Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Plan EU da zamrzne dio sredstava Mađarskoj; Ukrajinski otpor Rusiji od 2013.


Žena nosi mače pronađeno u stambenoj zgradi uništenoj u ruskom raketnom napadu u gradu Višgorod, u blizini Kijeva, 24. novembra 2022.
Žena nosi mače pronađeno u stambenoj zgradi uništenoj u ruskom raketnom napadu u gradu Višgorod, u blizini Kijeva, 24. novembra 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Bosna i Hercegovina 25. novembra slavi Dan državnosti. Tim povodom, čestitke novoizabranim članovima Predsjedništva BiH Željki Cvijanović, Željku Komšiću i Denisu Bećiroviću uputio je predsjednik SAD Joe Biden. Cvijanović, koja je članica Predsjedništva iz Republike Srpske, odbila je čestitku i saopštila da 25. novembar nije praznik u tom entitetu.
  • U Bugarskoj uhapšen bivši Dodikov savjetnik -- Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske potvrdilo je za RSE da je obaviješteno da je u Bugarskoj uhapšen Dragan Vučetić, bivši direktor preduzeća "Nikola Tesla“ i savjetnik Milorada Dodika, aktuelnog predsjednika Republike Srpske.
  • Vlada Srbije je do kraja godine produžila Uredbu o ograničenju visine cijena naftnih derivata. Produžena je i odluka vlade Srbije o zabrani izvoza prirodnog gasa koje će se primjenjivati od 1. decembra i važiće mjesec dana.
  • Vijeće Ujedinjenih nacija za ljudska prava osudilo je 24. novembra iransku represiju nad mirnim demonstrantima nakon smrti Mahse Amini i glasalo za pokretanje istrage na visokom nivou.
  • Evropski parlament usvojio je u četvrtak, 24. novembra, rezoluciju o stanju ljudskih prava u Kataru, u kojoj se ocenjuje da je izbor te zemlje za domaćina svjetskog prvenstva u nogometu bio praćen uvjerljivim optužbama za korupciju.

Balkan na RSE

Nakon postizanja sporazuma o registarskim tablicama između Kosova i Srbije 23. novembra, evropski šef diplomatije Joseph Borrell upozorio je da će narednih dana pozvati lidere obje zemlje u Brisel da razgovaraju o "briselskom prijedlogu" kojeg podržavaju Francuska i Njemačka. Pročitajte šta je do sada poznato o ovom prijedlogu.

Premijer Kosova Albin Kurti izjavio je da Kosovo i Srbija u Briselu 23. novembra nisu postigli sporazum već dogovor o registarskim oznakama, uz objašnjenje da su strane prihvatile da "prekinu određene radnje". S druge strane, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da će se Srbi sa sjevera Kosova vratiti u kosovske institucije kada se formira Zajednica srpskih opština (ZSO). Vučić je na konferenciji za medije u Beogradu 24. novembra rekao da su srpski predstavnici poručili da su spremni da se vrate u institucije kada se formira ZSO.

Kako građani Prištine i Sjeverne Mitrovice reaguju na dogovor o registarskim tablicama pogledajte u video prilogu.

Nakon što je Sud Bosne i Hercegovine u četvrtak, 24. novembra, oslobodio krivice optužene u slučaju "Zijad Mutap i drugi", porodica Dženana Memića najavila je žalbu na prvostepenu presudu. Okolnosti smrti mladića Dženana Memića iz Sarajeva nisu razjašnjene više od šest godina, dok njegova porodica tvrdi da je on ubijen i da su "ubistvo zataškali visokopozicionirani pojedinci.

Zbog čega je predstavnik Bosne i Hercegovine u UN-u 16. novembra bio suzdržan pri glasanju za rezoluciju kojom se osuđuje kršenje ljudskih prava u Iranu, Ministarstvo vanjskih poslova nije odgovorilo na upit Radija Slobodna Evropa. Udruženja za zaštitu ženskih prava smatraju da ovakvo glasanje šalje poražavajuću poruku svim ženama i djevojčicama u BiH. Svojom suzdržanošću, Bosna i Hercegovina je bila jedina evropska zemlja koja je tako glasala.

Dvije lokalne samouprave u Srbiji odlučile su da isplate novčanu pomoć zaposlenima i zvaničnicima zarad "prevazilaženja energetske krize". Vlasti u Bajinoj Bašti na zapadu Srbije i Nišu na jugu zemlje izazvale su svojim odlukama osude opozicije i dijela građana, između ostalog, jer su zarade lokalnih zvaničnika više od prosječne plate u Srbiji.

Mitropolija Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori godinama posluje nekretninama, jednim od naprofitabilnijih biznisa, posebno na primorju. U Budvi imaju hotel i najmanje dvije stambene zgrade u kojima su ranije prodali preko stotinu stanova. Ovih dana je na zemljištu Mitropolije počela gradnja još jednog stambeno-poslovnog objekta, a planiraju da grade i u Bečićima, nadomak Budve. RSE je pokušao da provjeri da li su plaćeni porezi na neka od ranijih poslovanja Mitropolije SPC u oblasti građevinarskog biznisa.

Rat u Ukrajini

Snabdijevanje električnom energijom i vodom u ukrajinskim gradovima, uključujući prijestolnicu, obnovljeno je 24. novembra, dan nakon još jednog razornog ruskog raketnog udara na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, što je izazvalo najveće poremećaje u Kijevu od početka rata prije devet mjeseci. Proteklog dana nastavljeno je rusko bombardovanje Hersona u kojem su, tvrde ukrajinske vlasti, poginule najmanje četiri a ranjeno deset osoba.

Za Ukrajince je rat s Rusijom počeo prije devet godina protestima na Majdanu i događajima iz februara 2014. kada je svrgnut predsjednik Viktor Janukovič. Događaji iz tog perioda promijenili su živote miliona Ukrajinaca, podstičući kod mnogih viziju budućnosti koja ih motiviše do danas. RSE se osvrće na trojicu muškaraca čiji su putevi napravili fatalni zaokret tih prvih dana i koji su dali svoje živote za tada postavljen cilj.

Svijet

Mađarskoj prijeti gubitak više od 13 milijardi eura iz fondova Evropske unije poslije ocjene Evropske komisije da Budimpešta nije sprovela obećane reforme za suzbijanje korupcije na visokom nivou i jačanja nezavisnosti pravosuđa.
Vlada desničarskog populiste Viktora Orbana, koja je godinama u sukobu s Briselom zbog optužbi za nazadovanje demokratije, time bi mogla da izgubi preko potreban novac, dok je suočena s padom vrijednosti forinte, rastom inflacije i usporavanjem ekonomskog rasta, pišu svjetski mediji.

Zaviri ispod površine

Za kraj poslušajte novi ZIP podcast u kojem Lejla Omeragić Ćatić pokušava da pronađe odgovore na neka od pitanja koja se tiču online nasilja, ponašanja na društvenim mrežama i šta uraditi u slučaju zlostavljanja u tom prostoru.


Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG