Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Zajednička kupovina gasa u EU; Pismeno obavezivanje na šerijat u Afganistanu


Ukrajinski vojnik gleda iz samohodne haubice 2S1 Gvozdika na liniji fronta u regionu Donjecka 10. oktobra.
Ukrajinski vojnik gleda iz samohodne haubice 2S1 Gvozdika na liniji fronta u regionu Donjecka 10. oktobra.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Šef NATO-a upozorio Rusiju da ne prelazi 'veoma važnu liniju' -- U narednim danima i NATO i Rusija planiraju vojne vježbe. Sljedeće sedmice NATO održava svoju vježbu, nazvanu "Stabilno podne", koja uljučuje borbene avione koji mogu nositi nuklearne bojeve glave, ali ne uključuju bojevu municiju. Rusija obično izvodi vlastite vježbe otprilike u isto vrijeme, a NATO očekuje da Moskva izvede vježbu koja uključuje nuklearne snage u ovom mjesecu. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg kaže da će NATO "pomno pratiti" šta Rusija smjera.
  • Rusija i Ukrajina razmijenile 40 zatvorenika -- Moskva i Kijev saopštili su 13. oktobra da su razmijenili po 20 vojnika u posljednjoj razmjeni zarobljenika. Rusija i Ukrajina su posljednji put razmijenile Prethodna razmjena bila je u utorak, 11. oktobra, a Kijev je rekao da su oslobođena 32 njihova vojnika.
  • Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu u more -- Sjeverna Koreja je u petak testirala balističku raketu kratkog dometa i poslala skoro desetak borbenih aviona blizu granice s Južnom, izvijestila je novinska agencija Yonhap, što je posljednja u nizu vojnih provokacija koje su dovele do porasta tenzija na Korejskom poluostrvu.
  • Porota na Floridi poštedila napadača iz Parklanda smrtne kazne -- Porota na Floridi odlučila je da poštedi smrtne kazne Nikolasa Cruza, napadača koji je ubio 17 osoba 2018. godine u srednjoj školi u gradu Parklandu. Umjesto toga, porota traži doživotni zatvor bez mogućnosti uslovnog otpusta.
  • Iranski ljekari optužili medicinskog zvaničnika da prikriva uzrok smrti Mahse Amini -- Više od 800 članova iranskog medicinskog vijeća optužilo je šefa organizacije da je pomogao vladi da "prikrije" uzrok smrti Mahse Amini, koja je umrla u pritvoru policije za moral te zemlje.
  • Predsjednik Libanona odobrio sporazum o morskoj granici s Izraelom -- Predsjednik Libanona Michel Aoun izjavio je u četvrtak da je ta zemlja odobrila sporazum o pomorskoj granici s Izraelom uz posredovanje Sjedinjenih Američkih Država. I Libanon i Izrael polažu pravo na oko 860 kvadratnih kilometara Sredozemnog mora na kojima se nalaze plinska polja.

Balkan na RSE

Srbija i Mađarska u potrazi za zaobilaznim putem do 'Družbe' -- Dva mjeseca uoči zavrtanja slavine na rusku naftu u Hrvatskoj preko koje Srbija uvozi taj energent, Beograd i Budimpešta su dogovorili izgradnju novog naftovoda. To bi Srbiji omogućilo da se priključi na ruski naftovod "Družba" (Prijateljstvo) i tako zaobiđe hrvatski JANAF.

Crna Gora izgubila grant od 41,2 miliona eura od Evropske unije -- Crna Gora je izgubila grant od 41,2 miliona eura od Evropske unije, u okviru Instrumenta pretpristupne finansijske podrške (IPA) namijenjenih za izgradnju obilaznice oko Budve u sklopu Jadransko-jonskog koridora, zbog nepotpune dokumentacije projekta. Kako se navodi u ovogodišnjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore, poništen je investicioni grant "jer su se radovi na idejnom projektu na dionici budvanske obilaznice Jadransko-jonske brze ceste odvijali veoma sporo."

Francuske rezerve po pitanju vizne liberalizacije za Kosovo -- Francuska želi da se vizna liberalizacija za Kosovo poveže sa evropskim sistemom za odobravanje putovanja i informacije (ETIAS), saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora. Ovo je, kako se saznaje iznio francuski predstavnik na sastanku Radne grupa za vize 13. oktobra, koja po prvi put razmatra preporuku Evropske komisije o ukidanju viznog režima za građane Kosova.

U trenutku kada je proces ukidanja viznog režima ušao u završnu fazu, Radio Slobodna Evropa je građane Kosova, iz različitih zajednica, pitao gdje bi najprije otputovali. U video prilogu saznajte koje su omiljene destinacije građana Kosova.

U videu Nove šanse za najmlađeg EU kandidata pogledajte kako se privrednici Bosne i Hercegovine nadaju da će preporuka kadidatskog statusa dovesti do pozitivnog momentuma, poboljšanju poslovnog ambijenta, olakšanja izvoza i jačanja konkurentnosti na evropskom tržištu.

Za stotine slučajeva govora mržnje u BiH svega šest presuda -- U Bosni i Hercegovini je u prvih šest mjeseci ove godine zabilježeno 79 incidenata počinjenih iz mržnje. Većina incidenta se dogodila iz vjerskih i etničkih razloga. Izrečene su četiri osuđujuće presude, navodi se u izvještaju Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE) u BiH. U krivičnim zakonima nisu jasno definisani pojmovi - mržnja, raspirivanje, razdor i netrpeljivost, zbog čega brojne prijave ne završe na sudu, navedeno je u izvještaju nadležnog ministarstva o govoru mržnje, koji je objavljen 12. oktobra.

Unutar napada na internet infrastrukturu u Srbiji -- Tokom dana 11. oktobra došlo je do otežanog rada sajtova koji imaju .rs domene. Prvi problemi počeli su između 12 i 13 sati, da bi tokom dana različiti pružaoci internet usluga obavještavali korisnike da je u toku rješavanje određenih problema koji postoje kod Registra Nacionalnog Internet Domena Srbije (RNIDS). Kasnije je saopšteno da je u pitanju napad, mada novinari RSE nisu uspjeli da dobiju zvanične potvrde o kojoj vrsti napada je riječ, kada je počeo i šta je tačno bila meta ovog napada.

Utakmice u Petrinji prate se iz kontejnera dok se najavljuje obnova stadiona -- Dok obnova dijela Hrvatske pogođene potresom u 2020. još traje, hrvatska Vlada najavljuje da će se dijelom i javnim novcem finansirati izgradnja novog stadiona Dinama u Zagrebu i nekih drugih stadiona na kojima bi igrala nogometna reprezentacija. Ideja je o izgradnji stadiona uslijedila je nakon kritike predsjednika UEFA-e Aleksandra Čeferina na stanje u kojem se nalazi maksimirski stadion.

Rat u Ukrajini

U foto priči Život Ukrajinaca u opkoljenom Bahmutu, strateškom gradu na istoku zemlje koji je od maja u dometu artiljerije ruskih snaga. Nekada dom 70.000 stanovnika, stanovnici Bahmuta se bore bez plina, struje i vode dok zvuci artiljerije i eksplozija odjekuju kroz ruševne zgrade. Sa dolaskom zime stanovnici se pitaju kako će preživjeti, čak i ako prežive rat.

Svijet

Zajednička kupovina među novim mjerama EU za snižavanje cijene gasa -- Evropska unija će sljedeće sedmice predložiti novi paket mjera za intervenciju na tržištu energenata kako bi se ublažile posljedice energetske krize. Među dogovorenim mjerama je i obavezna zajednička kupovina gasa, čime bi trebalo da se izbjegne podizanje cijene međusobnim nadmetanjem članica na tržištu. Ipak, i poslije burne debate među članicama ostaje neriješeno pitanje postavljanja ograničenja na maksimalnu cijenu gasa, pišu svjetski mediji.

Talibani traže od učitelja i studenata pismeno obavezivanje na šerijat -- Nastavnicima i učenicima u južnoj afganistanskoj provinciji Kandahar talibani su naredili da potpišu obećanje da će se pridržavati islamskog šerijatskog zakona. To je najnoviji pokušaj militantne grupe da kontroliše pojavljivanje Afganistanaca u javnosti.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG