Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Protesti na sjeveru Kosova; Izabran nasljednik Le Pen; Bijeg iz Hersona


Protesti u Sjevernoj Mitrovici, 6. novembar 2022.
Protesti u Sjevernoj Mitrovici, 6. novembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.
Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

U Sjevernoj Mitrovici, jednoj od četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, u nedjelju, 6. novembra održani su protesti, na koje je ranije pozvala Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba koja ima podršku Beograda. Predsjednik Srpske liste Goran Rakić je zatražio da se formira Zajednica opština sa srpskom većinom i da se povuku odluke Vlade Kosova o preregistraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija. Protest je održan dan nakon što su predstavnici Srba sa sjevera Kosova odlučili da napuste sve institucije Kosova, Vladu, Skupštinu, lokalne samouprave, pravosuđe i policiju. Više od stotinu policajaca i službenika Srba zaposlenih u policiji na sjeveru Kosova podnijelo je 6. novembra pisane ostavke i predalo ih stanici policije u Sjevernoj Mitrovici.

Policija Kosova je saopštila da je u nedjelju u ranim jutarnjim satima zapaljen objekat u vlasništvu srpskog policajca na teritoriji Leposavića. Ovo je peti slučaj paljenja lične imovine pripadnicima srpske zajednice na sjeveru Kosova, za koje vlasti u Prištini smatraju da se radi o ''zastrašivanju'' osoba koje odluče da uzmu RKS (Republika Kosovo) tablice.

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell ocijenio je da dešavanja u odnosima Kosova i Srbije dovode u opasnost godine napornog rada i postignuto u okviru dijaloga Beograda i Prištine, i otežavaju sigurnosnu situaciju u regionu i šire.

Tužba koju je najavila kompanija SBB u vlasništvu Junajted grupe protiv Telekoma Srbije epilog je posljednjeg klinča u nizu u posljednjih pet godina između najvećih telekomunikacionih igrača na tržištu u Srbiji. Radio Slobodna Evropa (RSE) pitao je obje firme šta je suština sukoba privatnog SBB-a i državnog Telekoma koji se iz godine u godinu zaoštrava kroz afere u kojima se pominju politika i milioni evra, o čemu više možete pročitati u Sudar najvećih telekomunikacionih igrača Srbije.

Prilikom posjete Podgorici, predsjedavajući Delegacije Evropskog parlamenta za saradnju sa Crnom Gorom Vladimir Bilčik ocijenio je da Crna Gora nema legitimnu vladu, ekonomski, ustavni i politički temelji države su ugroženi, a godinama ne napreduje na putu ka Evropskoj uniji. Poručio je da su vanredni parlamentarni izbori put izlaska iz aktuelne političke krize. Bilčikova ocjena stanja o Crnoj Gori, nastavak je niza kritika s više međunarodnih adresa upućenih Crnoj Gori zbog usvajanja problematičnog Zakona o predsjedniku.

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je da li će slučaj luksuzne beogradske vile Milorada Dodika dobiti sudski epilog na koji se čeka već sedam godina. Sagovornici Omera Karabega bili su ekonomska analitičarka Svetlana Cenić i Denis Džidić, izvršni direktor BIRN-a, Balkanske istraživačke mreže u Bosni i Hercegovini.

U ovosedmičnom izdanju magazina TV Liberty govorimo o mentalnom zdravlju građana Bosne i Hercegovine i sve većoj potražnji antidepresiva u bh. apotekama.

Rat u Ukrajini

Dok se bitka za strateški važan grad Herson nadvija nad regionom a ruske okupacione vlasti deportuju civile na istočnu obalu rijeke Dnjepar, civili u selima pod vatrom prelaze liniju fronta kako bi došli do teritorije pod kontrolom Ukrajine.

Pogledajte foto priču o ukrajinskim civilima koji su tokom ruske invazije volontirali i radili na izradi vozila, oklopa, svijeća i drugih potrepština vitalnih za odbranu njihove zemlje.

U videu Ruski stand-up komičari u egzilu pogledajte priču o Ariaia Lolajevoj i Ilji Ovečkinu koji su pobjegli u Gruziju tvrdeći da bi u Rusiji zbog političke satire i svojih nastupa, u kojima ismijavaju ruskog predsjednika Vladimira Putina, završili u zatvoru.

Svijet

Najjača stranka krajnje desnice u Francuskoj, Nacionalno okupljanje, izabrala je nasljednika Marine le Pen u okviru nastojanja da dalje ispegla svoj imidž i privuče mlađe birače, dok će ona i dalje zadržati značajnu moć unutar partije. Međutim, izbor Jordana Bardelle s desnog krila odmah je postavio pitanje da li će Nacionalno okupljanje nastaviti proces distanciranja od toksičnog naslijeđa rasizma i antisemitizma partije koju je osnovao otac Le Pen, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Sjedinjene Američke Države su poslale više od 650 milijardi dolara pomoći Ukrajini od kada je počela invazija Rusije na ovu zemlju u februaru. Međutim, sve veći broj američkih zastupnika, uglavnom republikanci ali i neke demokrate, izrazilo je zabrinutost u vezi te pomoći. Analitičari kažu da će se ona najvjerovatnije nastaviti bez obzira na ishod izbora za Kongres 8. novembra, kada bi republikanci mogli da osvoje kontrolu nad jednim ili oba doma.

U rubrici ZAŠTO, koju možete pronaći i na Facebook stranici, saznajte Šta izbori za Kongres znače za američku pomoć Ukrajini?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG