Dostupni linkovi

Direktorka Javnog servisa Kosova podnela ostavku nakon prenošenja spornog teksta 'Slobodne Bosne'


Radio Televizija Kosova (foto arhiv)
Radio Televizija Kosova (foto arhiv)

Vršilac dužnosti generalnog direktora Javnog servisa Kosova Zana Spahiu podnela je ostavku nakon pritiska javnosti što je Radio Televizija Kosova (RTK) prenela tekst "Slobodne Bosne" o navodnoj kontroli Srbije nad dva kosovska portala.

Vest o ostavci Spahiu je potvrdila RTK, navodeći da odluka stupa na snagu od 30. jula.

"Slobodna Bosna" je u svom tekstu ustvrdila da su portali "Nacionale" i "Periskopi" pod direktnom kontrolom predsednika Srbije, Aleksandra Vučića.

Ovi mediji su to negirali i najavili tužbe.

Na Kosovu je bilo puno reakcija na tekst "Slobodne Bosne", ali uglavnom iz ugla što ga je RTK prenela, a potom ga na društvenim mrežama delili članovi vladajućeg Pokreta Samoopredeljenje premijera, Aljbina (Albin) Kurtija.

Opozicione stranke na Kosovu su saopštile kako je javni servis postao sredstvo u rukama vlasti.

Vlada Kosova nije komentirala ovaj slučaj, dok je ministarka pravde Aljbuljena Hadžiu (Albulena Haxhiu) u sredu izjavila da je tužilaštvu dala informacije o dva spomenuta portala sa Kosova, uz obrazloženje da je "važno znati koga finansira Srbija".

Oko 16 nevladinih organizacija i nekoliko pojedinaca sa Kosova je 24. jula pozvalo Upravni odbor RTK da podnese ostavku jer "nisu samostalni i profesionalni u obavljanju svog mandata".

U reakciji nevladinih organizacija od 24. jula, materijal RTK je okarakterisan kao "dezinformacija, sa ciljem napada na onlajn medije, National i Periscope".

U međuvremenu, bosanskohercegovački portal "Slobodna Bosna" je saopštio da se suočava sa brutalnim napadima, ali da će nastaviti da radi profesionalno.

"Slobodna Bosna" je tvrdnje o "nedostatku dokaza" ili "sumnjivim izvorima" u objavljenom članku proglasila neutemeljenim.

Dodaje da nijedan medij nije kontaktirao "Slobodnu Bosnu" radi provere objavljenih informacija, te da su svi zauzeli ad hoc stav da informacija nije tačna.

Ipak, Radio Slobodna Evropa (RSE) je pokušao da dobije komentar sa ovog portala, ali zaposleni nisu želeli da govore.

Boro Kontić, dugogodišnji novinar iz Bosne i Hercegovine i direktor Medija centra u Sarajevu, u izjavi za RSE je ranije rekao da je "Slobodna Bosna" medij koji je 1989-1990. godine osnovao Senad Avdić.

Prema njegovom mišljenju, Avdić je bio jedan od najboljih novinara tog vremena, a "Slobodna Bosna" jedan od glavnih pouzdanih medija koji je 90-ih godina imao "revolucionarnu ulogu" u raskrinkavanju plana opkoljavanja Sarajeva od strane jugoslovenske vojske.

Ipak, on kaže da danas ne bi mogao da govori o njihovom kredibilitetu jer je list u međuvremenu pretrpeo nekoliko promena, sredinom 90-ih je postao nedeljnik, dok posljednjih 15-ak godina postoji samo kao online izdanje.

XS
SM
MD
LG