Dostupni linkovi

Vlada Crne Gore vratila smijenjenog direktora policije nakon odluke suda


Zoran Brđanin, vraćen na čelo crnogorske policije
Zoran Brđanin, vraćen na čelo crnogorske policije

Vlada Crne Gore postupila je po presudi Upravnog suda i Zorana Brđanina 4. jula vratila na mjesto direktora Uprave policije.

Upravni sud je treći put usvojio žalbu Brđanina i utvrdio da ga je Vlada početkom marta nezakonito razriješila dužnosti direktora Uprave policije.

Prethodno je vršilac dužnosti direktora policije Aleksandar Radović podnio ostavku na tu funkciju.

Aleksandar Radović napustio mjesto direktora policije
Aleksandar Radović napustio mjesto direktora policije

"Ne želim da se borim za fotelju već protiv kriminala... Presuda suda je obavezujuća a ja sam uvijek bio za poštovanje sudskih odluka", kazao je Radović na konferenciji za novinare u Podgorici 4. jula, nakon čega je Vlada prihvatila njegovu ostavku.

Radović je imenovan za v.d. direktora policije na predlog premijera Milojka Spajića.

Brđanin je na čelo crnogorske policije došao u februaru 2021. godine u vrijeme Vlade Zdravka Krivokapića, nakon smjene trodecenijske vlasti Demokratske partije socijalista na državnom nivou.

Izabran je putem konkursa za direktora policije 2021.

Prvi put je smijenjen 30. marta 2023. nakon što je po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva uhapšen jedan od njegovih najbližih saradnika Dejan Knežević zbog sumnje da je sarađivao sa kriminalnim strukturama.

Od tada su donijete tri odluke o njegovoj smjeni koje je Upravni sud proglašavao nezakonitim. I Evropska komisija je u Izvještaju konstatovala da odluka o smjeni nije donijeta u skladu sa pravilima, jer je nije inicirao skupštinski Odbor za bezbjednost i odbranu nego Vlada.

Spajićeva Vlada, koja je izabrana krajem oktobra 2023. godine je, poštujući odluku suda, vratila Brađanina na posao, da bi ga tri mjeseca kasnije, na zahtjev Demokrata, smijenila i na njegovo mjesto postavila Radovića.

Inače, Brđanin je završio beogradsku Policijsku akademiju, a usavršavao se na akademiji američkog Federalnog istražnog biroa (FBI) i u Evropskom centru za bezbjednosne studije, zbog čega je imao veliko povjerenje zapadnih partnera.

XS
SM
MD
LG