Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rezultati izbora u SAD; Britanija i Francuska o suzbijanju ilegalne migracije; Povećanje ruske vojske u Bjelorusiji


Protest građana ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici 08. novembra 2022. protekao je bez incidenata.
Protest građana ispred Skupštine Crne Gore u Podgorici 08. novembra 2022. protekao je bez incidenata.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

Radnica Osnovnog suda u Mitrovici tvrdi da je bila primorana da podnese ostavku nakon što je 5. novembra odlučeno da predstavnici srpske zajednice kolektivno napuste kosovske institucije. Slično je ispričala još jedna radnica u kosovskoj instituciji na sjeveru kazavši da nije svojevoljno napustila radno mjesto. Poručuje kako "svi mole Boga da se sredi situacija i da se vrate na posao". Njihov identitet poznat je redakciji Radija Slobodna Evropa (RSE).

Prema riječima predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbi koji su izašli iz kosovskih institucija "biće zbrinuti" navodeći kako će to koštati državu 50 do 60 miliona eura. Međutim, stavka iz njegove izjave nije se našla u rebalansu budžeta o kom raspravljaju poslanici u Skupštini Srbije. RSE je pokušao da dobije odgovore o potencijalnom finansiranju onih koji su izašli iz kosovskih institucija od poslanika, kako vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), ali i opozicije.

U međuvremenu, Centralna izborna komisija Kosova primila je zahtjev predsjednice Vjose Osmani da preporuči imena koja će zamijeniti poslanike iz redova Srpske liste, koji su podnijeli ostavke. Predsjednik Skupštine Kosova Gljauk Konjufca je 7. novembra rekao da rad te institucije nije ugrožen. Skupština Kosova ima 120 poslanika od čega je deset mandata rezervisano za srpsku zajednicu.

Policija Kosova je u posljednja dva mjeseca registrovala pet slučajeva paljenja imovine osobama koje su odlučile da KM (Kosovska Mitrovica) tablice zamijene sa RKS (Republika Kosovo), što kosovske vlasti karakterišu kao "zastrašivanje." Posljednji slučaj paljenja vozila sa RKS tablicama na sjeveru desio se 8. novembra. Na osnovu saopštenja policije, vlasnica vozila je srpske nacionalnosti iz opštine Zvečan.

Bosna i Hercegovina je otvaranjem tunela Ivan dobila nove kilometre na Koridoru Vc. Na početku su vlasti ubjeđivale građane da će autoput, koji je dio evropske saobraćajne mreže, kompletirati do 2018. Međutim, njegova gradnja ne ide baš po planu dok je u 20 godina izgrađeno tek nešto više od trećine koridora Vc. U video prilogu pogledajte Koliko kilometara, godina obećanja još dijeli građane od kompletnog autoputa?

Ispitivanje državne Agencije za statistiku pokazalo je da oko 24 posto građana Bosne i Hercegovine ne koristi internet, dok je pristup internetu u 2021. imalo oko 76 posto domaćinstava u BiH. Ovi brojevi BiH stavljaju na posljednje mjesto među zemljama Zapadnog Balkana kada je riječ o postotku stanovnika koji imaju pristup internetu, podaci su Evropske agencije za statistiku Eurostat.

Stanovnici tridesetak naselja u Krnjaku, opštini južno od Karlovca u centralnoj Hrvatskoj, imat će priliku da se prijave na tender za energetsku obnovu svojih domova, u kojem država učestvuje sa 80, a sami građani sa 20 posto sredstava. Konkurs će biti raspisan, nakon što su se stanovnici Krnjaka mogli uvjeriti u pogodnosti energetske obnove objekata, i to na primjeru svoje opštine.

Rat u Ukrajini

Rusija je postavila stotine šatora u tri nova kampa u Bjelorusiji, pokazuju satelitski snimci do kojih je došao RSE. Da li je to pokazatelj da se sprema nova invazija na Ukrajinu iz Bjelorusije ili je u pitanju blef?

Bježeći od ruske agresije na Ukrajinu, Lena Kaminska stigla je u Budvu s kćerkom, jednim koferom i gotovo bez novca. Danas, pola godine kasnije, radi kao vaspitačica, košarkaška trenerica i internet administratorka. U slobodno vrijeme volontira. Bori se da obezbijedi egzistenciju sedmogodišnjoj kćerki Maši i nastoji da zadrži osmjeh, pa i onda kad kroz suze pomene roditelje i supruga koji su ostali u Kijevu. Kad vas snađe zlo, dobri ljudi su ti koji vam daju ruku da ne potonete, rekla je u razgovoru sa RSE.

Pogledajte i video prilog o djeci oboljeloj od raka i drugih bolesti koji su uslijed ruske invazije na Ukrajinu morali pobjeći u Kijev ili dalje kako bi nastavili liječenje.

Svijet

London i Pariz su blizu dogovora koji bi trebalo da omogući dodatne mjere za suzbijanje ilegalnih migracija, nakon što je u Veliku Britaniju ove godine čamcima preko Lamanša stigao rekordan broj migranata. Nova britanska vlada premijera Rishija Sunaka, koji je kao i troje njegovih prethodnika pod pritiskom zbog migracija, nada se da će novi sporazum omogućiti britanskim službenicima da budu stacionirani na francuskom tlu u naporu da se spriječe migranti da u zemlju dolaze malim čamcima, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Uz Twitter "u neredu" otkako je najbogatija osoba na svijetu krajem oktobra preuzela kontrolu nad njim, Mastodon, decentralizirana, otvorena alternativa iz Njemačke opsjednute privatnošću, doživjela je porast novih korisnika.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Šta je Mastodon i zašto bi mogao postati alternativa Twitteru?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG