Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: UN o kršenju ljudskih prava Ujgura; Sin bivšeg predsjednika u ruskoj vladajućoj partiji


Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi razgovara s novinarima nakon što su se on i dio misije IAEA 1. septembra vratili iz nuklearne elektrane Zaporožje.
Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi razgovara s novinarima nakon što su se on i dio misije IAEA 1. septembra vratili iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Šef IAEA kaže da je integritet nuklearne elektrane Zaporožje 'narušen' -- “Fizički integritet" elektrane u Ukrajini je "narušen" nakon učestalog granatiranja, rekao je novinarima šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi nakon povratka na teritoriju pod kontrolom Ukrajine. On i njegov tim inspektora IAEA, naime, posjetili su najveću nuklearnu elektranu u Evropi, Zaporožje, kako bi izvršili inspekciju bezbjednosnih uslova.
  • HRW: Ruske trupe prisilno prebacuju ukrajinske civile na teritoriju koju kontrolišu -- Ruske snage nasilno prebacuju ukrajinske civile, uključujući one koji bježe od neprijateljstava, u područja pod njihovom kontrolom, navodi se u najnovijem izvještaju Human Rights Watcha.
  • Scholz: Odricanje od ruskog gasa ne bi bio 'odgovoran' potez -- Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da se ne želi u potpunosti odreći ruskog gasa uprkos velikom padu dotoka posljednjih mjeseci i nastavka invazije na Ukrajinu. "Nećemo to učiniti sami, mislim da to nije odgovorno", rekao je on u četvrtak na dijalogu s građanima u zapadnom gradu Esenu.
  • Evropska komisija razmatra plan za smanjenje potražnje za strujom -- Inspirisani ranijim naporima da se koordinira smanjenje potražnje za gasom, prvi nacrt hitnih mjera ima za cilj "smanjenje ukupne potrošnje, kao i potrošnje tokom ključnih sati u danu".

Balkan na RSE

Od 1. septembra državljani Kosova i Srbije prelaze granicu sa ličnim kartama. Strane su ovaj sporazum postigle 27. avgusta, nakon posredovanja Evropske unije i Sjedinjenih Država. Početak primjene sporazuma portparol EU je ocijenio kao pozitivan ishod koji omogućava slobodu kretanja i evropsko rješenje.

Prvi dan bez papira na Jarinju: 'Prešli smo granicu kao da je EU' -- Srbija je prestala da izdaje ulazno/izlazne dokumente za građane Kosova. Sa ovakvim dokumentom, koji se koristio u zamjenu za ličnu kartu, Kosovari su već 11 godina bili opremljeni za ulazak na teritoriju Srbije. Sada, ni Kosovo neće izdavati takva dokumenta građanima Srbije.

Bez hirurškog zahvata nema promjene spola u ličnim dokumentima u BiH -- Transrodne osobe u Bosni i Hercegovini ukoliko žele promijeniti spol u ličnim dokumentima moraju imati medicinsku dokumentaciju o "potpunoj" medicinskoj tranziciji. To znači hirurške zahvate promjene spola i potpunu genitalnu promjenu.

U redovima SPC slave Putina i prijete LGBT -- Dva protesta održana u avgustu u Beogradu protiv Europrajda sem crkvene ikonografije zajedničko su imali i otvoreno isticanje simbola ruske invazije na Ukrajinu. I dok organizatori zahtijevaju ograđivanje crkve od izjava koje pozivaju na nasilje protiv LGBT zajednice, pojedini crkveni predstavnici kao primjer ispravnog odnosa prema toj zajednici navode onaj koji uspostavljen u Rusiji Vladimira Putina.

Za osam mjeseci jedanaest žrtava femicida u Hrvatskoj -- "Samo maksimalne zatvorske kazne, na koje obavezuju i Konvencija o ljudskim pravima i Istanbulska konvencija, ali i domaće zakonodavstvo daje tu mogućnost, mogu smanjiti crne brojke femicida u Hrvatskoj", kaže feministička aktivistica Neva Tolle iz Autonomne ženske kuće Zagreb, u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE).

Silovanje, zločin koji se nedovoljno priznaje na Zapadnom Balkanu -- U parku u Prištini, glavnom gradu Kosova, pet muškaraca silovalo je 11-godišnju djevojčicu. Slučaj koji se desio 27. avgusta ove godine izazvao je proteste zbog seksualnog nasilja nad djevojčicama i ženama, a šef policije dao je ostavku. Petorica osumnjičenih nalaze se u pritvoru. Šta donose zakonski okviri kojima se kažnjava silovanje u zemljama Zapadnog Balkana?

Bura u Crnoj Gori zbog izjave vicepremijera o ljudima bez djece u politici -- Dio crnogorskih parlamentarnih stranaka optužio je vicepremijera Vladimira Jokovića za diskriminaciju zbog izjave da osobe koje nemaju djecu ne mogu da vode državu, dok ga je premijer Dritan Abazović pozvao da se izvini.

Šta je vlast u BiH uradila za četiri godine mandata? -- Državna vlast u BiH je za 31 mjesec izmijenila 17 zakona. Vlast čine: Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Stranka demokratske akcije (SDA), Hrvatske demokratska zajednica BiH (HDZ BiH) i Demokratska fronta (DF).

Pogledajte foto galeriju 'Otvoreni Balkan' otvorio Sajam vina u Beogradu.

Rat u Ukrajini

U video prilogu Skloništa za prvi dan u školi u Ukrajini pogledajte kako su tekle pripreme za početak školske godine u ratom zahvaćenoj zemlji. Djeca farbaju zidove u skloništu ispod svoje škole u Lvivu, na zapadu Ukrajine, pomažući roditeljima, nastavnicima i drugima da osposobe zgradu za nastavak nastave u septembru. Širom Ukrajine, škole se pripremaju za akademsku godinu drugačije od ostalih, jer zemlja nastoji vratiti djecu u školske klupe nakon što je rat sve poremetio.

Sin bivšeg predsjednika Medvedeva pridružio se vladajućoj partiji u Putinovoj Rusiji -- Tokom studiranja na prestižnom moskovskom institutu, sin bivšeg predsjednika Dmitrija Medvedeva bio je poznat kao "uzoran mladić". Sada se pridružio vladajućoj partiji dok Rusija vodi brutalni rat protiv Ukrajine.

Svijet

UN potvrdile tvrdnje aktivista i Zapada o kršenju ljudskih prava Ujgura u Sinđangu -- Agencija Ujedinjenih nacija za ljudska prava u prvom izvještaju o odnosu kineskih vlasti prema Ujgurima, u velikoj mjeri je podržala optužbe o zlostavljanjima u Sinđangu koje su posljednjih godina iznosili aktivisti, zapadni zvaničnici i organizacije za zaštitu ljudska prava. Ujgurski aktivisti su pozdravili izvještaj, ali i pozvali na dalje istrage, posebno o navodima o genocidu, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Na Svjetskom prvenstvu u Kataru očekuje se najmanje dva miliona posjetitelja, a pravila koja je naložila FIFA, bit će veoma stroga. FIFA je ranije ove godine objavila i "kodeks ponašanja", kojim je još jednom upozorila da svi oni koji ga se ne budu pridržavali će biti protjerani s turnira. Stroge smjernice uključivat će raznolikost, seksualnu orijentaciju, religiju, političko mišljenje i diskriminaciju kako bi se pokušali zaustaviti problemi u Kataru ove zime.

U rubrici ZAŠTO Radija Slobodna Evropa, koju možete pronaći i na Facebook stranici, pročitajte Zašto će fudbalsko prvenstvo u Kataru biti najrigoroznije do sada?

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do ponedjeljka ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG