Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Sukobi policije i demonstranata u Podgorici; BiH dobija kandidatski status u EU; SAD na tragu neograničene energije


Sukob policije i demonstranata u Podgorici 12. decembra 2022
Sukob policije i demonstranata u Podgorici 12. decembra 2022

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Skupština Crne Gore ponovo je 12. decembra, uprkos preporukama Venecijanske komisije, usvojila izmijenjeni Zakon o predsjedniku, čijim usvajanjem će aktuelna parlamentarna većina preuzeti dio nadležnosti predsjednika države u dijelu izbora nove Vlade. Nakon usvajanja Zakona došlo je do incidenata, između grupe demonstranata i policije koja je obezbjeđivala zgradu Skupštine. Policija je uzvratila suzavcem ili biber sprejom. Djelimično je polomljena i ograda ispred Skupštine kao i staklo na ulaznim vratima parlamenta.

Kosovski Srbi na sjeveru i dalje blokiraju puteve zbog hapšenja bivšeg policajca Dejana Pantića, kome je 12. decembra određen pritvor od 30 dana. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će Vlada Srbije 15. decembra uputiti zahtjev komandantu KFOR za povratak do 1.000 pripadnika bezbjednosnih snaga na Kosovo. Premijer Kosova Aljbin Kurti je razgovarao o trenutnoj situaciji sa specijalnim izaslanikom SAD za Zapadni Balkan Gabrijelom Eskobarom koji se poslije sastao i sa predstavnicima Srpske liste. O ovome i ostalim vijestima vezanim za dešavanja na sjeveru Kosova čitajte na blogu uživo.

Rijetki su građani Sjeverne Mitrovice koji javno žele komentarisati situaciju izazvanu podizanjem barikada. No, slažu se da je sloboda kretanja potrebna svima.

Makedonske vlasti su zabrinute zbog situacije na sjeveru Kosova, ali procjene su da za sada nema potrebe da po tom pitanju zasijeda Savjet bezbjednosti, na čijem je čelu predsjednik Stevo Pendarovski. Pendarovskog je o situaciji na Kosovu iz prve ruke obavijestio predsjednik kosovske skupštine Glauk Konjufca, koji je u ponedjeljak 12. decembra doputovao u Skoplje u zvaničnu, ranije dogovorenu, posjetu.

Nacrt novog zakona o unutrašnjim poslovima u Srbiji, koji je povučen u septembru 2021. nakon oštrih kritika civilnog društva u Srbiji, vraća se na dnevni red. Među najspornijim odredbama je uvođenje sistema video-nadzora za automatsko prepoznavanje lica, što omogućavaju sigurnosne kamere kineske kompanije Huawei, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije kupilo još 2019. i koje su već instalirane na ulicama Beograda.

Nadležne institucije Srbije za sada ćute o slučaju južnokorejskog državljanina Do Kvona (Do Kwon), optuženog za 40 milijardi dolara vrijednu prevaru u kripto valutama, za koga se vjeruje da se krije u Srbiji.

Most koji treba spojiti obale Neretve, na jugu Bosne i Hercegovine, još nije otvoren, iako je završetak radova trebao biti u martu ove godine. Višemilionski posao izgradnje mosta Počitelj dodijeljen je prije tri i po godine azerbejdžansko-kineskom konzorciju. Zbog probijanja rokova, investitori iz preduzeća Autoceste Federacije BiH najavljuju preispitivanje nastavka ugovora sa izvođačima radova.

Obilne padavine tokom vikenda uzrokovale su poplave na području sjeverozapadne Bosne i Hercegovine, a najteže posljedice zabilježene su u Bihaću i Sanskom Mostu. Osim porasta vodostaja i izlijevanja vodotoka probleme su stvarali preopterećeni odvodni kanali. Nakon Sanskog Mosta, stanje prirodne nesreće proglašeno je i u Bihaću i Bosanskoj Krupi. S poplavama se bore i dijelovi Hrvatske, gdje su zbog nabujalih rijeka u ponedjeljak zatvorene neke lokalne saobraćajnice, dok su vatrogasci ispumpavali poplavljene podrume.

Rat u Ukrajini

Ruske rakete, artiljerija i bespilotne letjelice pogodile su mete u istočnoj i južnoj Ukrajini, saopštio je u ponedeljak, 12. decembra, Generalštab ukrajinskih snaga, dok je grupa od sedam ekonomski najrazvijenih zemalja (G7) obećala da će pojačati vojne kapacitete Kijeva sa fokusom na protivvazdušnu odbranu.

U ratu kojem se ne nazire kraj, milioni Ukrajinaca suočavaju se sa najtežom zimom. Žive bez struje, vode i drugih osnovnih potreba. Rastu strahovi od moguće humanitarne katastrofe ali i od intenziviranja borbi, o čemu govorimo u ovosedmičnom izdanju Exposea.

U foto priči Granatiranje na minusima pogledajte najnovije fotografije iz ukrajinskog grada Bakhmuta kojeg opisuju kao "mašina za mljevenje mesa" zbog toga što je prožet rovovima uslijed stalnog granatiranja u kojima je ubijeno bezbroj vojnika i civila. S padom temperature, obje strane se pripremaju za dugu i krvavu bitku.

Svijet

Američki naučnici ostvarili su veliki proboj u razvoju tehnologije fuzije pošto su prvi put uspjeli da tom nuklearnom reakcijom proizvedu više energije nego što su u nju uložili. Iako je time napravljen veliki korak ka tehnologiji koja bi mogla da osigura praktično neograničenu energiju bez štetnih gasova i s malo radioaktivnog otpada, do njenog komercijalnog korištenja je još dug put s ogromnim naučnim i inženjerskim izazovima, pišu svjetski mediji.

Predsjednik Vladimir Putin je najavljivao likvidaciju katastrofalno loših stambenih objekata u Rusiji najmanje sedam puta u posljednjih 15 godina. Ipak, više od milion Rusa još uvijek živi u trošnim zgradama, boreći se s problemima kao što su puknute cijevi, buđ, štakori i urušavanje zidova svaki dan.

Tražimo odgovore

Prvi put od kada se rade popisi u Velikoj Britaniji manje od polovine populacije u Engleskoj i Walesu 2021. godine se izjasnilo kao hrišćani, dok je porastao broj onih koji se izjašnjavaju da su bez religije.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Zašto se smanjuje broj hrišćana a raste broj šamana u Engleskoj i Walesu?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG