Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Kineska tehnologija nadzora u Srbiji; Izmjene njemačkog zakona o državljanstvu; Uticaj rata na sela u Sibiru


Ispred Skupštine Crne Gore 28. novembra održan je protest više hiljada građana koji su ponovili zahtjeve za održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora.
Ispred Skupštine Crne Gore 28. novembra održan je protest više hiljada građana koji su ponovili zahtjeve za održavanjem prijevremenih parlamentarnih izbora.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Treći put u ovom mjesecu pod sloganom "Ima nas" ispred Skupštine Crne Gore 28. novembra održan je protest više hiljada građana koji zahtijevaju povlačenje izmjene Zakona o predsjedniku, deblokadu Ustavnog suda, kao i hitne vanredne parlamentarne izbore. Ranije u ponedjeljak, portparol Evropske unije Peter Stano poručio je da EU “veoma pažljivo i za zabrinutošću” prati unutrašnju političku situaciju u Crnoj Gori, te je pozvao na hitno okončanje blokade institucija i normalizaciju situacije u zemlji.

U međuvremenu, parlamentarne stranke u Crnoj Gori pokušat će u narednih 15 dana da postignu kompromis o izboru nedostajućih sudija Ustavnog suda Crne Gore. Prema riječima doskorašnjeg sudije Ustavnog suda Modraga Iličkovića izbor sudija Ustavnog suda zavisi od političke procjene - da li političke partije žele nezavisan sud sa autoritetom ili žele partijski sud.

Premijer Kosova Albin Kurti u stalnom je kontaktu sa lokalnim Srbima, njihovim predstavnicima i organizacijama civilnog društva, izjavio je portparol Vlade Kosova Prparim Kryeziu, komentarišući istraživanja nevladine organizacije Aktiv, "Stavovi srpske zajednice na Kosovu". U odgovoru za RSE Kryeizu podvlači i da je komunikacija i dijalog sa Srbima na Kosovu u toku ali da se o njemu ne govori u javnosti kako pripadnici srpske zajednice ne bi bili izloženi pritiscima i prijetnjama.

Disciplinska komisija FIFA-e pokrenula je postupak protiv Fudbalskog saveza Srbije nakon što se na društvenim mrežama pojavila navodna fotografija iz svlačionice fudbalera Srbije uoči meča protiv Brazila 26. novembra na kojoj je poruka "Nema predaje" preko mape Srbije u čijem sastavu je i Kosovo. Marko Milosavljević iz Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR) ocijenio je za RSE da događaj sa zastavom u svlačionici reprezentacije Srbije kao "klasičnu nacionalističku provokaciju koja je proizvod trovanja na svakodnevnom nivou".

Prilikom posjete Sarajevu, komesar EU za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi izrazio je nadu da će BiH biti dodijeljen kandidatski status u decembru, naglasivši da je potrebno da Vijeće ministara BiH u starom sazivu usvoji sve mjere.

Dan nakon što se glavni grad Bosne i Hercegovine, prema podacima sajta IQAir, našao među prvih pet u svijetu po zagađenosti, mjerenja pokazuju da su vrijednosti štetnih čestica 28. novembra bile i do tri puta veće od dozvoljenih. Zbog zagađenja zraka, u Sarajevu je posljednjih dana novembra proglašeno stanje pripravnosti koje, između ostalog, podrazumijevaju zabranu saobraćaja za starija vozila i strožu inspekcijsku i policijsku kontrolu. S druge strane, u BiH raste interes za hibridnim i električnim automobilima pa je do novembra uvezeno 500 takvih vozila.

U Srbiji mnogi penzioneri zbog malih penzija rade i pod stare dane, obavljajući sezonske poslove u poljoprivredi ili zarađuju na neki drugi način kako bi dopunili sopstveni budžet. Među njima je i 68-godišnja penzionerka Sadija Bihorac Kuzmić koja preko ljeta bere maline i jabuke, a u jesen kuva ajvar i džem zaposlenim mladim ženama koje nemaju vremena za to. To je njena priča o preživljavanju inflacije.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najavilo je pokretanje "sramne liste" sudaca jer, kako tvrde, tužbe sudaca protiv novinara zbog povrede časti i ugleda nisu ni rijetke ni bagatelne vrijednosti. Na to je podsjetio slučaj novinarke Davorke Blažević koja mora isplatiti preko 5.300 eura, odnosno svoju platu za osam mjeseci kao odštetu za povredu časti i ugleda Senki Klarić – Baranović, koja je u vrijeme kada je podnosila tužbu bila sutkinja Vrhovnog suda Hrvatske.

Kina na Balkanu

U tekstu iz dva dijela RSE piše o uvođenju kineske tehnologije nadzora širom Srbije i potencijalnim posljedicama. Prvi dio istrage opisuje kako je ono što je započelo napadom na beogradskom mostu preraslo u dublju političku žarišnu tačku, dok u drugom dijelu RSE piše o pravnom natezanju u Srbiji oko kineske tehnologije nadzora. Iako srpske vlasti još ne koriste softver za prepoznavanje lica, istraga RSE-a je dokumentovala pravno mutnu operaciju tokom protesta 2021. koji pokazuju kako bi se napredni kineski alati za nadziranje u budućnosti mogli zloupotrijebiti.

Rat u Ukrajini

U malom selu Bakačača na Dalekom istoku Rusije, značajan dio vojno sposobnih muškaraca mobilisan je za rat predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini. RSE iz prve ruke izvještava o uticaju rata na ovo udaljeno i siromašno naselje, gdje su fabrike iz sovjetskog doba odavno zatvorene, a izgledi za karijeru mladih ljudi uglavnom leže u rudnicima uglja.

Svijet

Izmjene njemačkog zakona o državljanstvu koje je predložila vlada kancelara Olafa Scholza i prema kojoj bi imigranti lakše dobijali državljanstvo, naišla je na kritike i protivljenje iz redova konzervativne opozicije, ali i najmanje članice vladajuće koalicije, iako je ta reforma bila među ključnim obećanjima trostranačke koalicije, pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG