Dostupni linkovi

Delegacija EU od vlasti u RS traži da učine više na sprječavanju zločina nad bošnjačkim povratnicima


Delegacija EU ocijenila zabrinjavajućom učestalost napada na bošnjačke povratnike u istočnoj Bosni i Hercegovini (Višegrad na istoku BiH, arhivska fotografija)
Delegacija EU ocijenila zabrinjavajućom učestalost napada na bošnjačke povratnike u istočnoj Bosni i Hercegovini (Višegrad na istoku BiH, arhivska fotografija)

Delegacija Evropske unije (EU) u Bosni i Hercegovini (BiH) osudila je napad na povratnika Bahrudina Gušu ukoji se dogodio 30. januara u Višegradu na istoku Bosne i Hercegovine.

Napad se, prema navodima entitetskog Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS) dogodio petnaestak minuta prije ponoći ispred salona u naselju Bikavac.

Dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Istočno Sarajevo okvalifikovao je povrede kao teške, te ovlastio policijske službenike da preduzmu sve mjere i radnje u cilju dokumentovanja i dokazivanja krivičnog djela.

"Policijski službenici su 31.01.2024. godine identifikovali i pronašli lice M.S. iz Višegrada nad kojim je u službenim prostorijama Policijske stanice Višegrad izvršena kriminalistička obrada. Dalji rad je u toku", saopšteno je iz MUP-a RS.

Iz Delegacije EU u BiH naveli su da je brza reakcija policije u hvatanju navodnog počinitelja za svaku pohvalu, ali učestalost napada na bošnjačke povratnike u istočnoj Bosni ozbiljno zabrinjava.

"Pozivamo nadležne vlasti u Republici Srpskoj da učine više na sprječavanju zločina nad bošnjačkim povratnicima i do kraja istraže, procesuiraju i osiguraju osuđujuće presude za počinitelje napada", stoji u saopštenju Delegacije EU ovom povodom.

Krajem marta 2023. godine u selu Omeragići na području opštine Višegrad napadnuti su Fadil i Ajša Memišević,. Pretučeni su i ukradeno im je sedam hiljada maraka (oko 3.500 eura). Počinitelj ili više njih nisu pronađeni.

Zbog učestalih napada na povratnike pet udruženja žrtava rata u Bosni i Hercegovini zatražilo je u septembru 2023. godine od vojnih snaga Evropske unije (EUFOR) i Sjevernoatlantskog saveza (NATO) da zaštiti bošnjačke povratnike u entitetu Republika Srpska.

XS
SM
MD
LG