Dostupni linkovi

Demokrate u SAD-u prikupile 46,7 miliona dolara nakon najavljene kandidature Harris


Američka potpredsjednica Kamala Harris u bazi Joint Base Andrews, Maryland, SAD, 13. jula 2024.
Američka potpredsjednica Kamala Harris u bazi Joint Base Andrews, Maryland, SAD, 13. jula 2024.

Demokratska grupa za prikupljanje sredstava ActBlue izvijestila je 21. jula da je zabilježila najveće dnevno prikupljanje novca za kandidata demokrata na novembarskim predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Državama, nakon što se američki predsjednik Joe Biden povukao iz izborne trke i podržao potpredsjednicu Kamalu (Harris.

"U nedjelju u 21 sat po lokalnom vremenu, pristalice (demokrata) su prikupile 46,7 miliona dolara (42,8 miliona eura) preko ActBlue posle najave kandidature potpredsjednice Kamale Harris", navodi se u saopštenju te grupe, prenosi AFP.

ActBlue omogućava online prikupljanje sredstava za demokratske kandidate.

"Iako mi je bila namjera tražiti ponovni izbor, vjerujem da je u najboljem interesu moje stranke i zemlje da odustanem i usredotočim se isključivo na ispunjavanje svojih dužnosti predsjednika do kraja svog mandata", naveo je Biden 21. jula na mreži X.

Biden, koji se oporavlja kod kuće u Delawareu od COVID-a 19, dodao je da će se kasnije tokom sedmice obratiti naciji i dati više detalja o svojoj odluci.

"Moja prva odluka, kao stranačkog kandidata 2020. godine, bila je odabrati Kamalu Harris za svoju potpredsjednicu. I to je bila najbolja odluka koju sam donio. Danas želim ponuditi svoju punu podršku i Kamali da bude kandidatkinja naše stranke ove godine", dodao je u drugoj objavi na X-u.

Bidenove kolege demokrati su ga pozivali da odstupi nakon njegovog lošeg rezultata u debati protiv republikanskog protivkandidata Donalda Trumpa 27. juna.

Biden je povremeno djelovao krhko i zbunjeno, što je dovelo do postavljanja pitanja o njegovom fizičkom i mentalnom stanju.

Biden (81) je pobijedio Trumpa (78) na izborima 2020. godine s tijesnom prednošću u ključnim "swing" državama Pennsylvaniji, Wisconsinu i Michiganu, ali se sad suočio sa pozivima iz vlastite stranke da se povuče.

Do posljednjeg trenutka je insistirao na tome da je u najboljoj poziciji da porazi Trumpa na predstojećim izborima.

Biden se povukao: Osvrt na njegovo izazovno predsjedništvo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:30 0:00
XS
SM
MD
LG