Dostupni linkovi

Dačić u Šendženu posetio kinesku kompaniju Huawei i najavio intenziviranje policijske saradnje dve zemlje


Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u poseti kineskoj kompaniji Huawei u Šendženu, 12. septembar 2024.
Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić u poseti kineskoj kompaniji Huawei u Šendženu, 12. septembar 2024.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je nakon petog dana posete Kini, u gradu Šendžen, da je boravak srpske delegacije "doprinos strateškom partnerstvu dve zemlje".

Dačić je 12. septembra posetio sedište kompanije Huawei u Šendženu gde se sastao sa predsednikom te kompanije za saradnju sa javnim sektorom i vladama Džang Jongom.

Kako je saopštio MUP Srbije, Dačić je tokom razgovora pohvalio visok nivo saradnje između MUP-a Srbije i kompanije Huawei, ističući do sada urađene i implementirane značajne projekte, poput video-nadzora u saobraćaju.

Dačić i Džang su razmotrili pravce dalje saradnje, kao i mogućnosti njenog unapređenja u oblasti edukacije kadrova, studijskih poseta, razmene informacija i obuka, uz eventualno otvaranje istraživačkog centra u Srbiji, saopštio je MUP.

Džang je zahvalio ministru Dačiću na "kontinuiranoj podršci ovoj kompaniji, dugoj već 15 godina, od samih početaka poslovanja u Srbiji".

MUP Srbije od 2017. godine ima potpisan ugovor sa kompanijom Huawei o uvođenju sistema kamera za projekt "Bezbedan grad".

U okviru njega kupljene su kamere za prepoznavanje lica i identifikaciju građana na javnim mestima.

Istraživanje RSE je pokazalo da su u više od 40 gradova i opština širom Srbije uvedene "pametne" kamere kineske proizvodnje. Nesrazmerno veliki broj njih postavljen je i u manjim mestima gde se broj stanovnika meri u stotinama.

Huawei tehnologija se na Zapadu smatra spornom sa stanovišta kršenja ljudskih prava i privatnosti građana.

Ivica Dačić se 12. septembra u Sendženu sastao i sa zamenikom gradonačelnika i generalnim direktorom Policijskog biroa Šendžena Džao Jongom.

U razgovoru je istakao "interes za dalje intenziviranje policijske saradnje sa Kinom, uključujući i sa Šendženom", i pozvao zamenika gradonačelnika da poseti Srbiju, saopštio je MUP Srbije.

"Sumirajući posetu Kini, ona je svakako značajan doprinos realizaciji našeg strateškog partnerstva i zajedničke izjave dvojice predsednika Aleksandra Vučića i Si Đinpinga o izgradnji globalne bezbednosti", naveo je Dačić saopštenju.

Ivica Dačić sa zamenikom gradonačelnika i generalnim direktorom Policijskog biroa Šendžena Džao Jongom u Kini, 12. septembar 2024.
Ivica Dačić sa zamenikom gradonačelnika i generalnim direktorom Policijskog biroa Šendžena Džao Jongom u Kini, 12. septembar 2024.

On je prethodno učestvovao na bezbednosnom forumu u kineskom gradu Lianjungang, gde je izjavio da Beograd i Peking vezuje "čelično prijateljstvo iskovano intenzivnom ekonomskom saradnjom, poverenjem i razumevanjem".

Najavio je podršku Kini u "preuzimanju uloge jednog od svetskih lidera u oblasti bezbednosti", te poručio da je Srbija "u uslovima svetske nestabilnosti izabrala dalje jačanje saradnje sa dokazanim prijateljem".

Zbog podrške Kini i poslova sa tom zemljom, Srbija je više puta bila na meti kritika Sjedinjenih Država i Evropske unije, čija članica teži da postane.

To, međutim, nije uticalo na dalji razvoj odnosa Beograda i Pekinga koji se slažu oko ključnih političkih pitanja za obe zemlje.

Kina ne priznaje nezavisnost Kosova, dok Srbija zastupa politiku jedne Kine.

Odnose sa Kinom Srbija jača od dolaska Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandra Vučića na vlast 2012. godine.

Predsednik Kine Si Đinping posetio je u maju 2024. Beograd, što je bila njegova druga poseta u deset godina.

Kina i Srbija potpisale su 2016. deklaraciju o strateškom partnerstvu, a sedam godina kasnije potpisan je i sporazum o slobodnoj trgovini.

XS
SM
MD
LG