Dostupni linkovi

Otvoren granični prelaz Ranče između Crne Gore i Srbije


Adžić i Engstrom na otvaranju rekonstruisanog graničnog prelaza Ranče između Crne Gore i Srbije
Adžić i Engstrom na otvaranju rekonstruisanog graničnog prelaza Ranče između Crne Gore i Srbije

Ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Filip Adžić i predstavnik Delegacije Evropske unije u Podgorici Ingve Engstrom otvorili su u četvrtak, 8. juna, granični prelaz Ranče između Crne Gore i Srbije.

Prelaz se nalazi u blizini Pljevalja na krajnjem sjeveru Crne Gore.

Adžić je poručio da će otvaranje prelaza doprinijeti "smanjenju zadržavanja putnika i bržoj graničnoj kontroli, što će pozitivno uticati na bezbjednost kao i na razvoj turizma".

Rekonstrukcijom je udaljenost između graničnih prelaza na putnom pravcu Pljevlja – Prijepolje (Srbija) smanjena sa ranijih kilometar na 250 metara.

Iz Vlade pojašnjavaju da je to bilo potrebno u cilju usklađivanja za standardima Šengena i najboljih praksi za nadzor vanjskih granica EU.

Savjet EU je, inače, 15. maja usvojio odluku o potpisivanju sporazuma sa Crnom Gorom prema kojem će uz policiju i Vojsku, kompletnu crnogorsku granicu sa susjedima obezbjeđivati pripadnici Evropske agencije za graničnu i obalsku stražu (Frontex).

Ministar je kazao da je cilj Vlade bio da stvori uslove za bolju regionalnu saradnju i lakši pristup Crnoj Gori, kao turističkoj destinaciji.

"Posebno značajno je da unapređujemo odnos sa bratskom nam državom i bratskim narodom... Ovo je već šesti prelaz. Pokazujemo da želimo najbolji odnos, da ukidamo sve barijere između dvije države".

On se nada da će ovakvih projekata biti i prema drugim državama u regionu.

EU je doprinijela rekonstrukciji graničnog prelaza sa 2,5 miliona eura.

"To je konkretan primjer kako fondovi EU pomažu Crnoj Gori da uvede evropske standarde i modernizuje državu, a u korist lokalnog stanovništva", kazao je na svečanosti Engstrom.

On je na svom Tviter nalogu dodao i da je EU u cilju efikasnijeg upravljanja granicama Crnu Goru pomogla sa 50 miliona eura.

Poručeno je i da je Crna Gora važan partner u rješavanju migracionih izazova, te može računati na dalju podršku Unije na planu upravljanja migracijom i granicama.

XS
SM
MD
LG