Dostupni linkovi

Dnevno@RSE: Rusija poslije ubistva Dugine; Slabi li ruski antiratni pokret?


Dječak maše ukrajinskom zastavom na oklopnom transporteru na izložbi uništenih ruskih vojnih vozila i oružja u centru Kijeva uoči Dana nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta.
Dječak maše ukrajinskom zastavom na oklopnom transporteru na izložbi uništenih ruskih vojnih vozila i oružja u centru Kijeva uoči Dana nezavisnosti Ukrajine 24. avgusta.

Dnevno@RSE na početku svakog radnog dana donosi vam pregled najvažnijih vijesti sa Zapadnog Balkana i svijeta. Za vas biramo najave za ključne događaje kao i jedinstvene sadržaje RSE. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

Dobro jutro poštovani čitaoci,

Piše vam Jasmina Đikoli, novinarka Radija Slobodna Evropa.

Ovog jutra za vas smo izabrali:

Važno za danas

  • Rusija planira napade na objekte u Ukrajini, upozoravaju SAD uoči Dana nezavisnosti -- Ukrajina je saopštila da je Rusija bombardovala region Zaporožja, dom najveće nuklearne elektrane u Evropi, gdje su nedavne borbe izazvale strahove od katastrofalnog nuklearnog incidenta, dok Sjedinjene Države upozoravaju da Moskva planira napade na infrastrukturu i vladine objekte na Dan nezavisnosti Ukrajine, koji se obilježava 24. avgusta, kada će biti i šest mjeseci od početka ruske invazije na Ukrajinu.
  • Zelenski obećava da će vratiti Krim pod kontrolu Ukrajine -- Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski obećao je da će Ukrajina vratiti svoje aneksirano poluostrvo Krim od Rusije na bilo koji način koji smatra ispravnim, ističući da Kijev neće konsultovati druge zemlje prije nego što to učini.
  • Kanada uvodi dodatne sankcije Rusiji zbog Ukrajine -- Guverneri 27 ruskih regiona i članovi njihovih porodica, kao i rukovodstvo Avtomatike, dijela državnog konglomerata Rostekh, pogođeni su novim sankcijama, rekao je premijer Justin Trudeau 23. avgusta tokom Samita šefova država i vlada Međunarodne Krimske platforme.
  • Iran će pokrenuti masovne vojne vježbe bespilotnih letjelica -- Oružane snage Irana će u srijedu, 24. avgusta, pokrenuti velike vježbe dronovima širom zemlje koje uključuju 150 bespilotnih letjelica kako bi se pokazala njihova "moć", objavili su državni mediji. Nisu dati detalji koliko će vježbe trajati.

Balkan na RSE

Sedmicu pred istek roka Kosovo i Srbija bez kompromisa -- Stručnjak za Balkan i viši saradnik Savjeta za politiku demokratizacije u Berlinu Bodo Weber nije siguran da posrednička diplomatija SAD i EU može biti uspješna, kada je riječ o postizanju sporazuma između Kosova i Srbije o registarskim oznakama i ličnim dokumentima.

Osnivač logora, u kojem su ubijani i mučeni Bošnjaci, u Gradskom vijeću Beograda -- Svetozar Andrić, bivši general u Vojsci Republike Srpske (VRS), izabran je u Gradsko vijeće Beograda, iako protiv njega pred tamošnjim pravosuđem postoji krivična prijava za ratne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini tokom rata devedesetih godina. Prijavu je još 2018. godine Tužilaštvu za ratne zločine Republike Srbije podnio Fond za humanitarno pravo.

Pred Crnom Gorom teška jesen sa Vladom bez mandata -- Iako će privremena Vlada Dritana Abazovića nastaviti da funkcioniše bez podrške Skupštine, pred njom je niz izazova. Crnu Goru očekuju rebalans budžeta, ekonomski teška jesen, moguća kriza energenata i nestašice, pa se postavlja pitanje koliko Vlada u takozvanom tehničkom mandatu ima kapaciteta da ublaži krizu.

Hiljadu kilometara biciklom kroz Evropu 'bez granica' -- "Na putovanje na dva točka krenuo sam upravo da bih testirao granice. Formalne, imaginarne, zaboravljene. Nametnute i one koje sami stvaramo", napisao je Danijel Apro koji je dvije sedmice okretao pedale prešavši 997 kilometara kroz šest država.

RSE Intervju

Bilčik: Otkazivanje Europrajda bi bilo jasno primijećeno u EU institucijama -- Glasove koji pozivaju na neodržavanje Euprajda u Beogradu, smatram opasnim, navodi Vladimir Bilčik, izvjestilac za Srbiju u Evropskom parlamentu u razgovoru za RSE. Podvlači da ukoliko ova manifestacija ne bi bila održana sredinom septembra - kada je zakazana, to bi zauzelo značajno mjesto u njegovom izvještaju Evropskom parlamentu o Srbiji, a vjeruje i da bi druge evropske institucije reagovale.

Rat u Ukrajini

Šta se desilo s ruskim antiratnim pokretom za šest mjeseci rata? -- Desetine hiljada Rusa protestovale su u prvim danima poslije početka masovne invazije na Ukrajinu 24. februara i hiljade su privedene. Šest mjeseci kasnije, samo nekoliko hrabrih duša i dalje protestuje zbog rata. Mnogi su obeshrabreni ravnodušnošću svog društva prema onome što vide kao barbarstvo.

Svijet

Poslije ubistva Dugine, Rusija u riziku od rasta represije i žešćeg rata -- U odgovoru na ubistvo Darje Dugine, kćerke ideologa ruskog ultranacionalizma, predsjednik Rusije Vladimir Putin bi mogao da radikalizuje i proširi rat u Ukrajini, ali i da pojača represiju u zemlji uz čistke u bezbjednosnim službama. Bombaški napad u kojem je ubijena, kao i nedavne eksplozije na Krimu i na jugu Rusije, povećao je zabrinutost za pogoršanje bezbjednosne situacije u zemlji, ali sada i među ruskom elitom koja je veličala rat u Ukrajini, pišu svjetski mediji.

Tražimo odgovore

Za kraj nudimo odgovore na pitanje iz rubrike ZAŠTO Radija Slobodna Evropa koju možete pronaći i na Facebook stranici.

Kako velike vrućine uništavaju tri najveće svjetske ekonomije? -- Procijeniti koliko će klimatske promjene biti katastrofalne za globalnu ekonomiju - uvijek je bilo izazovno. Međutim, ovog ljeta - sve je očiglednije da će se ekonomski troškovi brzo gomilati. Ekstremne vrućine, suša, pogađaju tri najveće svjetske ekonomije: Sjedinjene Američke Države, Kinu i Evropsku uniju.

Toliko za danas, pišite nam i podijelite vaše priče sa nama na slobodnaevropa@rferl.org

Srdačan pozdrav do sutra ujutru,

Jasmina Đikoli

Dnevno@RSE dolazi besplatno u vaš inbox. Prijavite se, uštedite vrijeme, informišite se!

XS
SM
MD
LG