Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Desničari favoriti na italijanskim izborima; Ruske ‘Potemkinove’ škole


U Beogradu otvoren Europrajd, najznačajniji evropski događaj za LGBTI+ zajednicu kojem će glavni grad Srbije biti domaćin od 12. do 18. septembra.
U Beogradu otvoren Europrajd, najznačajniji evropski događaj za LGBTI+ zajednicu kojem će glavni grad Srbije biti domaćin od 12. do 18. septembra.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Lideri Zapadnog Balkana nisu usvojili deklaraciju zbog neslaganja unutar BiH -- “Nećemo usvojiti deklaraciju. Zaustavili smo i pripremu nacrta deklaracije zbog određenih pitanja oko kojih smo podijeljeni”, kazao je slovenski predsjednik Borut Pahor koji je uz hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića suorganizator samita Brdo-Brijuni, održanog u slovenskom Brdu kod Kranja 12. septembra.
  • Azerbejdžan povećava izvoz gasa u Evropu za 30 posto -- Izvoz gasa iz Azerbejdžana u Evropu ove godine biće povećan za 30 posto, s obzirom na to da Evropska unija pokušava da smanji zavisnost od ruskog gasa usred ruske agresije na Ukrajinu, saopštio je ministar energetike te zemlje Parviz Šahbazov.
  • EMA preporučila prilagođenu Pfizerovu vakcinu za podvarijante Omicron -- Takozvana "bivalentna" vakcina, koju je napravio Pfizer/BioNTech, usmjerena je na visoko zarazne tipove BA.4 i BA.5 varijante i prva je takve vrste koja je preporučena u bloku od 27 zemalja.
  • Podizanjem zastave duginih boja u Beogradu otvoren EuroPride -- Podizanjem zastave duginih boja ispred Palate Srbije u Beogradu otvoren je ovogodišnji Europrajd (EuroPride), najznačajniji evropski događaj za LGBTI+ zajednicu kojem će glavni grad Srbije biti domaćin od 12. do 18. septembra. Na otvaranju je naglašeno da će tokom sedmice Prajda biti održano 130 događaja. Međutim, za organizovanje Prajd šetnje u subotu 17. septembra, još se čeka odluka policije.

Balkan na RSE

Trenutak preispitivanja EU perspektive Zapadnog Balkana -- Za 20 godina trajanja procesa integracija u Evropsku uniju samo dvije države nastale raspadom bivše Jugoslavije stekle su članstvo, Slovenija i Hrvatska. Da li je to porazan rezultat ili izraz maksimalnih mogućnosti za ostale države koje sada pripadaju regiji Zapadnog Balkanu?

Ima li privilegovanih među povratnicima u BiH? -- Više od 113.000 građana Bosne i Hercegovine još nosi zvanični status izbjeglice ili raseljene osobe, iako je rat završio prije 27 godina. Samo sa državnog nivoa vlasti je između 2009. i 2019. godine u popravak kuća i stanova za građane, koji su se vratili u prijeratna mjesta boravka, uloženo 382 miliona maraka (oko 190 miliona eura), pokazuju podaci državnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice. Službe za reviziju su utvrdile da nadležne institucije netransparentno troše novac namijenjen povratničkoj populaciji.

Kosovski ombudsman traži objašnjenje slučaja srpske povratnice u Đakovicu --"Godinu dana sam tu, sad mi je svejedno", kaže Dragica Gašić, prva povratnica u Đakovicu, grad na oko 80 kilometara zapadno od Prištine. Radio Slobodna Evropa (RSE) obratio joj se nakon što je kosovski ombudsman zatražio od lokalnih vlasti da odgovore šta su preduzeli po zahtjevu Dragice Gašić da joj se omogući renoviranje stana.

Nakon Abazovićevih izjava, prijetnje medijima koji kritikuju vlast -- Vlasti u Crnoj Gori se mijenjaju, ali ne i osjetljivost političara na kritiku, zbog čega su mediji koji kritikuju vlast i dalje izloženi prijetnjama i optužbama, kažu u razgovoru za RSE predstavnici crnogorskih nevladinih organizacija. Posljednje u nizu stigle su na adresu urednice M portala koja je 10. septembra dobila više prijetećih mejlova uvrjedljivog sadržaja, ali i konkretne prijetnje smrću.

Zagrebačka vladajuća koalicija preživjela raskid 'preko novina' -- Pokušaj zagrebačkih socijaldemokrata da raskinu koaliciju sa zeleno-lijevom strankom Možemo, s kojima su na vlasti u glavnom gradu Hrvatske, zasad je propao. Centrala Socijaldemokratske partije (SDP) indirektno je ipak podržala one članove u Zagrebu koji se protive raskidu te koalicije, jer računa na saradnju sa Možemo i na sljedećim parlamentarnim izborima.

Pljušte optužbe oko krajnje destinacije makedonske 'noćne' struje -- Dok opozicija optužuje vladu da prodaje jeftinu struju, makedonski predsjednik obećava da će vlasti iskoristiti resurse da povećaju proizvodnju struje, u trenutku kada se Evropa suočava sa energetskom krizom.

Milioni za odjel ortopedije u Prištini, pacijenti još u oronuloj zgradi -- Vlaga, napukli zidovi i električni kablovi koji vire, to su prizori koji se vide na svakom koraku u Klinici za ortopediju Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini. Kako bi se poboljšali uslovi i unaprijedilo pružanje usluga pacijentima, 2019. godine je započeta izgradnja aneksa u neposrednoj blizini Klinike za ortopediju. Projekat je trebao da bude završen u roku od dvije godine, ali rok nije ispoštovan.

LGBT+ sve suprotno od optužbi desničara i crkve -- Niti ugrožavaju prirodni priraštaj Srbije, niti su instrument "zapadne okupacije", također su i sami porodični ljudi u zemlji iz koje oni koji odlaze većinom odlaze u države koje priznaju i poštuju prava LGBT+ zajednice. U Srbiji, u sedmici pred međunarodnu manifestaciju posvećenu pravima ove manjine, iz desnih političkih krugova, te krugova oko crkve, iznose upravo suprotne teze.

Koliko se u Srbiji poštuju prava LGBT+ zajednice razgovarali smo s troje mladih aktivista koji za novu epizodu podcasta Zaviri ispod površine govore o svojim iskustvima.

RSE Intervju

"Napad na Albaniju je napad na sve članice NATO-a", poručuje Paskal Milo, lider Socijaldemokratske partije Albanije u razgovoru za RSE, a povodom afere koja je prethodila odluci te države da prekine diplomatske odnose sa Iranom. Albanija se odlučila na taj korak kao odgovor na cyber napade koji su u julu ove godine izvršeni na internet stranice Vlade te države. Iran je, s druge strane, osudio odluku Albanije i negirao optužbe Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, koje Teheran smatraju odgovornim.

Rat u Ukrajini

Rusija nastoji da uspostavi ‘Potemkinove’ škole u okupiranoj Ukrajini -- U pokušaju da učvrste rusku kontrolu, vlasti koje je postavila Moskva navodno prijete i podmićuju porodice u okupiranim dijelovima Ukrajine kako bi ih natjerali da šalju svoju djecu u proruske škole.

U foto galeriji Ukrajinska vinarija usred ratne zone pogledajte kako radnici, dok beru grožđe u vinogradu Olvio Nuvo u ukrajinskoj regiji Mikolajiv, zahvaćenoj sukobima, moraju izbjegavati kazetnu municiju koja je razbacana po poljima.

Svijet

Liderka krajnjih desničara favorit na italijanskim izborima -- S velikim šansama da na parlamentarnim izborima u Italiji desna koalicija osvoji apsolutnu većinu, liderka najjače stranke u bloku, krajne desne Braće Italije, Georgia Meloni je u dobroj poziciji da postane prva žena na čelu italijanske vlade. Ipak, dok se u desnoj koaliciji pojavljuju razlike oko sankcija Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, uticaj Meloni u budućoj vladi bi mogli da podriju političari s većim iskustvom u vlasti – Matteo Salvini i Silvio Berlusconi, pišu svjetski mediji.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG