administracija američkog predsjednika Joe Bidena saopštila je da će dati dodatnih 1,85 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, uključujući i sistem protuzračne odbrane Patriot. Ukrajina je navela da joj je potrebno više sistema protuzračne odbrane za zaštitu od baražnih napada raketa i dronova ruskih snaga. Pročitajte šta je Patriot raketni sistem koji SAD šalju Ukrajini.

Svijet

Najava bivšeg izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da je postigao dogovor s krajnje desnim partijama za formiranje nove vlade izazvala je zabrinutost da će se Izrael udaljiti od liberalne demokratije. U naglom pomaku udesno koaliciona vlada će uključiti ekstremiste s krajne desnice čiji su ciljevi slabljenje nezavisnosti pravosuđa i dalje učvršćivanje okupacije palestinskih teritorija, pišu svjetski mediji.

Desetinama hiljada ljudi je skoro dvije sedmice blokiran pristup jedinom putu koji povezuje Nagorno-Karabah s Armenijom, što je izazvalo nove tenzije između Bakua i Erevana, zabrinutost zbog humanitarne krize i zabrinutost zbog obnavljanja sukoba između dugogodišnjih rivala.

Post Scriptum

Za kraj pogledajte novi Post Scriptum u kojem objašnjavamo zbog čega se bliži kraj ekonomskom modelu koji je počivao na niskim kamatama, jeftinoj robi iz Kine, te rasta nesputanom globalizacijom.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG