Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Izazovi za Moskvu u sukobu Azerbejdžana i Armenije; Ukrajinska kontraofanziva i zahtjevi za više oružja


Ukrajinski vojnici se borbenim vozilom pješadije BMP-1 u blizini grada Izjuma, koji su nedavno oslobodile ukrajinske oružane snage, u oblasti Harkov, 14. septembra 2022.
Ukrajinski vojnici se borbenim vozilom pješadije BMP-1 u blizini grada Izjuma, koji su nedavno oslobodile ukrajinske oružane snage, u oblasti Harkov, 14. septembra 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Skupština Srbije usvojila izvještaj o dijalogu sa Kosovom -- Skupština Srbije je rano ujutro 15. septembra usvojila izveštaj o dijalogu sa Kosovom. Za usvajanje dokumenta pod nazivom "Izvještaj o pregovaračkom procesu sa privremenim institucijama samouprave u Prištini" glasalo je 205 poslanika, dok je protiv bilo 57.
  • MUP odbio žalbu, organizatori Europrajda ne odustaju od šetnje u Beogradu -- Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije odbilo je žalbu koju su organizatori Parade ponosa podnijeli povodom zabrane predložene rute za Europrajd u Beogradu. Organizatori Europrajda ističu da nisu iznenađeni ovom odlukom policije Srbije, ali je "ovo još jedan razlog u nizu zbog kog kažemo da ćemo 17. septembra u 17 sati šetati za svoja osnovna ljudska prava".
  • Guterres nakon razgovora s Putinom: Šanse za mir minimalne --Šanse za mir u Ukrajini su "minimalne u ovoj fazi" izjavio je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres nakon telefonskog razgovora s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. "Imam osjećaj da smo vrlo daleko od mira. Lagao bih kada bih rekao da bi se to moglo dogoditi uskoro", rekao je Guterres na pres-konferenciji.
  • Evropska komisija cilja na smanjenje potrošnje električne energije za pet odsto -- Evropska komisija je predstavila konkretne prijedloge za mjere koje bi ublažile posljedice rasta cijena energenata. Glavna mjera tiče se obaveze za uštedu najmanje pet odsto električne energije u satima kada je najveće opterećenje.

RSE Intervju

Đukanović: Država je uvijek jača od bilo kog kriminala -- "Ne vjerujem u prečice na putu ka Evropskoj uniji (EU)", kaže Milo Đukanović, predsednik Crne Gore, u razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), vođenom u završnom danu njegove posete glavnom gradu Češke Republike, Pragu.

Balkan na RSE

Dodikov SNSD i Demokratski front iz Crne Gore odbacili navode o ruskom finansiranju -- Politički savez Demokratski front iz Crne Gore odbacio je navode iz izvještaja američkih obavještajnih službi u kojima se navodno povezuju sa tajnim finansiranjem iz Rusije. I iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata partije Miorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, odbacili su američke navode o ruskom finansiranju kao neozbiljne i "nastavak antisrpske priče".

Srpska kompanija Elektrosever još nije ispunila obaveze iz licence za Kosovo -- Kompanija Elektrosever, koja je dobila licencu za distribuciju električne energije u opštinama na sjeveru Kosova, još nije ispunila kriterije za poslovanje koji proizilaze iz Mape puta za implementaciju energetskih sporazuma. Dogovoreni su u okviru dijaloga Kosova i Srbije 21. juna.

Šta sve ne možete kada ste LGBT+ osoba u Srbiji -- RSE je provjeravao šta sve ne mogu LGBT+ osobe u Srbiji – od prava na slobodno održavanje Prajd protesta, do nepostojanja zakonom zagarantovanih prava na porodični život istopolnih partnera.

Osude rasističkog ispada u Hrvatskoj -- Oglas jedne samoborske pizzerije u kojem se najavljuje da će skratiti radno vrijeme, jer im nedostaje pizzamajstor, a neće zapošljavati "Pakistance, Bangladešane i četnike iz Niša", izazvao je oštre reakcije javnosti, a policija je protiv vlasnika pokrenula istragu.

U video prilogu Crnogorski autoput jednima doveo turiste drugima zatvorio restorane pogledajte kako je autoput od Podgorice do Kolašina za dva mjeseca "opustošio" saobraćaj na starim putevima, gdje je ugostiteljstvo u kolapsu. Istovremeno, nova dionica duga 41 kilometar, kojom se vozi pola sata, značajno je pospješila turističku sezonu u kolašinskom kraju.

Pogledajte i video Dodik jedno, građani drugo o zajedničkom životu. Hrišćani i muslimani mogu živjeti zajedno, komentar je građana Sarajeva i Banja Luke nakon izjave Milorada Dodika, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da to nije moguće. Dodik je to izjavio u srijedu, 14. septembra, na sjednici Narodne skupštine bh. entiteta RS.

Rat u Ukrajini

Može li uspjeh ukrajinske kontraofanzive omesti zahtjeve Kijeva za još oružja? -- Razbijanje ruskih snaga u protekloj sedmici naglasilo je kako borbene sposobnosti ukrajinske vojske tako i efikasnost zapadne vojne pomoći koja je do sada pružena. Ipak, vašingtonski analitičari i lobisti kažu da će se vjerovatno malo toga promijeniti u skorije vrijeme - uglavnom zbog upornog straha od provociranja Rusije i eskalacije sukoba.

Svijet

Sukob Azerbejdžana i Armenije novi izazov za Moskvu -- Novi sukob Azerbejdžana i Armenije pojačao je strahove da bi Rusija mogla da se uplete u još jedan rat. Eskalacija neprijateljstva na Kavkazu je također donijela ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu još jedan strateški problem, stavljajući na test uticaj i podršku Moskve tradicionalnim saveznicima dok je fokusirana na rat u Ukrajini, pišu svjetski mediji.

Ugnjetavanje žena za godinu dana talibanske vlasti -- Talibani i zapadne nacije sukobili su se o nekoliko pitanja, uključujući terorizam i ljudska prava, posebno žena. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da žene u Afganistanu doživljavaju "najveće kršenje ženskih prava na svijetu". Ukidanje prava žena zabrinulo je međunarodnu zajednicu. Od zabrane pristupa djevojčicama obrazovanju do provođenja pravila o odijevanju žena, talibani su preokrenuli dva desetljeća napretka u pravima žena.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG