Dostupni linkovi

Novosadski advokat vređao profesora i novinara Dinka Gruhonjića, saopštio NDNV


Dinko Gruhonjić je od marta izložen pretnjama i uvredama, nakon hajke koja je počela na internetu
Dinko Gruhonjić je od marta izložen pretnjama i uvredama, nakon hajke koja je počela na internetu

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je 8. oktobra da je novosadski advokat Nemanja Aleksić "šovinistički izvređao" univerzitetskog profesora i programskog direktora NDNV-a Dinka Gruhonjića.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) Dinko Gruhonjić kaže da mu je Aleksić prišao na javnom mestu i bez ikakvog povoda počeo da ga vređa.

"Sedeo sam sa kolegama u jednom restoranu u širem centru Novog Sada i u nekom momentu je našem stolu prišao taj gospodin Nemanja Aleksić i počeo da me vređa i psuje na najvulgarniji mogući način na šovinističkoj osnovi", kaže Gruhonjić.

Gruhonjić kaže da nikada ranije nije ni razgovarao sa Aleksićem niti je u bilo kakvom sukobu sa njim.

Najavio je da će protiv Aleksića podneti tužbu i disciplinsku prijavu Advokatskoj komori Vojvodine.

Nemanja Aleksić je u pisanom odgovoru na upit Radija Slobodna Evropa negirao sve navode.

"Ništa od ovoga nije tačno", naveo je Aleksić u kratkom odgovoru.

Gruhonjić kaže da ovaj incident vidi kao nastavak napada koji su na njega počeli nakon što je na internetu i u prorežimskim medijima bila pokrenuta hajka u martu 2024. godine.

"S obzirom na karakter uvreda, očigledno je to u pitanju. Mi smo kao NDNV obavestili domaću i međunarodnu javnost o nastavku ugrožavanja moje bezbednosti", kaže Gruhonjić.

Hajka protiv Dinka Gruhonjića pokrenuta je u martu, nakon što je na internetu objavljen tendenciozno montiran video snimak u kom on navodno podržava ustaškog zločinca iz Drugog svetskog rata Dinka Šakića.

Ubrzo je na zidu Gruhonjićeve zgrade osvanuo grafit sa natpisom "Dinko-Šakiću za večni dom si spreman", sa potpisom "Srpska Vojvodina". Potom je grupa muškaraca od 28. marta na četiri dana blokirala fakultet na kojem je Gruhonjić zaposlen, tražeći da mu se uruči otkaz zbog navodnog govora mržnje.

Profesori i studenti Filozofskog fakulteta u Novom Sadu organizovali su skupove podrške Dinku Gruhonjiću, navodeći da se protiv njega vodi kampanja koja uključuje i pretnje smrću.

'Dolaze mi na kućni prag': Novinari u Novom Sadu na meti pretnji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:31 0:00
XS
SM
MD
LG