Dostupni linkovi

Posada spašena s tankera kojeg su napali Huti u Crvenom moru


Brodovi usidreni u luci Hodeidah na Crvenom moru, Jemen, 31. 7. 2024. (Ilustrativna fotografija)
Brodovi usidreni u luci Hodeidah na Crvenom moru, Jemen, 31. 7. 2024. (Ilustrativna fotografija)

Posada naftnog tankera spašena je nakon napada u Crvenom moru kod Jemena, ali pogođeni brod sada predstavlja "opasnost za okoliš", saopćila je pomorska misija Europske unije 22. avgusta, prenosi AFP.

Nekoliko projektila pogodilo je u srijedu brod Sounion pod grčkom zastavom kod jemenskog grada Hodeide koji drže pobunjenici, uzrokujući požar i zaustavivši motore, prema pomorskoj agenciji UKMTO koju vodi britanska Kraljevska mornarica.

Nitko nije preuzeo odgovornost za napad, ali se dogodio dok jemenski pobunjenici Huti - koje podržava Iran - vode kampanju protiv međunarodnih brodarskih kompanija i kažu da tako podržavaju Gazu tokom rata Izraela i Hamasa, kojeg Sjedinjene Američke Države i Europska unija smatraju terorističkom organizacijom.

Misija Europske unije Aspides rekla je da je poslala brod da spasi posadu broda koji je prevozio 150.000 tona sirove nafte.

Brod Sounion, u vlasništvu grčke brodarske tvrtke Delta Tankers, imao je posadu od 25 ljudi, uključujući 23 Filipinca i dva Rusa, prema grčkim lučkim vlastima.

"Svi koji su bili na MV SOUNION naknadno su spašeni i prevezeni su u Džibuti, najbližu sigurnu luku", saopćila je misija Aspides na platformi društvenih medija X.

Brod bez posade sada je usidren u Crvenom moru između Eritreje i Jemena, prema Zajedničkom pomorskom informacijskom centru (JMIC), kojim upravlja zapadna pomorska koalicija.

Pomorske snage EU-a, formirane u februaru za zaštitu trgovačkih brodova u Crvenom moru od napada hutijskih pobunjenika, upozorile su da brod "sada predstavlja opasnost za plovidbu i okoliš".

"Od ključne je važnosti da svi u tom području budu oprezni i suzdrže se od bilo kakvih radnji koje bi mogle dovesti do pogoršanja trenutne situacije", stoji u saopćenju.

Prema JMIC-u, brod je napušten i vatra je lokalizirana, a jedan član posade zadobio je lakšu ozljedu.

Grčka lučka uprava saopćila je da je brod isplovio iz Iraka i da je krenuo prema luci u blizini Atene u kojoj se nalaze brojne rafinerije.

Delta Tankers je rekao da "postoje planovi za premještanje broda na sigurnije odredište gdje se mogu izvršiti potpuna procjena, provjere i eventualni popravci.

Nije precizirano kamo će brod biti odvezen.

Ovo je treći brod Delta Tankers napadnut u Crvenom moru ovog mjeseca, nakon Delta Blue i Delta Atlantica, prema podacima brodara.

Također je samo posljednji koji uključuje filipinsku posadu. Jedan Filipinac i dalje se vodi kao nestao nakon napada u Crvenom moru na MV Tutor u junu, dok je 17 filipinskih članova posade Galaxy Leadera ostalo u zatočeništvu Hutija otkako je brod zaplijenjen prošlog novembra.

U odvojenom incidentu južno od jemenskog grada Adena, drugi je brod izvijestio o šest eksplozija u neposrednoj blizini tokom posljednja 24 sata, saopćio je UKMTO.

Najnovija eksplozija, koju je izazvao morski dron, prouzročila je manju štetu, naveo je UKMTO 22. avgusta, dodavši da su brod i posada sigurni i da plove prema sljedećoj luci.

XS
SM
MD
LG