Dostupni linkovi

Uhapšenom bivšem direktoru policije Crne Gore Veselinu Veljoviću trodnevni pritvor


Uhapšen bivši direktor crnogorske policije
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:39 0:00

Privođenje bivšeg direktora Uprave policije Crne Gore Veselina Veljovića u sjedište Specijalnog policijskog odjeljenja u Podgorici. 24. jul. 2023.

Bivšem direktoru Uprave policije Crne Gore Veselinu Veljoviću određen je pritvor od 72 sata nakon saslušanja u Specijalnom državnom tužilaštvu.

Kako je saopštio portparol Specijalnog tužilaštva, zadržavanje Veljoviću je određeno zbog opasnosti od bjekstva i mogućeg uticaja na saradnike i svjedoke.

Advokat Martinović: Veljović negirao krivicu

Advokat Nikola Martinović
Advokat Nikola Martinović

Advokat Nikola Martinović je saopštio novinarima nakon saslušanja, da je njegov branjenik Veljović negirao krivicu i bilo kakvu vezu sa osobama koje se takođe terete za kriminalno udruživanje.

"Veljović je čovjek od zakona koji je vodio računa o bezbjednosti zadnjih 30 godina nikada nije prekršio bilo koju zakonsku normu", rekao je Martinović dodajući da tokom pretresa policija nije našla nikakav materijal koji bi ga mogao inkriminisati.

Veljović je uhapšen 24. jula u ranim jutarnjima satima, nakon čega je priveden u prostorije Specijalnog policijskog odjeljenja, a zatim i kod specijalnog tužioca.

Protiv njega je, zajedno sa još tri osobe, podnijeta krivična prijava zbog sumnje da su učinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba službenog položaja i krijumčarenje.

Veljović je bio na ključnim policijskim funkcijama u vrijeme vladavine Demokratske partije socijalista bivšeg predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

"Specijalno policijsko odjeljenje je, po nalogu Specijalnog drzavnog tužilaštva, lišilo slobode V.V. i M.N. I protiv njih, ali i protiv A.M. i N.M. koji se traže, podnijeta je krivična prijava", rečeno je u kratkom saopštenju iz Specijalnog tužilaštva.

Takođe je navedeno da je hapšenju prethodilo policijsko pretresanje stanova i drugih prostorija osumnjičenih lica u Podgorici, Nikšiću, Žabljaku i Mojkovcu.

Veselin Veljović prilikom privođenja.
Veselin Veljović prilikom privođenja.

"Dokazi protiv njih prikupljeni su i u saradnji sa Agencijom Evropske unije za saradnju organa za sprovodjenje zakona – EUROPOL", rečeno je u saopštenju koje potpisuje portparol Vukas Radonjić u kome se dodaje da će se aktivnosti Specijalnog tužilaštva i policije nastaviti i narednih dana.

Političke reakcije

"Ruka pravde konačno stigla i do Veselina Veljovića", objavio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović čestitajući Specijalnom tužilaštvu i Specijalnom policijskom odjeljenju.

Ova čestitka dolazi tri dana nakon što je premijer Abazović optužio tužilaštvo da "nema hrabrosti da se udari u vrh kriminalne piramide".

"Hapšenje Veljovića, dokaz je da Specijalno tužilaštvo i Glavni tužilac imaju hrabrosti da se uhvate u koštac sa kriminalnom hobotnicom u Crnoj Gori", naveli su iz Pokreta Evropa sad uz opasku da pojedini političari kontinuiranu opstruiraju rad tužilaštva.

Iz opozicione Demokratske partije socijalista je saopšteno da je indikativno da je privođenje Veljovića uslijedilo nakon nezapamćenih pritisaka Dritana Abazovića na tužilaštvo.

Od šefa specijalaca, do direktora policije i savjetnika

Veljović je bio direktor Uprave policije, nakon sticanja nezavisnosti Crne Gore, od 2007. do 2011. godine, i od sredine 2018. do kraja 2020. godine.

Između ta dva mandata bio je savjetnik tadašnjeg predsjednika Crne Gore Filipa Vujanovića za oblast bezbjednosti i odbrane, a u vrijeme Vlade Mila Đukanovića od 2014. godine i sekretar Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

Od kraja 2020., nakon promjene vlasti u Crnoj Gori, bio je savjetnik za bezbjednost i odbranu bivšeg predsjednika Mila Đukanovića do 20. maja ove godine.

Đukanović je u aprilu ove godine izgubio na predsjedničkim izborima.

Veljović je i prije ovih obavljava najznačajnije funkcije u crnogorskoj policiji. Od 1995 do 2005 je bio komandant SAJ ( Specijalne antiterorističke jedinice )

Veljović se dovodio u vezu sa više afera u oblasti kupoprodaje državne imovine u kojima je učestvovala policija a u njegovo vrijeme je bilo više napada na novinare i građanske aktiviste.

Veljović je hapšen zbog napada napad na službeno lice tokom demonstracija, septembra 2021. na Cetinju, organizovanih kako bi se spriječilo ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija u tom gradu

Nakon dva dana pušen je iz pritvora a Viši sud u Podgorici u maju je ukinuo prvostepenu oslobađajuću presudu Veljoviću.

XS
SM
MD
LG