Dostupni linkovi

Skupština RS usvojila Deklaraciju o zaštiti prava Srba


Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Banja Luka, 6. juni 2023.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, Banja Luka, 6. juni 2023.

Skupština Republike Srpske usvojila je u utorak, 2. jula Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koja je usvojena na tzv. "Svesrpskom saboru".

Deklaracija usvojena 8. juna u Beogradu se sastoji od 49 zaključaka, u kojoj se, između ostalog, navodi da "srpski narod predstavlja jedinstvenu cjelinu", te se pozivaju međunarodni akteri "da se vrate poštovanju slova Dejtonskog sporazuma".

Usvajanje ovog dokumenta su, između ostalih, osudili članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Denis Bećirović i Željko Komšić, kao i Ambasada Sjedinjenih Država u Sarajevu.

Iz Ambasade su tada saopštili da zaključci usvojeni na "Svesrpskom saboru" koji se odnose na Dejtonski mirovni sporazum i nezavisnu državu Bosnu i Hercegovinu (BiH) "ne predstavljaju odbranu Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako tvrde autori, već su smišljeni napad na taj sporazum i državne institucije Bosne i Hercegovine".

"Ovo je opasno", navedeno je u objavi Ambasade na X mreži, 10. juna.

Predsjednik RS Milorad Dodik u obraćanju poslanicima je izjavio kako su "težnje Srba neispunjene".

"Imamo pravo na jedinstveno djelovanje i nije usmjereno ni protiv koga", rekao je Dodik.

Na usvajanje dekleracije je pozvao i predsjednik Skupštine RS Nenad Stevandić.

Istovremeno, Ramiz Salkić, poslanik u Skupštini RS je rekao da "deklaracija ne nudi ni stabilnost niti nudi dobrosusjedske odnose, već nastavlja etablirati ovaj entitet kao ekskluzivni teritorij Srba".

"I ovo je samo nastavak agresivne ratne politike drugim, političkim sredstvima", rekao je Salkić.

On se pozvao i na član 1 Ustava RS-a u kojem se navodi, kako je rekao, "da su svi jednaki i ravnopravni".

"Dakle, nije ovo srpski entitet. Ni po katastru ni po vlasništvu ni po bilo čemu drugom", poručio je Salkić.

Šta je još na dnevnom redu Skupštine RS?

U nastavku sjednice, koja je zakazana za srijedu, 3. jula, poslanici u parlamentu bh. entiteta Republika Srpska će raspravljati o izmjeni seta zakona koji se tiču Investiciono-razvojne banke RS, koja bi, ukoliko oni budu usvojeni, mogla u budućnosti da se bavi platnim prometom.

Probleme sa platnim prometom u RS imaju pojedinci i kompanije koji se nalaze pod sankcijama Kancelarije za kontrolu strane imovine (OFAC) Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država(SAD), među kojima je praktično cijelo entitetsko rukovodstvo.

Njima su u prethodnim mjesecima gašeni računi, te ne mogu primati platu, dok kompanije ne mogu da posluju.

Jedna od tema sjednice će biti i dopune Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, koje predviđaju upotrebu državne himne Srbije "Bože pravde", kao i zastave sa grbom Nemanjića – simbola koji su stavljeni van snage odlukom Ustavnog suda BiH 2007. godine.

Ovaj zakonski prijedlog su osudili politički predstavnici Bošnjaka i Hrvata u RS.

Nakon što 10. redovna sjednica bude okončana, a očekuje se da će trajati nekoliko dana, trebalo bi da počne 14. posebna sjednica, na kojoj će tema biti dokument o "razdruživanju" dva entiteta u BiH.

Vlada RS je 23. maja na sjednici u Srebrenici najavila sastavljanje dokumenta o razdruživanju, te da će on kada bude kompletiran biti upućen vlastima Federacije BiH na razmatranje.

SAD, Velika Britanija i EU su ubrzo nakon ovih najava poručile da je "mirno razdruživanje" nemoguće po pravnim propisima u BiH.

Džejk Saliven (Jake Sullivan), savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće, upozorio je 1. jula da su moguće dodatne američke sankcije u slučaju novih "secesionističkih poteza i napada na Dejtonski mirovni sporazum".

Osnovan Parlamentarni forum Srbije i Republike Srpske

Uoči sjednice NSRS, osnovan je Parlamentarni forum Srbije i RS.

Na konstitutivnoj sjednici u zgradi NSRS, prisustvovalo je devet poslanika iz Skupštine Srbije, te su izabrana dvojica predsjedavajućih.

Iz Srbije će to biti Dušan Marić, poslanik Srpske napredne stranke, dok će iz Republike Srpske to biti Igor Žunić, poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Dušan Marić, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, za govornicom nakon konstitutivne sjednice Parlamentarnog foruma Srbije i RS, Banja Luka, 2. jul 2024.
Dušan Marić, poslanik Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije, za govornicom nakon konstitutivne sjednice Parlamentarnog foruma Srbije i RS, Banja Luka, 2. jul 2024.

Nenad Stevandić, predsjednik parlamenta RS i Vladimir Orlić, tadašnji predsjednik parlamenta Srbije, 20. septembra prošle godine su potpisali Memorandum o formiranju ovog tijela.

Ovaj forum bi trebalo da zasjeda dva puta godišnje, u zajedničkom radu će razmatrati i usaglašavati stavove i deklaracije, dok će njegove odluke verifikovati dva parlamenta.

XS
SM
MD
LG