Dostupni linkovi

Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv devetoro bivših crnogorskih ministara


Predrag Bošković je bio ministar i predsjednik Vladine Komisije
Predrag Bošković je bio ministar i predsjednik Vladine Komisije

Crnogorsko Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv devet bivših ministara i još tri osobe zbog sumnje da su prilikom dodjele stanova i stambenih kredita zloupotrijebili službeni položaj.

Tužilac Vukas Radonjić saopštio je 4. jula da se sumnja da su oštetili budžet za više od 2,6 miliona eura.

Optuženi su kao ministri bili u Vladinoj Komisiji za stambena pitanja, koja je osim članovima Vlade, stanove i kredite dijelila i predstavnicima drugih grana vlasti - poslanicima, sudijama, tužiocima...

Među njima je petoro sadašnjih poslanika - Predrag Bošković, Dragica Sekulić i Suzana Pribilović iz Demokratske partije socijalista (DPS) i Ivan Brajović i Damir Šehović iz Socijaldemokrata.

Za zloupotrebu položaja terete se i bivši ministri Budimir Šegrt, Suad Numanović i Sanja Vlahović iz DPS-a i Osman Nurković iz Bošnjačke stranke.

Bošković, koji je bio predsjednik Komisije za stambena pitanja, poručio je da se raduje eventualnom sudskom postupku kako bi se, kako je rekao, konačno stavila tačka na fingiranu aferu.

Za zloupotrebu položaja propisana je kazna od dvije do 12 godina zatvora.

Krivične prijave protiv njih podnio je premijer Dritan Abazović sredinom oktobra 2022, tvrdeći da je država na taj način oštećena za oko dva miliona eura.

Komentarišući podizanje optužnice, Abazović je kazao da se nada da će država tražiti obeštećenje "ako dobijemo konačni i sudski epilog".

"Žao mi je da damo 500 stanova ljudima koji su politički oštetili Crnu Goru za milijarde eura".

Sjedište Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici
Sjedište Specijalnog državnog tužilaštva u Podgorici

SDT im stavlja na teret da su dodjeljivali kredite za poboljšanje uslova stanovanja iznad propisanog iznosa do 15.000 eura i bez procjene stručne komisije tadašnje Uprave za imovinu.

"Za 119 javnih funkcionera i zaposlenih u državnim organima i organima državne uprave, u iznosima između 17.500 i 40.000 eura, te im tako pribavili korist, a budžetu Crne Gore nanijeli štetu, u iznosu od 2.604.740,59 eura", navodi SDT.

Iz SDT-a takođe ističu da su pojedini krediti u iznosu od 40.000 eura dodijeljeni i funkcionerima koji su u svojim zahtjevima za rješavanje stambenih potreba od Komisije tražili 30.000 eura.

"Očigledno prekoračenje podnijetih zahtjeva je u suprotnosti sa Zakonom o upravnom postupku i sudskom praksom Upravnog suda Crne Gore", navodi se u saopštenju Radonjića.

Ovo se odnosi i na primjer kada je tadašnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica tražila 30.000 eura pomoći, a Komisija je odlučila da joj dodijeli 10.000 eura više.

SDT je, takođe, utvrdilo da je Vlada Duška Markovića, u periodu od 2016. do 2020. godine, dala saglasnost Komisiji za dodjelu ovih kredita.

Zbog toga je odlučilo da podgoričkom Osnovnom državnom tužilaštvu dostavi primjerak krivične prijave, kako bi ocijenilo da li postoje osnovi sumnje da su premijer i članovi Vlade "učinili produženo krivično djelo nesavjestan rad u službi".

Poslije tri decenije na vlasti, DPS je poražena na parlamentarnim izborima avgusta 2020. godine. Vlast je preuzeo proruski Demokratski front, Demokrate i Građanski pokret URA.

XS
SM
MD
LG