Dostupni linkovi

Četvoro uhapšenih u velikoj evropskoj akciji protiv sajber kriminala


Haker (foto ilustracija)
Haker (foto ilustracija)

Četiri osobe su uhapšene u Ukrajini i Jermeniji, a više od 100 internet servera je uklonjeno ili prekinuto u velikoj operaciji usmjerenoj na međunarodni sajber kriminal koji je pogodio hiljade ljudi, saopštio je Europol u četvrtak.

Agencija za provođenje zakona Evropske unije je ovu akciju, koja je provedena 27. - 29. maja, nazvala "najvećom dosadašnjom operacijom protiv botneta, koji igraju glavnu ulogu u postavljanju ransomwarea".

Demontirani botnet uključuje IcedID, Smokeloader, SystemBC, Pikabot i Bumblebee, navodi se.

Operacija pod nazivom Endgame, koju su pokrenuli i vodili Francuska, Njemačka i Holandija, uključila je i nekoliko drugih zemalja, među njima Britaniju, Sjedinjene Države i Ukrajinu, rekao je Europol.

"Sa međunarodnom operacijom Endgame, naši istražni organi su uspjeli da zadaju najveći i do sada najznačajniji udarac sajber kriminalu", rekla je njemačka ministrica unutrašnjih poslova, Nancy Faeser.

Duga policijska istraga poremetila je infrastrukturu "iz koje dolaze masovni napadi ransomwareom širom svijeta, pri čemu se podaci zarobljavaju, šifriraju, a zatim se ucjenjuju žrtve", rekla je Faeser, dodajući da je takav zločin nanio značajnu ekonomsku štetu Njemačkoj.

"Hiljade žrtava (biće upozorene) kako bi se mogle zaštititi od drugih napada ransomwarea", saopštilo je francusko tužilaštvo.

Jedno od hapšenja izvršeno je u Jermeniji, a ostala tri u Ukrajini, izvijestio je Europol, dodajući da je više od 2.000 domena sada pod kontrolom policije.

Zlonamjerni softver omogućava sajber kriminalcima da se tajno povežu s kompjuterima ljudi u zlonamjerne svrhe.

Prema istražiteljima, jedan od glavnih osumnjičenih zaradio je najmanje 69 miliona eura u kriptovaluti iznajmljivanjem lokacija za kriminalnu infrastrukturu za postavljanje ransomwarea.

XS
SM
MD
LG