Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Biden odustao od obećanja o ujedinjenju zemlje; Vojni strateg o ukrajinskoj kontraofanzivi


Glava lutke u blizini oštećenog vrtića nakon nedavnog ruskog granatiranja grada Slavjanska u Donjeckoj oblasti, Ukrajina, 2. septembra 2022.
Glava lutke u blizini oštećenog vrtića nakon nedavnog ruskog granatiranja grada Slavjanska u Donjeckoj oblasti, Ukrajina, 2. septembra 2022.

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Favoritkinja za britanskog premijera Liz Truss obećava da će djelovati odmah -- Očekuje se da će aktuelna 47-ogodišnja šefica britanske diplomatije 5. septembra postati nova premijerka Velike Britanije, nasljeđujući Borisa Johnsona, koji je primoran na ostavku početkom jula.
  • Rusija želi uništiti normalan život Evropljana, upozorava Zelenski -- Rusija želi uništiti normalan život svakog evropskog građanina, rekao je ukrajinski predsjednik Volodmir Zelenski. "[Rusija] pokušava napasti siromaštvom i političkim haosom tamo gdje još ne može napasti projektilima", rekao je Zelenski u svom redovnom obraćanju 4. septembra.
  • Pakistan strahuje od novih poplava -- Jezero Manchar, u južnom dijelu zemlje, nabujalo je zbog monsunskih kiša koje su počele sredinom juna i usmrtile gotovo 1.300 ljudi. Meteorolozi najavljuju kišu, a vlasti su pozvale mještane u pokrajini Sindh u blizini jezera na evakuaciju.

Balkan na RSE

'Malo ćemo se grijati, malo drhtati': U susret zimi u BiH -- Cijene energenata u Bosni i Hercegovini (BiH) su porasle u ovoj godini, a neki od njih su i tri puta skuplji u odnosu na godinu ranije.

Srpski političari zatrpavaju Google rezultate o ljetovanju u Hrvatskoj – Ljudi u Srbiji koji na Googleu pretražuju odmor u Hrvatskoj, već na prvoj strani mogu naći izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u kojoj je 12. avgusta rekao da "dok je živ neće ići u Hrvatsku na more". Nakon prve stranice Google pretrage, ovakve izjave srpskih političara sve su vidljivije.

'Visokoobrazovane zanatlije' na Kosovu se pitaju: Zašto smo se školovali? -- Dušanu Stojanoviću iz Orahovca i Kerimu Pervizaju iz Prizrena zajedničko je to što su visokoobrazovani mladići, a ne mogu da nađu posao u svojoj struci, pa se bave porodičnim zanatima. Za Radio Slobodna Evropa (RSE) navode kako se često osjećaju "razočarano i poniženo" zato što ne mogu da rade ono za šta su se školovali. Ističu da su ogorčeni na sistem.

Riječki nadbiskup ustao protiv odluke župnika da ne krsti dijete lezbijskog para -- Veliku buru u hrvatskoj javnosti izazvalo je odbijanje katoličkog župnika u jednoj riječkoj četvrti da krsti dijete lezbijskog para. Riječki nadbiskup Mate Uzinić javno je upozorio da činjenica da se radi o istospolnoj zajednici ne može biti razlog za odbijanje krštenja djeteta, i pozvao ih na razgovor. Župniku je zamjerio što je iznevjerio njihovo povjerenje objavom na društvenim mrežama.

RSE Intervju

'Zagađenje u BiH treba učiniti političkim pitanjem' -- Rješenja za problem zagađenja zraka su jasna, kaže za RSE istraživač Human Rights Watcha (HRW), Felix Horne naglašavajući kako se potrebno "odmaknuti od upotrebe uglja, poboljšati izgradnju energetske učinkovitosti, poboljšati izolaciju". Ipak, dodaje Horne, očito je da postoji mnogo finansijskih izazova da se to ostvari.

Rat u Ukrajini

Vojni strateg kaže da će se ukrajinska kontraofanziva na jugu odvijati u fazama -- Penzionisani general australijske vojske i saradnik Centra za strateške i međunarodne studije sa sjedištem u Vašingtonu Mik Rajan (Mick Ryan) objašnjava strategiju ukrajinskih snaga dok napreduju na jugu.

Crni stršljeni: Mikro dronovi špijuniraju na ukrajinskim ratištima -- Velika Britanija i Norveška su nedavno objavile da daju paket vojne pomoći Ukrajini koji uključuje stotine malih dronova pod nazivom "crni stršljeni".

Pogledajte video U Kramatorsku ne zvoni školsko zvono. U ruševinama granatirane škole bibliotekarka Raisa Krupčenko skuplja knjige koje bi djeca mogla koristiti u novoj školskoj godini. Deseci škola u regiji Donbas teško su oštećeni ili uništeni u ruskim napadima. Djeca se u njih ne mogu vratiti, ali ni u klupe neoštećenih.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija samo u Evropi ima oko sedam miliona izbjeglica iz Ukrajine. Jedna od njih je i Vira Derevenko, koja je nakon šest mjeseci boravka u izbjegličkom kampu u Moldaviji, odbila ponudu nadležnih da se preseli u udobniji smještaj. "Mislim na moju djecu. Želim da se vratim kući", kaže u video prilogu nekadašnja stanovnica Odese koja je sada jedna od troje preostalih koji žive u šatorima u Moldaviji.

Pogledajte i anketu na ulicama Moskve koja otkriva da je Rusima krajnje nelagodno kada razgovaraju o ratu u Ukrajini. Čak i korištenje riječi "rat" za opisivanje onoga što Kremlj i dalje naziva "specijalnom vojnom operacijom" je krivično djelo u Rusiji, što vjerovatno utiče na mnoge odgovore.

Svijet

Napadom na republikance, Biden odustao od obećanja o ujedinjenju zemlje -- Predsjednik SAD Joe Biden je u važnom političkom govoru iznio upozorenje o opasnosti koja prijeti američkoj demokratiji od bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i njegovih saveznika u Republikanskoj partiji i time odustao od svog obećanja s početka mandata da će biti predsjednik koji će ujediniti zemlju, pišu svjetski mediji.

Post scriptum: Libija u haosu i 11 godina nakon Gadafijevog pada -- Libija je podijeljena zemlja po raznim linijama, sa lokalnim milicijama koje vode sopstvene ratove i mijenjaju savezništva. Situaciju komplikuje i podrška međunarodnih aktera različitim stranama u sukobu. Ekonomija je u kolapsu, raste broj izbjeglica, a migranti iz drugih zemalja na putu ka Evropi često se u Libiji nađu u unakrsnoj vatri.

Most

Za kraj preporučujemo novu epizodu Mosta u kojem sagovornici Omera Karabega, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje u Podgorici Daliborka Uljarević i profesor Fakulteta političkih nauka u Podgorici Zlatko Vujović, razgovaraju o tome kojim će putem krenuti Crna Gora nakon nedavnog pada manjinske vlade koju je predvodio Dritan Abazović.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG