Dostupni linkovi

Direktor crnogorske policije tvrdi da nije bilo propusta nakon prijave da se priprema atentat na Đukanovića


Crnogorska policija saopštila je 14. jula da je pojačala mjere obezbjeđenja Đukanoviću nakon što je u medijima objavljeno da se na njega priprema atentat
Crnogorska policija saopštila je 14. jula da je pojačala mjere obezbjeđenja Đukanoviću nakon što je u medijima objavljeno da se na njega priprema atentat

Crnogorska policija i Angencija za nacionalnu bezbjednost (ANB) nisu napravili institucionalne propuste u odnosu na prijavu da se na bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića priprema atentat, kazao je direktor policije Zoran Brđanin.

Odbor za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore saslušao je 29. jula Brđanina i direktora ANB-a Borisa Milića u vezi sa postupanjem sektora bezbjednosti u tom slučaju.

Crnogorska policija saopštila je 14. jula da je pojačala mjere obezbjeđenja Đukanoviću nakon što je u medijima objavljeno da se na njega priprema atentat. Dan ranije je saopštila da nema informacija o atentatu.

Da imaju informacije o mogućem pokušaju atentata potvrdili su tada i iz Đukanovićeve Demokratske partije socijalista. Predsjednik te partije Danijel Živković tada je naveo da je bivši predsjednik o tome upozoren od stranih obavještajnih agencija, ali nije saopštio detalje.

Tih dana zvanični odgovori se nisu mogli dobiti, a ostalo je nejasno i kad je ANB i od koga dobio podatke, te da li je o tome blagovremeno obaviještena policija.

Brđanin je rekao da su Milić i on na sjednici Odbora sve detaljno objasnili i razjasnili.

Na sjednici Odbora dobili smo određene informacije, ali plašim se da nijesu adekvatne već su zabrinjavajuće, kazao je poslanik opozicionih Socijaldemokrata Nikola Zirojević.

"Postoje još šumovi u komunikaciji između ANB-a i policije. Oni ne raspolažu informacijama o ugroženosti Đukanovića u ovom slučaju, sprovode provjere ali nijesu informisani da postoji nešto sporno", naveo je Zirojević.

Predsjednik Odbora Miodrag Laković kazao je nakon sjednice dobili više podataka "u slučaju lica koja se pominju i tih kriminalnih grupa" i sada imamo širu sliku.

Laković, član vladajućeg Pokreta Evropa sad, rekao je da sada imaju širu sliku. Po njegovom mišljenju, nije bilo propusta u saradnji ANB i Uprave policije.

Da Đukanović kao bivši predsjednik ima pravo za obezbjeđenje, potvrdio je direktor Uprave policije Zoran Brđanin.

"Dio o ugroženosti Đukanovića je tajni podatak", kazao je Brđanin.

Đukanović je bio tri decenije lider vladajuće Demokratske partije socijalista, višestruki premijer i u dva navrata predsjednik Crne Gore.

DPS je izgubio vlast na izborima u avgustu 2020. godine.

Tri godine kasnije Đukanović je izgubio na predsjedničkim izborima 2023. od Jakova Milatovića, nakon čega se povukao iz aktivne politike.

Nakon toga podnio je ostavku na čelnu poziciju u partiji. Dotadašnji šef poslaničkog kluba DPS u Skupštini Danijel Živković zamijenio ga je na toj poziciji

XS
SM
MD
LG