Dostupni linkovi

Vlasnik Američkog univerziteta u BiH pušten iz pritvora


Zgrada Suda i Tužilaštva BiH
Zgrada Suda i Tužilaštva BiH

Denis Prcić, vlasnik i osnivač Američkog univerziteta u Bosni i Hercegovini (BiH), pušten je iz pritvora u četvrtak, 15. jula, potvrdila je njegova braniteljica Vasvija Vidović za Radio Slobodna Evropa (RSE).

"Pušten je uz mjere zabrane kontaktiranja sa svjedocima i bit će u kućnom pritvoru", kazala je Vidović.

Prcić, koji je uhapšen 18. juna u Tuzli, je osumnjičen da je omogućio nezakonito stjecanje diplome direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije Osmanu Mehmedagiću, za kojeg je nakon hapšenja 14. jula, Tužiteljstvo BiH dan kasnije zatražilo jednomjesečni pritvor zbog zloupotrebe položaja, krivotvorenje isprava i pranja novca.

Prcić se tereti sa zlupotrebu položaja ili ovlaštenja, pomoć učiniocu krivičnog djela, krivotvorenje službene isprave.

Mehmedagiću je 2019. godine poništena diploma fakulteta u Banjoj Luci iz 2007. godine. On je potom dostavio dvije diplome – Američkog univerziteta i Pravnog fakulteta u Sarajevu (viša škola).

Tužioce je zainteresovao podatak da Mehmedagić ranije u svojoj biografiji nije navodio diplomu Američkog univerziteta iz 2013. godine, te je Tužilaštvo BiH pokrenulo istragu.

Istragu o Američkom univerzitetu, za zloupotrebu položaja i ovlasti, vodi i Kantonalno tužilaštvo u Tuzli, po prijavi studenata ovog univerziteta.

Studentima, koji su u više navrata tokom proteklih godinu dana protestovali u Tuzli i Sarajevu, gdje je Američki univerzitet imao urede, ni godinu dana otkako su diplomirali nisu izdate diplome ove obrazovne institucije.

Vijeće za akreditaciju nezavisnih ustanova u oblasti obrazovanja SAD (ACICS) 30. oktobra prošle godine povuklo je akreditaciju za Američki univerzitet u BiH, nakon što su upoznati sa neregularnostima.

Akreditacija Američkog univerziteta u BiH, pak, važi do 26. novembra ove godine, kako je to navedeno i na zvaničnoj stranici državne Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

XS
SM
MD
LG