Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rivaliteti u italijanskoj desničarskoj koaliciji; Sumnje u Putinovu najavu o okončanju mobilizacije


Ruski dron iznad Kijeva, 17. oktobar 2022.
Ruski dron iznad Kijeva, 17. oktobar 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Kijev meta napada ruskih dronova kamikaze -- Rusija je izvršila napade na Ukrajinu, bombardujući glavni grad Kijev, nečim što se čini da su bespilotne letjelice kamikaze iranske proizvodnje. U vazdušnim udarima pogođena je ključna infrastruktura u tri regiona, prekinuvši snabdijevanje strujom u stotinama sela širom zemlje, rekao je premijer Denis Šmigal.
  • Vojni avion pao na južni ruski grad -- Ruski vojni avion srušio se u južnom regionu Krasnodar, javili su ruski državni mediji. Poginulo je najmanje šest ljudi, povrijeđeno 19, a šest osoba se smatra nestalim, saopštili su lokalni zvaničnici. Oko 250 ljudi je evakuisano, uključujući 40 djece, rekle su vlasti.
  • EU sankcionisala iransku moralnu policiju i ministra informisanja -- Evropska unija uvela je sankcije policiji za moral u Iranu i ministru informisanja te teokratske islamske zemlje zbog njihovog učestvovanja u nasilnom obračunu sa sudionicima masovnih antivladinih protesta koji neprekidno traju sedmicama zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini.
  • Podignuta optužnica protiv bivše čelnice Vrhovnog suda Crne Gore -- Specijalno državno tužilaštvo podiglo je 17. oktobra optužnicu protiv bivše predsjednice Vrhovnog suda Crne Gore Vesne Medenice, kojom se tereti da je bila dio kriminalne organizacije koju je stvorio njen sin Miloš.
  • Srbija privremeno zabranila izvoz gasa -- Vlada Srbije odlučila je 17. oktobra da privremeno zabrani izvoz prirodnog gasa do kraja mjeseca. Vlasti u Srbiji prethodno su donijele odluku o odlaganju početka grijne sezone.

Balkan na RSE

Svi putevi desničara iz Srbije ka desnici u Italiji -- Pripadnici italijanske krajnje desnice već godinama održavaju dobre odnose sa grupama iz Srbije sa kojima dijele slične vrijednosti. Giorgio Fruscione, analitičar Italijanskog instituta za međunarodnu politiku, rekao je u razgovoru za Radio Slobodna Evropa da su ekstremni desničari iz Italije i Srbije našli zajednički jezik na antiliberalnim i antizapadnim temama.

Šta se sve nalazi na 24 hektara oko manastira 'Visoki Dečani'? -- Srednjovjekovni manastir "Visoki Dečani" Srpske pravoslavne crkve više od dvije decenije pokušava da povrati vlasništvo nad 24 hektara zemlje i šume na Kosovu. Zemlja oko manastira u katastru je upisana kao imovina društvenih preduzeća iz bivše Savezne Republike Jugoslavije "Ijlirija" i "Apiko". U vlasništvu prvog je hotel a drugog fabrika meda. Ipak, da 24 hektara zemlje i šume pripada manastiru "Visoki Dečani", utvrdio je Ustavni sud Kosova maja 2016. godine.

Bugarski savezi i klubovi - ili promjena imena ili brisanje -- Makedonske vlasti žele da se promijene nazivi bugarskih saveza i klubova dati po kontroverznim istorijskim ličnostima. Prijedlog vodeće opozicione stranke podržava i glavna vladajuća partija, Savez socijaldemokrata Makedonije koja se slaže da Zakon o udruženjima i fondacijama treba revidirati jer je star već deset godina.

'Obračun' tehničkog premijera Abazovića sa ministrima odbrane i diplomatije -- Premijer Crne Gore u tehničkom mandatu Dritan Abazović uputio je Skupštini Crne Gore prijedlog da se potpredsjednik vlade i ministar odbrane Raško Konjević i ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić, razriješe funkcija. Abazović, koji je sa njima već duže u otvorenom političkom sukobu, rekao je da bi volio da se poslanici što prije izjasne o razrješenjima.

Rat u Ukrajini

Sumnje u Putinovu najavu o okončanju mobilizacije -- Tijela nedavno mobilisanih ruskih vojnika pristižu kućama, što dodatno povećava zgroženost zbog nepopularnog i nespretnog procesa mobilizacije. Sada Putin kaže da će se "djelimična mobilizacija" uskoro završiti. Međutim, nisu svi u to uvjereni.

Nakon skoro devet mjeseci, rat u Ukrajini pomutio je očekivane nade Moskve u brzu pobjedu. Uz to, ukrajinske snage su povratile kontrolu nad nekim teritorijama. Čak i pojedini ruski zvaničnici postaju skeptični prema Putinovim potezima. Šta to znači za vladavinu Vladimira Putina pogledajte u novom izdanju Exposea.

Svijet

Pukotine i rivaliteti u italijanskoj desničarskoj koaliciji -- Spor između Giorgie Meloni i Silvija Berlusconija ukazao je na pukotine i lične rivalitete u desničarskoj koaliciji i upozorio na dalje moguće nesuglasice u budućoj vladi, prvoj u Italiji koju će predvoditi krajnja desnica od kraja Drugog svjetskog rata, pišu svjetski mediji.

Za kraj poslušajte novi podcast Između redova koji govori o Si Đinpingu, čiji produžetak mandata na čelu Kine nije izraz samo njegove moći, već i ranjivosti.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG