Dostupni linkovi

Ministarstvo prosvjete Crne Gore negiralo da su učenici i nastavnici bili na prijemu kod Vučića


Prijem kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Dana srpskog jedinstva
Prijem kod predsjednika Srbije Aleksandra Vučića povodom Dana srpskog jedinstva

Ministarstvo prosvjete Crne Gore je saopštilo da nijedna od 163 osnovne škole u Crnoj Gori nije organizovala odlazak učenika i nastavnika na prijem kod predsjednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.

To je saopšteno nakon što je iz Vučićevog kabineta 15. septembra objavljeno da je 'primio učenike i nastavnike osnovnih škola iz Republike Srpske i Crne Gore' povodom nacionalnog praznika Srbije Dana srpskog jedinstva.

Vučić je, između ostalog, poručio djeci na prijemu da je "Srbije njihova kuća", istakavši ponos što zajedno proslavljaju „ljubav prema našem narodu i našoj otadžbini".

Opozicione stranke u Crnoj Gori su zahtijevale od premijera Milojka Spajića i ministarke prosvjete Anđele Jakšić Stojanović da odgovore po kom osnovu su učenici iz Crne Gore bili kod predsjednika Srbije.

"Ko iz crnogorskog obrazovnog sistema regrutuje nastavno osoblje i učenike da služe kao dekor predsjedniku Srbije, za njegove nacionalističke tirade", pitali su iz opozicione Demokratske partije socijalista.

Nakon što je Ministarstvo prosvjete negiralo informaciju iz Vučićevog kabineta o učešću crnogorskih učenika na prijemu u Beogradu, oglasio se predsjednik Opštine Pljevlja Dario Vraneš.

On je potvrdio da je prisustvovao proslavi Dana srpskog jedinstva na poziv Vučića i da su Pljevlja, kao dio 'stare Hercegovine' u Beogradu predstavljali članovi folklornog kluba Srpskog kulturnog centra 'Patrijarh Varnava' koji su bili u petodnevnoj posjeti Srbiji.

"Svečanosti na Andrićevom vencu prisustvovala su i djeca iz opština stare Hercegovine polaznici folklora sa učiteljicom Bojanom Milić. Predsjednik Vučić je kazao da podrška Srbije neće izostati, jer Srbija brine o njenim građanima ma gdje oni živjeli", kaže se u saopštenju Vraneša.

On je funkcioner vladajuće proruske Nove srpske demokratije na čijem je čelu aktuelni predsjednik Skupštine Crne Gore Andrija Mandić.

Mandić je čestitao Vučiću nacionalni praznik Dan srpskog jedinstva.

Iako je na funkciji predsjednika Skupštine, Mandić ni ove godine, kao ni ranijih, nije čestitao građanima Crne Gore Dan nezavisnosti 21. maj.

Takođe, Vučiću je stigla čestitka i od aktuelnog ministra poljoprivrede Vladimira Jokovića predsjednika prosrpske Socijalističke narodne partije.

XS
SM
MD
LG