Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Spašavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica; Bjekstvo ruskog aktiviste u Finsku


Automobil sa registarskim oznakama KM u Sjevernoj Mitrovici koje Priština ne priznaje, Kosovo, septembar 2022.
Automobil sa registarskim oznakama KM u Sjevernoj Mitrovici koje Priština ne priznaje, Kosovo, septembar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

Balkan na RSE

U proteklih godinu dana u BiH je uhapšeno više osoba koje su osumnjičene za trgovinu drogom, oružjem i ubistvima iz istraga o korištenju mobilnih uređaja SKY i ANOM. Među njima su policijski službenici, osumnjičenici za trgovinu drogom, oružjem, prostitucijom. Neki od njih su koristili te uređaje, a poruke koje su razmjenjivali preko njih su dešifrirale strane policijske agencije. Pročitajte ko je u BiH komunicirao putem SKY aplikacije?

Crnogorski pravosudni organi odlučili su da, u skladu sa zakonom, izruče američke državljane Mariettu Terebelian i Richarda Ayvazyana SAD, gdje su optuženi za višemilionske prevare, saopšteno je iz Ministarstva pravde Crne Gore za Radio Slobodna Evropa 31. oktobra. S druge strane, njihov advokat tvrdi da je u toj proceduri povrijeđeno pravo na pravično suđenje i odbranu njegovih branjenika.

Pročitajte i zbog čega je Evropska komisija u nedavno objavljenom izvještaju o napretku Crne Gore izrazila zabrinutost po pitanju rada ključnih pravosudnih institucija Crne Gore.

MUP Srbije odbija da dostavi bezbjednosnu procjenu beogradskog Europrajda novinarima RSE. Umjesto toga, MUP je sredinom oktobra 2022. godine podnio inicijativu Republičkom javnom tužilaštvu da tuži Povjerenika za informacije od javnog značaja i pred Upravnim sudom poništi njegovo rješenje kojim se MUP-u nalaže da novinarima RSE dostavi dokument koji sadrži analizu sigurnosnih rizika ovog javnog okupljanja.

U video prilogu saznajte zbog čega beogradske gradske službe ne uklanjaju grafite posvećene osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću? Uz zahtjev nevladinih aktivista da ih komunalne službe uklone, pokrenuto je i pitanje odgovornosti – da li se u Srbiji kažnjava negiranje genocida i govor mržnje na gradskim zidovima?

Dječje odmaralište u Dubrovniku vraćeno Crvenom krstu Novog Sarajeva -- Crveni krst Novog Sarajeva dobio je nakon 30 godina natrag u vlasništvo svoje dječje odmaralište u Lozici, prigradskom naselju Dubrovnika. Sličnih objekata bosansko-hercegovačkih vlasnika ima i u susjednoj općini Župa Dubrovačka, ali tamo za sada nema pomaka.

Rat u Ukrajini

U ruskim napadima na Ukrajinu, uključujući i prijestolnicu Kijev, 31. oktobra povrijeđeno je najmanje 13 osoba, dok je najmanje 18 objekata u deset ukrajinskih regija - većinom energetskih postrojenja - oštećeno. Eksplozije su odjeknule i u Harkivu, Zaporižji, Čerkasiju, Dnjepropetrovsku i Lvivu. Udari su uslijedili nekoliko dana nakon što je Kremlj okrivio Kijev za napad bespilotnom letjelicom na njegovu Crnomorsku flotu.

Bjekstvo u Finsku: Let iz ratne Rusije u posljednjem trenutku -- Ruski opozicioni aktivist Sergej Filenko dva puta je proglašen krivim za "diskreditaciju" ruskih oružanih snaga. Neposredno prije nego što je Finska zatvorila svoje granice za ruske turiste, pobjegao je u tu nordijsku zemlju, gdje sada traži azil.

U videu 'Mi smo topovsko meso' pogledajte kako se grupa rezervista u Rusiji ljutitim uzvicima suprotstavila lokalnom funkcioneru uoči odlaska na ukrajinski front. Incident u okrugu Ardatovski uslijedio je nakon niza snimaka u kojima se regruti žale na staru opremu i lošu obuku.

Svijet

Spašavanje sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica -- Poslije najave Rusije da suspenduje sporazum o bezbjednom izvozu žitarica iz ukrajinskih luka, Ujedinjene nacije i Turska su ponovo počele da rade na posredovanju koje bi omogućilo nastavak isporuka iz Ukrajine kako bi se izbjeglo produbljavanje krize hrane i gladi u svijetu, pišu svjetski mediji.

U Post Scriptumu govorimo o velikom povratku Lule da Silve na čelo Brazila, najveće južnoameričke države koja je duboko polarizovana poslije vladavine ultradesničarskog predsjednika Žaira Bolsonara. Lulu sada čekaju veći izazovi nego kada je prvi put izabran 2002.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG