Dostupni linkovi

Đurić: Rezolucija 1244 garantuje teritorijalni integritet Srbije


Marko Đurić, šef diplomatije Srbije, maj 2024, Beograd
Marko Đurić, šef diplomatije Srbije, maj 2024, Beograd

Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija garantuje se suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je Đurić to rekao na sastanku u Beogradu sa stalnim predstavnikom Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji Jakupom Berišom (Berisha), osvrnuvši se na 25. godišnjicu usvajanja Rezolucije.

"Ministar je podvukao značaj poštovanja principa međunarodnog prava i očuvanja statusne neutralnosti prilikom označavanja takozvanog Kosova u svim regionalnim projektima i platformama koji se odvijaju pod pokroviteljstvom UNDP, odnosno važnost doslednog uvažavanja odredbi Rezolucije SB UN 1244", saopštilo je Ministarstvo.

Dokument Saveta bezbednosti

Rezoluciju 1244 usvojio je 10. juna 1999. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, dan nakon potpisivanja Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova. Sporazum je označio kraj NATO bombardovanja Savezne republike Jugoslavije (SRJ) i povlačenje njenih snaga sa Kosova posle skoro dve godine sukoba između policije i vojske SRJ i Oslobodilačke vojske Kosova.

Tom rezolucijom odobreno je međunarodno vojno i civilno prisustvo u SRJ, uspostavljanje Privremene administrativne Misije UN-a na Kosovu i Kosovo stavljeno pod mandat Ujedinjenih nacija.

Od tada je KFOR, mirovna vojna misija NATO saveza, raspoređen na Kosovu.

Kosovo je 2008. proglasilo nezavisnost koju Beograd ne priznaje.

Srbija sa Kosovom vodi dijalog o normalizaciji odnosa uz posredstvo Evropske unije.

Jakup Beriša (levo) i Marko Đurić na sastanku u Beogradu, 10. jun 2024.
Jakup Beriša (levo) i Marko Đurić na sastanku u Beogradu, 10. jun 2024.

Iz Ministarstva su rekli da je na satanku u Beogradu Đurić preneo Beriši zahvalnost Srbije za višedecenijsku saradnju i podršku koju pruža UNDP i naglasio da su UN jedan od najvažnijih partnera Srbije.

Naveo je da je UNDP jedan od ključnih činilaca tog partnerstva, naročito u kontekstu sprovođenja ciljeva održivog razvoja.

"Program promocije cirkularnih migracija višestruko je koristan i komplementaran naporima Srbije na povezivanju, povratku i doprinosu mladih ljudi sveukupnom razvoju zemlje", zaključio je Đurić.

Navodi se da su Đurić i Beriša razmotrili mogućnosti novih zajedničkih projekata koji bi doprineli ostvarenju ciljeva održivog razvoja i Srbiju "dodatno afirmisali kao aktera regionalnog razvoja i stabilnosti".

XS
SM
MD
LG