Dostupni linkovi

Opozicija traži diskusiju u Skupštini Užica o požaru na deponiji


Požar na deponiji "Duboko" kod Užica, na zapadu Srbije, u potpunosti je ugašen nakon 20 dana.
Požar na deponiji "Duboko" kod Užica, na zapadu Srbije, u potpunosti je ugašen nakon 20 dana.

Odbornici opozicije u Užicu, gradu na zapadu Srbije, zatražili su sazivanje vanredne sednice Skupštine grada o posledicama majskog požara na regionalnoj deponiji "Duboko".

Grupa od 20 opozicionih odborika u tom gradu zatražila je utvrđivanje odgovornosti i optužili upravu JKP "Duboko" i rukovodstvo grada za "nestručno i neodgovorno" upravljanje tim preduzećem, prenosi Beta.

"Zahtevamo da Gradski štab za vanredne situacije, na čelu sa gradonačelnicom, sačini izveštaj i na sednici Skupštine grada izvesti odbornike i javnost o stanju na deponiji 'Duboko', a od direktora tog JKP da u skladu sa važećim zakonskim propisima Skupštini grada Užice podnese izveštaj o radu preduzeća", naveli su u sapštenju.

Od užičkog Zavoda za javno zdravlje zatražili su informacije o posledicama požara na deponiji po zdravlje građana i životnu sredinu, te da predstavi rezultate merenja zagađenja vazduha, vode, zemljišta i hrane koje je sproveo Zavod i druge državne institucije.

Požar na regionalnoj deponiji "Duboko" izbio je 3. maja, a ugašen je posle dvadeset dana.

Građani Užica održali su tri protesta upozoravajući na moguće posledice po njihovo zdravlje, a pokrenuta je i peticija za zatvaranje deponije.

Posebno su nezadovoljni meštani sela graničnih sa prostorom gde se nalazi deponija, koja je od centra Užica udaljena pet kilometara.

Deo građana smatra da je na deponiji bilo "lošeg rukovođenja u kontinuitetu, što je kulminiralo požarom i zagađenjem životne sredine".

Na zagađenje zbog požara upozoravala su i nevladina ekološka udruženja.

Za trajno rešavanje problema deponije "Duboko", objavljen je međunarodni tender.

Predviđeno je proširenje deponije, izgradnja postrojenja za sakupljanje i tretman biogasa i unapređenje tretmana otpadnih voda.

Regionalna sanitarna deponija "Duboko" počela je sa radom 2011. godine.

Na njoj se više od decenije odlaže otpad iz devet gradova i opština Zlatiborskog i Moravičkog okruga.

XS
SM
MD
LG