Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: 'Putinov kuhar' izlazi iz sjene; Ublažavanje izolacije vlade Venecuele


Policijsko upozorenje za vozilo koje nije preregistrovano sa srpskih na RKS registarske tablice, na sjeveru Kosova, 1. novembra 2022.
Policijsko upozorenje za vozilo koje nije preregistrovano sa srpskih na RKS registarske tablice, na sjeveru Kosova, 1. novembra 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

RSE istraživanje

U Srbiji se na sajtovima kompanija Booking i Airbnb objavljuju i oglasi koji sadrže antimigrantske poruke, otkrio je Radio Slobodna Evropa (RSE). U nekim od oglasa korišten je diskriminatorski jezik gdje su vlasnici smještaja naglasili da su dobrodošli svi, osim migranata. Pročitajte kako su po slanju upita redakcije RSE reagovali Booking i Airbnb na oglase u Srbiji, jednoj od država koja se nalazi na ruti ljudi u pokretu koji
nastoje da što prije pređe granicu i domogne se Evropske unije.

Balkan na RSE

Borbena gotovost Vojske Srbije podignuta je zbog dronova koji su sa Kosova ulazili u Srbiju i osmatrali položaje i objekte srpske vojske. Tako je ministar odbrane Miloš Vučević 2. novembra obrazložio odluku predsjednika Srbije koji je dan ranije izdao naredbu o stavljanju vojske u stanje pripravnosti. Sa Kosova su demantovali da su bespilotne letjelice došle sa njihove teritorije. Ministar odbrane Armend Mehaj rekao je su takve tvrdnje sredstvo za širenje panike među građanima. Šta znamo o novom podizanju borbene gotovosti Vojske Srbije?

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) je na sjednici održanoj 2. novembra jednoglasno potvrdila rezultate opštih izbora, održanih tačno mjesec dana ranije. CIK BiH je je 20. oktobra odbacio zahtjev opozicionih stranaka iz entiteta Republika Srpska za poništenje izbora za nivo predsjednika ovog bh. entiteta, što je Apelaciono vijeće Suda BiH i potvrdilo. Time su otklonjene pravne prepreke za zvanično potvrđivanje izbornih rezultata. Zašto je potvrda izbornih rezultata trajala mjesec dana?

Nakon što je u Crnoj Gori skupštinska većina koju predvode proruski Demokratski front (DF), Demokrate i Građanski pokret Ura usvojila izmjene Zakona o predsjedniku, kojim namjeravaju da Mila Đukanovića ograniče u ustavnim nadležnostima, ocjena većine pravnika, politologa i dijela nevladinog sektora je da su izmjene suprotne Ustavu. Zabrinutost su iskazale i Sjedinjene Američke Države, Evropska unija i ambasadori više evropskih država, dok su građani održali protest ispred crnogorskog parlamenta.

Jedina hrvatska rafinerija nafte obustavila je proizvodnju zbog radova na modernizaciji. Rafinerija u Urinju, predgrađu Rijeke, krenut će sa radom u aprilu sljedeće godine. Planira se izgradnja postrojenja za preradu teških ostataka nafte, takozvanog koking postrojenja, i remont ostalih postrojenja.

Rat u Ukrajini

Uspon Prigožina: 'Putinov kuhar' sve više u centru pažnje - Ime Jevgenija Prigožina nerijetko se povezivalo s optužnicama, mutnim poslovnim transakcijama, brutalnošću njegovih plaćenika i internet trolovanjima. Osam mjeseci nakon ruske invazije na Ukrajinu, "Putinov kuhar" izlazi iz sjene preuzimajući vidljiviju ulogu u napetom trenutku u zemlji.

Svijet

Evropska unija (EU) je i dalje bez dogovora o mjerama za ublažavanje energetske krize iako se sa približavanjem zime astronomskom rastu cijena ne nazire kraj. Članice EU nastoje da pomognu subvencijama domaćinstva, prije svega najsiromašnija, i privredu. Međutim, pitanje je koliko ima prostora za takve poteze dugoročno zbog iscrpljenosti državnih budžeta uslijed obilatih intervencija tokom pandemije, zatim rasta inflacije i prijeteće recesije. Da li je to kraj jeftine energije u Evropi?

Sastanak predsjednika Kolumbije i Venecuele gotovo da je bio nezamisliv prije samo godinu dana. Sada posjeta Gustava Petra Karakasu označava novo poglavlje dok sve više latinoameričkih levičarskih lidera nastoji da ublaži izolaciju vlade Nikolasa Madura, pišu svjetski mediji.

Skoro u 80 posto slučajeva ubistva novinara u svijetu prođu nekažnjena, pokazuje Globalni indeks nekažnjivosti Komiteta za zaštitu novinara. I iz UNESCO-a navode da nekažnjivost ubistava novinara ostaje na neprihvatljivo visokom stepenu. Od kada su Ujedinjene nacije prije deset godina formirale Plan aktivnosti za sigurnost novinara, širom svijeta su zabilježena 263 ubistva novinara.

Za kraj donosimo priču o umjetniku Ismaru Čirkinagiću, koji već 20 godina skuplja biljke s mjesta masovnih grobnica i lokacija gdje su nađena tijela ubijenih tokom rata u Prijedoru i okolini.

"Imate na umu to kruženje u prirodi, da se tijela raspadaju, da ta materija odlazi u prirodu. I onda rastu biljke. Život se nastavlja. I to je bila ideja za Herbarij. Te biljke su došle iz života koji je nestao", kaže Ismar čija će izložba Herbarium biti otvorena u Zemaljskom muzeju u Sarajevu 13. novembra, u organizaciji VII Academy i Kuma International.

Prema podacima Instituta za nestale osobe BiH, u ljeto 1992. godine ubijeno je više od 3.000 ljudi, dok su tijela ubijenih nađena na više od 400 lokacija u okolini.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG