Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Njemačka odlaže gašenje nuklearnih reaktora; Razgovor s ruskim dezerterom


Britanska kraljica Elizabeta II. dočekuje Liz Truss, novu premijerku Britanije u palači Balmoral u Škotskoj, 6. septembra 2022.
Britanska kraljica Elizabeta II. dočekuje Liz Truss, novu premijerku Britanije u palači Balmoral u Škotskoj, 6. septembra 2022.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Britanija će prebroditi oluju, poručila nova premijerka Liz Truss -- "Upravo sam prihvatila ljubazni poziv Njezina Veličanstva da formiram novu vladu", uvodne su riječi novoizabrane britanske premijerke u obraćanju medijima ispred Downing Streeta 6. septembra. Truss je istakla da je ono što Veliku Britaniju čini velikom jeste temeljno vjerovanje u slobodu, preduzetništvo i poštenu igru.
  • IAEA pozvala na stvaranje sigurnosne zone oko elektrane Zaporižje -- Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) pozvala je Rusiju i Ukrajinu da uspostave "zonu nuklearne sigurnosti" oko elektrane u Zaporižju tokom sve većeg straha da bi borbe mogle izazvati nuklearnu katastrofu.
  • Evropska komisija traži suspenziju viznih olakšica za Rusiju -- Evropska komisja je predložila potpunu suspenziju sporazuma Evropske unije o viznim olakšicama sa Rusijom i nepriznavanje ruskih putnih isprava izdatih u okupiranim teritorijama. Prijedlog Komisije je iznijela evropska komesarka za unutrašnje poslove Ylva Johanssen.
  • Erdoan stigao u Beograd, dočekao ga Vučić -- Svečani doček za turskog predsjednika biće priređen 7. septembra ispred Palate Srbija, nakon čega će uslijediti sastanak Redžepa Tajipa Erdoana i Aleksandra Vučića, kao i plenarni sastanak delegacija Srbije i Turske. Prije Beograda Erdoan je boravio u Sarajevu, a 8. septembra će posjetiti Hrvatsku.

Balkan na RSE

Turski disidenti u Srbiji strepe od Erdoanove posjete -- Među onima koji u Srbiji čekaju ekstradiciju Turskoj je aktivista i političar Ečevit Piroglu. Zaključno saslušanje pred ekstradiciju zakazano je za 16. septembar, kada će se odlučiti da li će Piroglu, koji tri mjeseca štrajkuje glađu, biti izručen Turskoj ili ne. Prema posljednjim dostupnim podacima, Turska je od 15. jula 2016. do 20. januara 2021. godine podnijela 16 zahtjeva za izručenje svojih državljana iz Srbije.

Republika Srpska ignoriše sankcije i otvoreno privlači ruske investicije -- Dok Evropska unija širi spektar sankcija Rusiji i izoluje njenu ekonomiju, kažnjavajući je tako zbog invazije na Ukrajinu, u bh. entitetu Republici Srpskoj saradnja sa privrednicima te države se produbljuje. Tu ignorišu sankcije Rusiji, kojima se pridružila i država Bosna i Hercegovina, te šire saradnju u bankarskom, trgovinskom, gasnom i drugim sektorima.

Ministri odbacili Đukanovićeve tvrdnje da je Crna Gora pred bankrotom -- Tvrdnju predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je država pred bankrotom zbog neodgovorne politike poslednje dvije vlade za Radio Slobodna Evropa negirali su ministri finansija tih vlada Milojko Spajić i Aleksandar Damjanović.

Kosovo i Srbija sve bliže 'teškim odlukama' -- Ni sedmica se nije navršila od realizacije dogovora Srbije i Kosova kojom su ukinuti izlazno/ulazni papiri za građane Kosova koji prelaze granicu sa Srbijom, a pred dvije strane su iznijeta očekivanja za dalje iskorake. Politički analitičar iz Prištine Agon Maliqi vjeruje da je to signal da je dijalog Kosova i Srbije prešao na viši, ozbiljniji nivo. Slično iznosi i Dušan Janjić iz beogradskog Foruma za etničke odnose koji podvlači da su se zemlje Kvinte - Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Italija i SAD - "udružile" oko procesa.

Polazna stanica Beograd: Nije jednostavno do susjeda stići -- Autobusi koji ne saobraćaju između gradova, nepostojeće avionske linije i vozovi – slika su saobraćajne povezanosti država Zapadnog Balkana. Problem nije riješen ni poslije više od 20 godina nakon završetka ratova u bivšoj Jugoslaviji. Aleksandar Popov iz nevladinog Centra za regionalizam ukazuje da stanje saobraćajnica opisuje kakvi su politički odnosi Srbije sa državama u okruženju.

Godinu nakon požara u kovid bolnici u Tetovu suđenje odgođeno -- Godinu dana nakon požara u Modularnoj bolnici za COVID-19 pacijente u Tetovu, suđenje koje je trebalo da počne 6. septembra odgođeno je za sredinu oktobra jer jedan od optuženih nije došao na ročište. U požaru u bolnici 8. septembra 2021. godine poginulo je 14 osoba, starosti od 29 do 78 godina. Dvanaestoro su bili pacijenti, a dvoje rođaci pacijenta.

RSE Intervju

Kupchan: Srbija će na kraju priznati Kosovo u zamjenu za ulazak u EU -- Srbija će na kraju priznati nezavisnost i suverenitet Kosova, a jedan od ključnih elemenata tog poduhvata biće njena integracija u Evropsku uniju, kaže za Radio Slobodna Evropa Charles Kupchan, član američkog Savjeta za spoljne poslove i profesor Univerziteta Georgetown.

Rat u Ukrajini

'Moramo platiti za svoju ravnodušnost’, kaže ruski dezerter -- Prije nego što je pobjegao iz Rusije početkom avgusta, mlađi narednik Pavel Filatijev napisao je tekst o tome kako su se stvari odvijale za njegovu jedinicu u ratu u Ukrajini. Vjeruje se da je on prvi ruski vojnik koji je dezertirao i pobjegao iz zemlje nakon što je kritikovao rat u Ukrajini.

U video prilogu Pomoć porodici zbog ratnog dnevnika devetogodišnjaka pogledajte na koji način je ukrajinska pjevačica Tina Karol pomogla porodici Kravcov iz Mariupolja. O njihovoj sudbini je saznala zahvaljujući priči Current Time koja govori o devetogodišnjaku Jegoru Kravcovu koji je vodio dnevnik za vrijeme opsade Mariupolja.

Svijet

Njemačka odlaže planove za gašenje nuklearnih reaktora -- Nekoliko mjeseci prije isteka roka za gašenje posljednjih nuklearnih reaktora u Njemačkoj, koja bi time postala prva industrijska sila koja ne proizvodi nuklearnu energiju, Vlada u Berlinu je bila primorana na još jedan politički preokret izazvan ruskom invazijom na Ukrajinu, pišu svjetski mediji.

Post Scriptum

'Nova čelična lejdi' na čelu Britanije -- Novu britansku premijerku Liz Truss zbog odlučnosti porede sa Margaret Thatcher, mada nije slovila za favorita na izborima za lidera konzervativaca. Ipak, uporno se pela u hijerarhiji, a kritičari je opisuju kao ambicioznu oportunistkinju zbog česte promjene stavova, uključujući i oko Brexita.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG