Dostupni linkovi

Dačić kaže da je hrvatski diplomata nepoželjan zbog obaveštajnog rada


Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, arhivska fotografija.
Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, arhivska fotografija.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je hrvatski diplomata Hrvoje Šnajder proglašen personom non grata "zbog grubog kršenja Bečke konvencije" i da njegov posao "nije bio da se bavi obaveštajnim radom, već diplomatskom službom".

Dačić je rekao i da nisu tačne tvrdnje zvaničnog Zagreba da nije bio obavešten o razlozima proterivanja.

"To su dokumentovana saznanja, dokazane tvrdnje i činjenice o kojima je hrvatska strana upoznata pre određenog vremena i kako je to za očekivati, trebalo je da sami preduzmu određene korake, ali nisu", izjavio je Dačić 23. novembra.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je 20. novembra proglasilo Hrvoja Šnajdera, prvog sekretara u Ambasadi Hrvatske u Beogradu, personom non grata.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske odgovorilo je dan kasnije recipročnom merom i proglasilo nepoželjnom osobom savetnika u Ambasadi Srbije u Zagrebu Petra Novakovića.

Dačić je ocenio da u slučaju Novakovića "nema nikakvih dokaza da je prekršio Bečku konvenciju".

Predsednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković izjavio je 23. novembra da je Hrvatska reagovala "po načelu reciprociteta i primereno", a da je s druge strane izostalo pojašnjenje bilo kakvih detalja o proterivanju hrvatskog diplomate.

Osim napomene da je Hrvoje Šnajder prekršio član 9 Bečke konvencije koja reguliše diplomatske odnose, Ministarstvo spoljnih poslova Srbije nije iznelo druge detalje u saopštenju za javnost 20. novembra.

Član 9 Bečke konvencije kaže da država u kojoj je akreditovan diplomata "može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke", obavestiti državu koja je akreditovala da je "šef diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da ma koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv".

XS
SM
MD
LG