Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Američka sutkinja na udaru kritika u vezi Trumpovog slučaja; U ruskim sudnicama 'novi i sjajni' gvozdeni okovi


Protest građana ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu 7. septembra protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH.
Protest građana ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu 7. septembra protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Ukrajina preuzela odgovornost za napade na ruske baze na Krimu -- Ukrajina je preuzela odgovornost za seriju vazdušnih udara na Krim nakon mjesec dana neizvjesnosti oko toga ko stoji iza njih. Jedan od napada, koji se dogodio početkom avgusta, gađao je rusku vojnu bazu Saki i tom prilikom stradala je jedna osoba, prenosi BBC. Ukrajina je tada odbila da prizna svoju ulogu u tome.
  • EU traži ograničenje cijena ruskog gasa uprkos češkom upozorenju i ruskim prijetnjama -- Zvaničnici Evropske unije su nagovijestili svoju namjeru da traže ograničenje cijene ruskog gasa zajedno sa drugim mjerama za suzbijanje negativnih posljedica ruskog rata protiv Ukrajine, uprkos kritikama takvog poteza iz češkog predsjedništva EU i ruske prijetnje da će zaustaviti isporuke.
  • Albanija prekinula diplomatske veze s Iranom zbog 'cyber napada' -- Albanija je prekinula diplomatske odnose sa Iranom u srijedu, 7. septembra, rekao je premijer Edi Rama u izjavi nakon što je optužio Iran da je pokrenuo masovni cyber napad protiv njegove države ovog ljeta.
  • Poziv Gulenista tokom Erdoanove turneje na Balkanu -- Izvršni direktor Alijanse za zajedničke vrijednosti (AFSV) Alp Aslandogan tražio je od predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdoana (Recep Tayyip Erdogan) da "prestane sa progonom nedužnih turskih državljana za zločine koje nisu počinili". Odgovor AFSV na upit RSE stigao je na dan Erdoanovog boravka u Srbiji, od koje Turska traži izručenje 16 svojih državljana.

Balkan na RSE

Vučić tražio od Erdoana pomoć u prenosu struje, Srbija u redu za letjelicu 'Bajraktar' --Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u srijedu da je od turskog predsjednika zatražio pomoć u isporuci električne energije iz Azerbejdžana u Srbiju. Sastanak predsjednika Srbije i Turske je održan u okviru Erdoanove posjete regionu Zapadnog Balkana.

Ljiljan, šahovnica i trobojka u BiH dozvoljeni, ali nepoželjni -- Policajci u oba bosanskohercegovačka entiteta kažnjavaju građane zbog isticanja zastava koje nisu prihvatljive za njih, uprkos tome što njihovo isticanje nije eksplicitno zabranjeno zakonima. Kazne se, uglavnom, izdaju na osnovu prekršajnih naloga i to "zbog uznemiravanja javnog reda i mira", ili "prekršaja za izazivanja nacionalne netrpeljivosti ili vrijeđanja na nacionalnoj osnovi".

Krhka odbrana Kosova od cyber napada -- Kosovske institucije su izložene potencijalnim cyber napadima, koji bi mogli da naštete funkcionisanju zemlje, ocjenjuju stručnjaci za cyber sigurnost. Podvlače i da nadležni organi moraju da podignu kapacitete za zaštitu od ovakvih napada. Vlada Kosova je 6. septembra saopštila da je nekoliko sajtova državnih institucija bilo na meti cyber napada, ali nije precizirano o kojim se tačno radi.

'Šverceri' znanja u Crnoj Gori pod istragom -- Pred tužilaštvom u Pljevljima protiv 54 osobe su podnijete krivične prijave zbog sumnji da su falsifikovali diplome medicinskih radnika, rekao je Radiju Slobodna Evropa (RSE) Zarija Pavićević iz nevladine organizacije Alternativa, koja je podnijela prijave. "Spremne su krivične prijave i dokazi za još 300 osoba", kaže Pavićević.

U video prilogu Građani ispred OHR-a protiv nametanja izmjena Izbornog zakona BiH govorimo o protestu građana BiH ispred Ureda visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu 7. septembra, poručujući da žele državu jednakih, a ne nacionalno podijeljenih građana.

Svijet

Sutkinja na udaru kritika zbog odluke o spacijalnom stručnjaku za Trumpov slučaj -- Odluka federalne sutkinje da odobri zahtjev Donalda Trumpa o imenovanju specijalnog stručnjaka koji treba da pregleda povjerljive dokumente zaplijenjene u rezidenciji bivšeg predsjednika SAD, mogla bi da otegne istragu koja se vodi protiv njega. Mnogi pravni stručnjaci, međutim, iznenađeni su presudom i dovode u pitanje argument sutkinje koju je Trump imenovao, pišu svjetski mediji.

Gvozdeni okovi ponovo u ruskim sudnicama -- Prošle godine rusko Ministarstvo unutrašnjih poslova kupilo je 15.000 kompleta gvozdenih okova. Sada se okovi – “novi i sjajni”, kaže jedan advokat – sve češće pojavljuju na optuženima u sudovima u ruskom regionu Volga.

Tražimo odgovore

Stručnjaci upozoravaju da su seksualni prestupnici lica koje je najteže rehabilitovati, te da je stopa regresije u vršenju krivičnog djela najveća kod ovih počinioca. To u praksi znači da postoji velika vjerovatnoća da će osuđenik poslije izdržane kazne zatvora, bez obzira na njenu visinu, ponovo pokušati ili učiniti isto krivično djelo.

U rubrici ZAŠTO Radija Slobodna Evropa, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte Zašto je potrebno imati registar seksualnih prestupnika?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG