Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Boris Johnson odustaje od utrke za premijera; Šta su razlozi za Putinovu eskalaciju rata u Ukrajini 


Lokalni izbori u Crnoj Gori - glasanje na jednom od biračkih mjesta u Podgorici, 23. oktobar , 2022. godine
Lokalni izbori u Crnoj Gori - glasanje na jednom od biračkih mjesta u Podgorici, 23. oktobar , 2022. godine

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Prema preliminarnim podacima DPS izgubio vlast u većini opština -- Od 25 opština u Crnoj Gori 23. oktobra su održani lokalni izbori u 14, uključujući glavni grad Podgoricu. Uprkos tome što je koalicija okupljena oko Demokratske partije socijalista (DPS) dosadašnjeg gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, osvojila najviše glasova, većinu imaju stranke pobjednice parlametarnih izbora 2020. godine, proruski Demokratski font, Demokrate i novoosnovani pokret Evropa sad, podaci su Centra za demokratsku tranziciju (CDT) na osnovu prebrojanih glasova.
  • Manji incidenti na ekološkom protestu protiv gradnje mosta u Novom Sadu -- Dio Novosađana i aktivista okupili su se 23. oktobra u Novom Sadu na novom ekološkom protestu, uz poruke da će spriječiti izgradnju mosta preko Dunava jer se time, kako tvrde, ugrožava životna sredina na tom mjestu. Na protestu je bio prisutan veliki broj žandarma i policajaca u opremi za razbijanje demonstracija, koji su sprječavali demonstrante da priđu građevinskim radovima. Tom prilikom pojedini demonstranti zadobili su lakše povrede.
  • Hiljade na protestu protiv Orbanove vlade -- Hiljade Mađara, uključujući nastavnike i studente, marširali su 23. oktobra Budimpeštom u znak protesta protiv vlade, zahtijevajući veće plate za nastavnike i obuzdavanje rastuće inflacije. U posljednjem nizu antivladinih protesta učesnici kažu da je Orbanova vlada iznevjerila nastavnike zbog oskudnih plata u trenucima inflacije, koja je u septembru prešla 20 posto i još raste.
  • Iranska Agencija za atomsku energiju tvrdi da joj je hakovan server za mejlove -- Iranska Agencija za atomsku energiju saopštila je 23. oktobra da je iz inostranstva hakovan server za mejlove koji pripada jednoj od njenih podružnica. Agencija je također navela da su hakeri objavili neke informacije na internetu.

Balkan na RSE

Lokalni izbori u Crnoj Gori: Nastavak pada Đukanovićevog DPS-a -- Iako je pojedinačno osvojila naviše glasova, koalicija oko Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Đukanovića izgubila je nakon 24 godine vlast u glavnom gradu Podgorici. Osim Podgorice, Đukanovićev DPS je izgubio Pljevlja, Danilovgrad, Žabljak, Kolašin, i Zetu koja je doskoro bila gradska opština u okviru glavnog grada.

Kratko i jasno o novoj Vladi Srbije -- Šest mjeseci od parlamentarnih izbora poznata je većina imena ministara koji će činiti novu Vladu Srbije. Lider vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je 23. oktobra sastav nove vlade.

U novoj epozodi Mosta Radija Slobodna Evropa (RSE) sagovornici Omera Karabega profesori Fakulteta političkih nauka u Beogradu, Zoran Stojiljković i Đorđe Pavićević razgovaraju u tome da li će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ostvariti namjeru da osnuje novu političku partiju.

Povlačenje svjedoka u slučaju ubistva Olivera Ivanovića -- Članovi porodice srpskog opozicionog političara Olivera Ivanovića, na kog je izvršen atentat januara 2018. godine, sa zabrinutošću prate kako anonimni svjedoci odbijaju da daju iskaze uz obrazloženje da im je otkriven identitet, te da im je život ugrožen. To za RSE kaže Aleksandar Ivanović, bratanac ubijenog Olivera Ivanovića, koji smatra da kosovske pravosudne institucije najvjerovatnije "nemaju kapaciteta" da zaštite svjedoke koji su pristali da daju izjave pod uslovom da im se ne otkriva identitet.

Aktivisti u Sokocu pred sudom zbog tužbe investitora iz Belgije -- U ponedjeljak, 24. oktobra, pred Osnovnim sudom u Sokocu, nedaleko od Sarajeva, počinje suđenje ekološkim aktivistima Sari Tuševljak i Sunčici Kovačević. Njih je za klevetu i narušavanje reputacije tužila belgijska kompanija Green-Invest, koja posjeduje koncesije za izgradnju tri mini hidroelektrane na Kasindolskoj rijeci pored Sarajeva. U zaštitu aktivistica je stalo 140 organizacija i neformalnih grupa iz BiH, regiona, Evrope i SAD.

Donosimo i priču o izvozu 'ajvarki' sa Kosova na tržišta evropskih zemalja. Kosovski izvoznici očekuju da će do kraja godine biti izvezeno više od 2.000 tona paprika “ajvarki”, i to uglavnom u Austriju, Švajcarsku, Njemačku, ali i u Dansku, te Švedsku. Uzgajivači u Orahovcu, gradu na jugozapadu Kosova, tvrde da je kvalitet paprika odličan a kao dokaz pominju da su sa Austrijom sklopili ugovor za izvoz na deset godina.

RSE intervju

Zašto je Putin spreman za eskalaciju rata u Ukrajini? -- "Ponižavajući poraz" u Ukrajini ne predstavlja "egzistencijalnu prijetnju" za Rusiju, već za ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je naredio invaziju, tvrdi Graham Allison, profesor Harvarda i bivši zvaničnik američke odbrane. Da bi izbjegao taj ishod, Putin bi mogao eskalirati sve do nuklearnog oružja, kazao je Allison u intervjuu za Gruzijski servis RSE.

Rat u Ukrajini

Pogledajte video o 24-godišnjem strip-autoru Glebu Puševu koji je napustiorodni Sankt Peterburg nakon što je na društvenim mrežama objavio karikaturu ruskog predsjednika u krvavoj odjeći, sa nožem u ruci. U strahu od hapšenja, početkom marta je stigao u Beograd gdje nastavlja da crta antiratne stripove i slike života u emigraciji.

U Ukrajina proizvodi pancire za djecu pogledajte kako nevladina organizacija Odbrambeni centar Lviv, planira isporučiti 500 kaciga i zaštitnih prsluka za djecu od četiri do 14 godina dok se ukrajinske trupe nastavljaju boriti za oslobađanje okupiranih mjesta u istočnoj regiji Donbas. Ovo je prva masovna proizvodnja zaštitne opreme za djecu, koja su najčešće nezaštićena tokom evakuacija.

Pogledajte i foto galeriju Kako je Starlink Elona Muska postao neprocjenjiv za ukrajinsku odbranu? Prisutnost Starlinka u Ukrajini ne samo da se pokazala neprocjenjivom na borbenom frontu, već iu obnavljanju energetske i komunikacijske infrastrukture na meti Rusije. Ipak, ostaju pitanja o tome koliko je njen vlasnik milijarder predan podršci Ukrajincima.

Iz mog ugla

EU sankcioniše treće zemlje 'taktikom zastrašivanja' – U najnovijem paketu sankcija Rusiji, koji je Evropska unija usvojila ranije ovog mjeseca, otvorena je mogućnost targetiranja pojedinaca i kompanija u trećim zemljama ako pomognu entitetima EU da zaobiđu restriktivne mjere koje su nametnute Kremlju. Neke od diplomata ukazuju na to da potez proširenja obima sankcija uglavnom treba tumačiti kao "taktiku zastrašivanja" kako bi se treće zemlje primorale da počnu da se usklađuju sa sankcijama EU, piše dopisnik RSE iz Brisela Rikard Jozwiak.

Svijet

Boris Johnson odustao od kandidature za premijera Velike Britanije -- Bivši britanski premijer Boris Johnson odustao je od namjere da se ponovo kandiduje za lidera Konzervativne partije i premijera, poslije sumnji među konzervativnim poslanicima da ima dovoljnu podršku za politički povratak.

Dok dio konzervativaca vjeruje da bi Johnson mogao da ponovo donese stranci pobjedu na izborima, mnogi su upozorili da bi njegov povratak bio katastrofa poslije niza skandala u njegovom mandatu, pišu svjetski mediji.

Za kraj pogledajte novu epizodu Post Scriptuma u kojem govorimo o ustoličenju ‘crvenog kineskog cara – Si Đinpingu, koji je ostankom na čelu Kine odustao od reformi Deng Sijaopinga o smjenjivosti vlasti. Si je popularan u narodu zbog čistki funkcionera optuženih za korupciju, ali je time stekao i mnoštvo neprijatelja. Stoga je njegova težnja za doživotnom vlašću osim moći, izraz i njegove ranjivosti.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG