Dostupni linkovi

Crna Gora obilježava 13. jul Dan državnosti


Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici, u Podgorici, povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović položio je vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici, u Podgorici, povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore

Crna Gora obilježava Dan državnosti, kao znak sjećanja na 13. jul 1878. godine kada je Crna Gora na Berlinskom kongresu priznata kao samostalna država, kao i na 13. jul 1941. godine kada je počeo organizovani antifašistički ustanak nakon kojeg će uslijediti četvorogodišnja oslobodilačke borbe tokom Drugog svjetskog rata.

Praznik se obilježava nizom manifestacija u više gradova Crne Gore, kao i polaganjem vijenaca na spomen obilježjima poginulima u borbi za slobodu i žrtvama fašizma.

Predsjednik Jakov Milatović i počasna Garda Vojske Crne Gore
Predsjednik Jakov Milatović i počasna Garda Vojske Crne Gore

“U 13. julu sabrani su borba i sloboda, dvije neraskidive odrednice koje su obilježile našu istoriju, začetak i ishodište naše državotvorne težnje”, saopštio je predsjednik Crne Gore Jakov Milatović na prijemu povodom Dana državnosti.

Poručio je da antifašizam predstavlja jednu od najvažnijih vertikala crnogorskog društva, da Crna Gora nikad nije uzmicala pred nerijateljem, niti prezala od borbe, ali i naglasio da je neophodno prevazići podjele u samoj Crnoj Gori:

Spomen-kosturnica rodoljubima i žrtvama fašizma sa područja Cetinja
Spomen-kosturnica rodoljubima i žrtvama fašizma sa područja Cetinja

"Danas, kada se savremeni svijet suočava sa brojnim izazovima, kada geopolitički potresi nerijetko dovode do sukoba velikih razmjera, mi unutar Crne Gore, treba da prevaziđemo sve ono što nas dijeli i spajamo obale i tamo đe se to, na prvi pogled, čini nemogućim."

Povodom crnogorskog državnog praznika na adresu šefa države stigle su čestitke, između ostalih američkog predsjednika Džoa Bajdena i predsjednika Francuske Emanuela Makrona.

Naglasili su važnost nastojanja Crne Gore da pristupi Evropskoj uniji i uspjehe koji su postignuti na tom putu.

Predsjednik Vlade Milojko Spajić je podsjetio da se ove godine navršava 146 godina od međunarodnog priznanja nezavisnosti Crne Gore i 83 godine od nacionalnog ustanka u Drugom svjetskom ratu:

"Za jednu državu, gotovo da ne može biti značajnijih događaja. Dva trajno obavezujuća datuma, prirodno nas upućuju na pripadnost zajednici koja je uspostavljena na vrijednostima slobodarstva, antifašizma, kosmopolitizma i ekonomskog progresa."

Oglasio se i bivši predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručujući da su sloboda, antifašizam, nezavisnost i multietničnost najuzvišenije vrijednosti crnogorskog društva koje je danas važnije nego ikad braniti, njegovati, i afirmisati.

Čestitajući praznik, Matica crnogorska je ocijenila da Crna Gora ove godine Dan državnosti dočekuje u okolnostima velikih društveno-političkih izazova za budućnost države:

“Retrogradne politike ugrožavaju vrijednosti na kojima se temelji crnogorski nacionalni i državni identitet.”

Čestitke građanima Crne Gore uputili su i članovi Vlade, lideri opozicionih partija, predsjednici opština i nevladine organizacije.

XS
SM
MD
LG